Balade Petrice Kerempuha

Balade Petrice Kerempuha

Predstavom Balade Petrice Kerempuha Georgij Paro, zasigurno jedan od najvećih hrvatskih redatelja i najvećih krležijanaca, sa sjajnom glumačkom ekipom HNK u Varaždinu stvara izniman kazališni čin koji izvire iz Krležina teksta, poziva se na sadašnjost, a teatralizacijom kreće u sferu svojevrsne kazališne metafizike. 

Siromaštvo i bunt prestaju biti socijalni već postaju egzistencijalni pojmovi. Lica su uspostavljena siromaštvom kao egzistencijalnim stanjem. Unutar toga se kreću između svakodnevlja i bunta, a izlaz se definitivno pronalazi i konstatira Krležinim tekstom. Krležina poetičnost sublimira povijest i sadašnjost i ukazuje na svojevrsnu svevremenost ljudske egzistencije. 

Fragmenti Krležinih Balada stvaraju zanimljive žive situacije i dijaloge prepoznatljive svakom današnjem gledatelju, a glumačkim i redateljskim činom postaju iznimnom kazališnom predstavom. Kajkavski tekst svojom specifičnošću dodatno govori o stvarnosti i poeziji kazališta istodobno, a esejistički dijelovi na štokavskom standardu, sjajan su kontrapunkt i afirmacija kajkavskim Baladama. Izuzetna glumačka igra i redateljska kontekstualizacija, redateljski koncept, stvaraju toplu predstavu koja kreće prema metafizičkom onostranom. 

Predstava je premijerno izvedena 26. veljače 2016., povodom 80. obljetnice izdavanja Balada Petrice Kerempuha, a u Split dolazi u sklopu turneje "Tri Grgura", kulturne i sportske manifestacije triju gradova - Nina, Varaždina i Splita, koja je ovoga ljeta u Split već dovela Varaždinski kvartet, a HNK Split s predstavom Mali bračni zločini gostuje u Varaždinu.  

 

Cijena ulaznica: 30 kn

Autorski tim

Odabral, adapteral i na teatrum postavil Georgij Paro
Dramaturk Marijan Varjačić
Teatrum zrihtal Aljoša Paro
Igralce oblekla Jadranka Tomić
Mužiku napisal i igralce popevati nafčil  Vid Novak Kralj
Tance skupsložila  Hana Hegedušić
Postavlanju pomagal  Zdenko Brlek
Pri obleki pomagala Žarka Krpan
Larfe napravil Ivan Duić

Komad spelavaju, po redu kak dojdu

Gospon z biciklinom  Zdenko Brlek
Gospon z kolicami za na plac  Ljubomir Kerekeš
Gospica z črlenim makom za škrilakom Hana Hegedušić
Gospa z lisičjim krznom  Sunčana Zelenika Konjević
Gospa z dečinskim kolicami   Ljiljana Bogojević
Petrica Kerempuh   Jan Kerekeš