Drama

Paralelni svjetovi
Miro Gavran

Paralelni svjetovi

Paralelni svjetovi, drama našeg najpopularnijeg i najizvođenijeg dramatičara Mira Gavrana, priča su o grupi ljudi koji prolaze kroz krizu srednjih godina i intimne turbulencije koje to iskustvo nosi.

Paralelni svjetovi
Kušnja
Arthur Miller

Kušnja

Millerova Kušnja (u Hrvatskoj poznata kao Vještice iz Salema), spada u sam vrh američke dramaturgije dvadesetog stoljeća. Drama o povijesnom suđenju vješticama s kraja 17. stoljeća u Massachusettsu, Milleru je poslužila kao snažna alegorija o makartizmu, razdoblju progona političkih vještica u konzervativnoj Americi pedesetih godina dvadesetog stoljeća.

Kušnja
Umišljeni bolesnik
Jean-Baptiste Poquelin Molière

Umišljeni bolesnik

Jean-Baptiste Poquelin, koji će svom imenu kasnije dodati  Molière (1622-1673), najslavniji je francuski komediograf, uz Corneillea i Racinea i najvažniji predstavnik “zlatnog doba” francuske drame u 17. stoljeću. Umišljeni bolesnik (Le Malade imaginaire) njegovo je posljednje djelo. Veliki komediograf i glumac, nastupajući u naslovnoj ulozi Argana, u sarkastičnoj igri scenske sudbine srušio se na četvrtoj izvedbi predstave da bi ubrzo preminuo.

Umišljeni bolesnik
Mala Moskva HNK Split i Playdrama
Tomislav Zajec

Mala Moskva

Tomislav Zajec, jedan od vodećih hrvatskih suvremenih dramatičara, u svojoj uzbudljivoj i virtuozno ispisanoj studiji odnosa unutar obitelji polazi od ČehovljeveTri sestre, osmišljajući likove nalik trima sestrama i njihovu bratu te razvija originalnu, suvremenu dramu, nemilosrdnu u opisu duha vremena, ali istovremeno toplu i punu ljubavi prema vlastitim disfunkcionalnim licima. 

Mala Moskva
Obitelj
Dennis Kelly

Obitelj

Dennis Kelly nedvojbeno je jedan od najtalentiranijih britanskih dramskih pisaca posljednjih desetljeća Riječ je o autoru koji se podjednako dobro snalazi pišući za TV serije (Utopia, 2013), velike West End musicale (Matilda, 2011), kao i komorne kazališne komade kakav je i Obitelj (Orphans, 2009). 

Obitelj
Kroćenje goropadnice
William Shakespeare

Kroćenje goropadnice

Nastala pri kraju prošle sezone, predstava Kroćenje goropadnice u režiji Ivana Plazibata odmah je poput meteora tresnula u splitski kulturni prostor i prouzročila očekivanu podijeljenost, pa i žestinu kojom se argumentiraju pozitivni i negativni dojmovi.

Kroćenje goropadnice
Višnjik
Anton Pavlovič Čehov

Višnjik

Ruska plemkinja, grofica Ljubov Andrejevna Ranjevska, nakon bankrota i ljubavnog brodoloma vraća se iz Pariza na obiteljsko imanje u ruskoj provinciji. Tako počinje jedna od najpoznatijih i najigranijih drama Antona Pavloviča  Čehova. Imanje s nadaleko poznatim višnjikom prodaje se na dražbi, a nitko iz obitelji nema novaca ni poslovne snalažljivosti spasiti svoje posjede... 

Višnjik
Ol' smo za jedan dan
Marko Uvodić

Ol' smo za jedan dan

Marko Uvodić Splićanin amblematski je splitski autor koji je svojim živopisnim kronikama ovjekovječio, a velikim dijelom i kreirao ono što zovemo duh grada.

Ol' smo za jedan dan
Čovik, zvir i kripost
Luigi Pirandello

Čovik, zvir i kripost

Svaki od živopisnih protagonista ove urnebesne Pirandellove komedije mediteranskih karaktera naizmjenično nosi maske čovjeka, zvijeri i kreposti.

Čovik, zvir i kripost
Nosorog
Eugène Ionesco

Nosorog

Nosorog je dramska studija o epidemiji potrebe za pripadanjem većini, u kojoj potpuno suluda metamorfoza (malo)građanina u nosoroga sa svakim novim pripadnikom postaje lavina da bi se pretvorila u sustav kojem se više nitko ne može suprotstaviti. Jedino se Berenger, marginalac, u toj situaciji izdvaja kao moralna vertikala, postojani vojnik čovječanstva.

Nosorog
Kašeta brokava
Elvis Bošnjak

Kašeta brokava

Hvaljena drama Elvisa Bošnjaka, najznačajnijega splitskog dramskog pisca posljednjih petnaestak godina, u režiji Nenni Delmestre, vraća se na scenu HNK Split i u ovoj sezoni. Na 26. Marulićevim danima Kašeta brokava osvojila je nagrade za najbolji dramski tekst, režiju i najbolje glumačko ostvarenje – Gorana Markovića u ulozi Tome.

Kašeta brokava
Čudo u Poskokovoj Dragi
Ante Tomić

Čudo u Poskokovoj Dragi

Urnebesna Tomićeva priča o obitelji Poskok, autoritativnom ocu i četvorici sinova izgubljenih u bespućima Dalmatinske Zagore iznimno je duhovit scenski predložak za odličnu komediju. Naime, najstariji sin sit je očevog terora, prljavog rublja i pure na sto načina, te život odlučuje promijeniti tako da se oženi. Od toga trenutka u macho svijetu obitelji Poskok vrijeme se mjeri po novom kalendaru.

Čudo u Poskokovoj Dragi
Buža
Živko Jeličić

Buža

Slava filmske Buže, s vrhunskim glumačkim izvedbama Ivice Vidovića i Špira Guberine, očito je urodila i takvim strahopoštovanjem radi kojega se ona iznimno rijetko pojavljivala na kazališnim daskama. 

Buža
Preobrazba
Franz Kafka

Preobrazba

Možda i najznamenitije književno djelo o otuđenju pretočeno je u komornu dramu u režiji Ivana Plazibata, u kojoj Nikša Arčanin napornim scenskim pokretom dočarava čovjeka zarobljenog sudbinom kukca. Najdugovječnija i najizvođenija aktuelna dramska predstava HNK Split svoj scenski život nastavlja i u svojoj osmoj sezoni.

Preobrazba
Priče iz Vukovara
Autorski projekt Pere Eranovića

Priče iz Vukovara

Monodrama Priče iz Vukovara oblikuje kazališni prostor u ratno sklonište u kojem glumac ostvaruje potpun i nesebičan odnos s publikom. Glumac tako, na sat vremena postaje ratni izvjestitelj, a publika njegovi sugrađani koje on pokušava rasteretiti briga govoreći o ljubavi, životu, neprijateljima,ratu djetinjstvu...

Priče iz Vukovara
Balon HNK Zadar
Mate Matišić

Balon

Mate Matišić svoj poliperspektivni dramski izričaj „ Balon“ izrijekom imenuje kao „ ...mali kazališni eksperiment , o smislu glume...dvije priče, u dva različita žanra...sa istim glumcima... isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačeve perspektive...“.

Balon
Povišica
Georges Perec

Povišica

Ha, ha – djelatnik tvrtke namjerava lupiti šakom o stol i zahtijevati povišicu!
Čim pročitate takvu najavu, odmah znate da je riječ o djelu pomaknutog teatra apsurda, jer naravno da nitko normalan povišicu neće tražiti u stvarnosti. Možda se baš zato ova nekonvencionalna komedija s bizarnim primjesama strašnosti u splitskom kazalištu pojavljuje već po treći put.

Povišica
Slikari rudari Dramsko kazalište Gavella, Zagreb
Lee Hall

Slikari rudari

Duhovita drama suvremenog engleskog dramatičara i scenarista Lee Halla tematizira, kao i njegov scenarij za proslavljeni film Billy Elliot, odnosom britanske radničke klase i umjetnosti. Nastala po istinitim događajima, drama se bavi sudbinom Ashingtonske grupe, skupine slikara čiji su članovi bili uglavnom rudari .

Slikari rudari
Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja HNK u Mostaru
Ivo Brešan

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

Dobro poznat nam tekst Ive Brešana u izvedbi mostarskog HNK i redateljskoj viziji Ivana Lea Leme dobio je novo ruho. Scena ispunjena bačvama raznih veličina donjomrduška je agora, vlaški parlament. Sugerirajući prostor slobode, panoptikum kazališne scene ironični je komentar rigidnog socijalističkog konteksta s početka pedesetih godina prošlog stoljeća. No pitanje „gdje su pare“ iz Brešanove kao da ostaje neodgovoreno i danas.

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja