Drama

Crvena voda
Jurica Pavičić

Crvena voda

Roman "Crvena voda" smatran je jednim od najboljih trilera hrvatske književnosti, nagrađivan s više inozemnih nagrada, preveden na nekoliko stranih jezika. Napeta potraga za mišćanskom ljepoticom isprepliće se s recentnom povijesnom dramom jedne zemlje i njenih ljudi. 

Praizvedba: studeni 2023.

 

Crvena voda
Slučaj Mademoiselle Dupin
Edgar Allan Poe

Slučaj Mademoiselle Dupin

Predstava "Slučaj Mademoiselle Dupin" nastaje kolažiranjem nekoliko kratkih priča Edgara Allana Poea, s naglaskom na dramatizacije dviju iz serije detektivskih priča "Umorstva u Rue de Morgue", "Ukradeno pismo" te motivima iz kratke priče "Crni mačak". Priče povezuje lik detektiva Augusta Dupina čija je uloga u predstavi povjerena ženi pa je junakinja predstave, u produkciji HNK Split, režiji Natalije Manojlović Varga i dramatizaciji Ivane Vuković, detektivka Mademoiselle Dupin.

Slučaj Mademoiselle Dupin
Mačka na vrućem limenom krovu
Tennessee Williams

Mačka na vrućem limenom krovu

Patrijarhalno kapitalističko društvo koje se raspada, u kojem je laž privlačnija od istine a obitelj uranja u egzistencijalnu krizu kada se potisnuti osjećaji izgovore naglas. Svijet je to drame "Mačka na vrućem limenom krovu" iz 1955. godine za koju je Tennessee Williams dobio Pulitzerovu nagradu. Redatelj je Jug Đorđević, slavodobitnik Sterijine nagrade za 2023.  

Premijera 4. travnja 2024.

Mačka na vrućem limenom krovu
Tužan pogled u prazan takujin
Autorski projekt Ivana Penovića

Tužan pogled u prazan takujin

Predstava će se izvoditi u dvorištu HNK Split (Plinara).

Projekt lažnog banda četvorice glazbeno nesposobnih likova prometne se u uspješan pothvat za koji su likovi ove drame minimalno spremni. Narativ predstave prati radnju od nastanka ideje preko građenja lažnog benda, sve do koncerta kojeg likovi konačno moraju izvesti.

Tužan pogled u prazan takujin
Zbrajanje štete
Trpimir Jurkić

Zbrajanje štete

Projekt kreiran za intimističku Scenu 55 nastao je na inicijativu prvaka Drame HNK Split Trpimira Jurkića koji u monološkoj formi nastoji napraviti rezime svoje dosadašnje karijere i života. Kroz niz ispovijesti i anegdota Jurkić uspješno demistificira pojmove glume, umjetnosti i karijere.

Zbrajanje štete
Tiha noć
Miljenko Smoje - Ivica Ivanišević

Tiha noć

Dramatizacija novelete "Kronika o našem Malom mistu" na kazališnoj pozornici oživljava dobro nam poznate, omiljene Smojine likove.

Tiha noć
55 kvadrata
Ivana Vuković

55 kvadrata

"Kazalište koje propituje grad u kojem djeluje" naslov je jednog od novinskih osvrta nakon praizvedbe drame mlade splitske dramatičarke Ivane Vuković. "55 kvadrata" proglašena je najboljom hrvatskom dramskom predstavom u 2022. godini, a s ukupnim brojem od čak 14 nagrada na regionalnim festivalima najnagrađivanija je aktualna predstava HNK Split.

55 kvadrata
Okretište
Damir Karakaš

Okretište

Okretište je jedna od rijetkih predstava koja nije, što bi bilo očekivano, vrištala temom zločina, preživljavanja, izostanka kazne i nastajanja oprosta. To je predstava na kojoj bi se trebao tumačiti pojam intenziteta. Ona ne viče, ali u tišini zapanjena kazališta gromoglasno intenzivno šapće – ovo se moglo dogoditi vama. Bilo kome tko je rekao ili napisao štogod nepopularno. Ili tko nije napravio ama baš ništa. Njezina su strahota i divota na istoj vremenskoj crti. Potresno i potrebno.", Magdalena Mrčela, www.damacijadanas.com

Okretište
Obitelj
Dennis Kelly

Obitelj

Mirnu večeru mladog bračnog para prekida dolazak vidno uznemirenog čovjeka. Iz te prve snažne dramske slike Kelly gradi svijet u kojemu potraga za istinom vodi sve dublje prema situacijama gdje sve izvjesnosti i sigurnosti građanskog života odjednom postaju upitne. Jer ulozi su veliki: mir ili istina, pravda ili zločin, obitelj ili samoća. Obitelj je ogledni primjerak suvremenog dramskog pisma koje ima ritam trilera, energiju ulice i pulsiranje života. 

Obitelj
Francuzica
Ilija Zovko

Francuzica

Iskren, dirljiv, emotivan dramski tekst Ilije Zovka o, više ili manje slučajnom, susretu dvoje neznanaca, žene i muškarca na pragu šezdesetih godina, oživjeli su Snježana Sinovčić Šiškov i Trpimir Jurkić i napravili predstavu koja će se, zaključila je kritika nakon premijere, "rado gledati".

Francuzica
U malu je uša đava
Tisja Kljaković Braić

U malu je uša đava

Debitantska knjiga Tisje Kljaković Braić U malu je uša đava već dugo ne silazi s ljestvica najčitanijih i najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj, a budući da njezin sadržaj kroz niz duhovitih priča donosi Split osamdesetih koji još uvijek neodoljivo podsjeća na Smojin Split iz Veloga mista i na Fellinijev Mediteran, put do kazališne adaptacije nametnuo se kao prirodan i očekivan. 

U malu je uša đava
Žaba
Dubravko Mihanović

Žaba

Žaba Dubravka Mihanovića, višestruko nagrađivan, prevođen i izvođen tekst, i petnaestak godina nakon nastanka jednako je aktualna priča o prepoznatljivim ljudima koji se teško prilagođavaju vremenima izvrnutih vrijednosti. Drama se odvija u brijačnici na Badnju večer, što dodatno naglašava osamljenost i osobne drame četvorice muškaraca koji se susreću u njoj. Nedostatak komunikacije i empatije, otuđenost u svijetu površnosti i lažnog uspjeha, borba u pokušajima bliskosti, sabijaju se u virtuozno napisanu dramu koja se, uz neočekivane obrate, pretvara u psihološki triler.  

Žaba
Priče iz Vukovara
Autorski projekt Pere Eranovića

Priče iz Vukovara

Monodrama "Priče iz Vukovara" oblikuje kazališni prostor u ratno sklonište u kojem glumac ostvaruje potpun i nesebičan odnos s publikom. Glumac tako, na sat vremena postaje ratni izvjestitelj, a publika njegovi sugrađani koje on pokušava rasteretiti briga govoreći o ljubavi, životu, neprijateljima,ratu djetinjstvu...

Priče iz Vukovara
Laponija
Cristina Clemente i Marc Angelet

Laponija

Duhovita, šarmantna i oštroumna komedija katalonskih pisaca koja je svoju svjetsku premijeru imala u siječnju 2019. g. u Barceloni kroz sraz dvaju oprečnih mentaliteta, "uređenog", racionalnog nordijskog i "neodgovornog i šlampavog" mediteranskog.

 

Laponija
Bambina
Ana Tonković Dolenčić / Neno Belan

Bambina

Uz nezaboravne hitove Nene Belana i legendarnih Đavola, ova kazališna priča pripovijeda se kao nostalgični jukebox mjuzikl premda će i ono vrijeme, kojega se mnogi sjećaju kao nekih boljih dana, podsjetiti i na danas aktualne probleme.

Bambina
Tartuffe, Tartuffe, Tartuffe HNK u Varaždinu
J. B. P. Molière

Tartuffe, Tartuffe, Tartuffe

Bogati trgovac Orgon u svoju obitelj dovodi Tartuffea koji je očarao njega i njegovu majku Pernel. Ističući prijateljevu pobožnost i poniznost, naivni i opčinjeni Orgon dolazi u sukob sa svojom obitelji za koju je pridošlica običan varalica. Tartuffe, slatkorječiv licemjer i lažni kršćanin, vješto manipulira Orgonom koji na kraju shvaća svoju zabludu.

Tartuffe, Tartuffe, Tartuffe
Buba u uhu HNK u Varaždinu
Georges Feydeau

Buba u uhu

Vodvilj u tri čina "Buba u uhu" prvi je put izveden 1907. u Parizu uz nezapamćen uspjeh i kod publike i kod kritike. Jedan je kritičar napisao: "To je komad za koji bi valjalo izmisliti novi kvalitativni pridjev: smiješan, zabavan, komičan, vragometan, vrtoglav; sve to, pa i mnogo više."

Buba u uhu
Gospođa ministarka HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
Branislav Nušić

Gospođa ministarka

Priča o ženi političara koja, nakon što joj suprug postane ministar u vladi, mora na brzinu usvojiti obrasce ponašanja i način života „visokog društva“ postala je gotovo sinonim za nagli uspon na društvenoj ljestvici, kao što je ime Branislava Nušića sinonim za smijeh u kazalištu, za nepogrešivo seciranje provincijalnog mentaliteta.

Gospođa ministarka
Dva u jedan HNK u Osijeku
Ray Cooney

Dva u jedan

Posvuda i uvijek velika uspješnica, ma gdje da je igrao, "Dva u Jedan" je hit vodvilj Raya Cooneyja, majstora komedije zabune, odnosno vodvilja.

Dva u jedan
Macbeth HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka
William Shakespeare

Macbeth

Okrutna Shakespeareova tragedija u režiji Eduarda Milera – “Macbeth” u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca izvest će se i na velikoj sceni splitskog Teatra u sklopu K-HNK programa. 

Macbeth
Velo misto Zagrebačko gradsko kazalište "Komedija"
Miljenko Smoje

Velo misto

"Velo misto" Miljenka Smoje u režiji Marine Pejnović i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta "Komedija" stiže na veliku scenu u prosincu!

Velo misto