Opera

Capuleti i Montecchi
Vincenzo Bellini

Capuleti i Montecchi

"Labud iz Catanije" Vincenzo Bellini, nenadmašni majstor belkanta, operni je genije čijem su se daru za skladanje dugih tečnih melodija divili najveći operni skladatelji, od Verdija do Wagnera. Ekspresivna glazba, duboke emocije, Bellinijeva sposobnost da izrazi osjećaje ljubavi, tuge i tragedije čine ovu operu nezaboravnom. Opera, koja je vrhunski primjer Bellinijeve sposobnosti da stvori glazbenu priču koja istovremeno zrači ljepotom i dubinom, po prvi se put izvodi u Splitu.

Capuleti i Montecchi
Čarobna frula Koprodukcija HNK Split i UMAS
Wolfgang Amadeus Mozart

Čarobna frula

U izvedbi ansambala Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split i Umjetničke akademije u Splitu uživat ćemo u adaptiranoj, skraćenoj verziji vječnog Mozartovog klasika, jedne od najvećih opera ikad skladanih. Potraga za istinom i mudrošću, ljubavlju i prosvjetljenjem zaogrnuta je u formu bajkovite fantastike. Čarobna frula koja princu Taminu služi da ga izbavi iz nevolja simbol je umjetnosti, glazbe koja djeluje na osjećaje, tješi, jača i mijenja duševna stanja u procesu preobrazbe čovjeka kroz brojna iskušenja koje mora proći na putu od kraljevstva noći do kraljevstva svjetla i čovječnosti.

Čarobna frula
La Traviata
Giuseppe Verdi

La Traviata

Glazbena drama o pariškoj kurtizani, “posrnuloj ženi” koja žrtvuje sve za ljubav vrhunac je Verdijeva genija. Od opijajuće sreće napitnice (“Brindisi”) do prigušenog dirljivog trećeg čina u kojem se susreću nada i očaj, “La traviata” je duboko emotivno belkantističko remek-djelo najvećeg opernog majstora.

La Traviata
Mila Gojsalića
Jakov Gotovac

Mila Gojsalića

U narodnoj predaji sačuvano herojstvo Mile iz roda Gojsalića, lijepe i ponosne poljičke djevojke, mučenice i narodne junakinje, „hrvatske Ivane Orleanske“ koja je žrtvovala vlastiti život da otkloni opasnost tuđinske okupacije rodnog joj poljičkog kraja, velika je tema u hrvatskoj književnosti, glazbi i umjetnosti. Jakov Gotovac na stihove Danka Anđelinovića skladao je povijesnu glazbenu dramu, prema formatu svoju najveću operu, punu plemenitog patosa i gotovo oratorijskog mira.

 

Mila Gojsalića
Krabuljni ples
Giuseppe Verdi

Krabuljni ples

Verdijevo remek-djelo, u intrigantnoj inscenaciji i vrhunskoj glazbenoj izvedbi Opere HNK Split, odmah po premijeri od kritike je proglašen "svjetskom predstavom" koja je okupila "vrhunske izvođače, od dirigenta, zbora i orkestra do solista, svih redom tako sigurnih i moćnih da je ostao dojam kako se dobra energija nakupljala u ansamblu dugo vremena".

Krabuljni ples
Ero s onoga svijeta
Jakov Gotovac

Ero s onoga svijeta

Ero s onoga svijeta, najbolja hrvatska opera, u inscenaciji Krešimira Dolenčića premijerno je u HNK Split izvedena 2001. godine i najdugovječnija je predstava našeg kazališta.

Ero s onoga svijeta
Spli'ski akvarel
Ivo Tijardović

Spli'ski akvarel

"Akvarel zapravo kao mjuzikl ili operetno djelo i ne postoji. On je neprekidno na repertoaru grada Splita. (…) Ne događa se Spli'ski akvarel u kasnim dvadesetim godinama. On se događa stalno…", kaže redatelj Krešimir Dolenčić o besmrtnom glazbeno-scenskom biseru maestra Tijardovića. "Spliski akvarel" raspjevano je, duhovito i razigrano putovanje od od Veloga Varoša, preko travara Salka u Ljubuškom i gazda Perinih torti i kobasica, do rive našega djetinjstva. Proslavit ćemo Sudamju, igrat tonbulu, zaogrnuti i utješeni lipom, mladenačkom 'jubavi Tonča i njegove Marice, a sve u počast glavnim licima ovog besmrtnog djela meštra Tijardovića - gradu Splitu i nama samima.

Spli'ski akvarel