Predstave

La Traviata PREMIJERA
Giuseppe Verdi

La Traviata

Verdijevo remek-djelo u cjelini je prvi put u Splitu izvedeno 1890. godine, a o omiljenosti ove opere najbolje govore česta premijerna postavljanja. Novu splitsku Traviatu očekujemo pod vodstvom maestra Jure Bučevića i u režiji Roberta Boškovića.

Premijera: 26. studenog 2022.

La Traviata
Mila Gojsalića
Jakov Gotovac

Mila Gojsalića

Iako je Gotovčeva Mila Gojsalića jedna od tri velike hrvatske junačke opere, nakon splitske praizvedbe 1960. godine, premijerno je u Splitu postavljena samo još jednom – 1995. godine u sklopu 41. Splitskog ljeta. Trećim splitskim uprizorenjem Mile ravnat će maestro Ivo Lipanović, a režiju će preuzeti Ozren Prohić.

Premijera: svibanj 2023.

Mila Gojsalića
Tri sestre PREMIJERA
Anton Pavlovič Čehov

Tri sestre

Prva dramska premijera, Čehovljeve Tri sestre u režiji Nenni Delmestre i u dramaturškoj obradi Elvisa Bošnjaka na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u listopadu 2022. 

Tri sestre
Okretište PREMIJERA
Damir Karakaš

Okretište

Okretište je jedna od rijetkih predstava koja nije, što bi bilo očekivano, vrištala temom zločina, preživljavanja, izostanka kazne i nastajanja oprosta. To je predstava na kojoj bi se trebao tumačiti pojam intenziteta. Ona ne viče, ali u tišini zapanjena kazališta gromoglasno intenzivno šapće – ovo se moglo dogoditi vama. Bilo kome tko je rekao ili napisao štogod nepopularno. Ili tko nije napravio ama baš ništa. Njezina su strahota i divota na istoj vremenskoj crti. Potresno i potrebno.", Magdalena Mrčela, www.damacijadanas.com

Okretište
Žaba PREMIJERA
Dubravko Mihanović

Žaba

Žaba Dubravka Mihanovića, višestruko nagrađivan, prevođen i izvođen tekst, i petnaestak godina nakon nastanka jednako je aktualna priča o prepoznatljivim ljudima koji se teško prilagođavaju vremenima izvrnutih vrijednosti. Drama se odvija u brijačnici na Badnju večer, što dodatno naglašava osamljenost i osobne drame četvorice muškaraca koji se susreću u njoj. Nedostatak komunikacije i empatije, otuđenost u svijetu površnosti i lažnog uspjeha, borba u pokušajima bliskosti, sabijaju se u virtuozno napisanu dramu koja se, uz neočekivane obrate, pretvara u psihološki triler.  

Žaba
La Stravaganza / Noces
Autorska večer Angelina Preljocaja

La Stravaganza / Noces

Splitska publika imat će priliku pogledati dvije koreografije poznatog svjetskog umjetnika Angelina Preljocaja. U prvom dijelu (La Stravaganza) autor se bavi temom imigracije gdje prošlost upada u budućnost, dok drugi dio (Noces) preispituje svadbene rituale.

Premijera: 27. svibnja 2023.

La Stravaganza / Noces
Veliki Gatsby PREMIJERA

Veliki Gatsby

Međunarodno priznati koreograf Leo Mujić, koji je u posljednjih nekoliko godina na kazališnu scenu sa zapaženim uspjehom postavio baletne priče temeljene na velikim književnim djelima, posegnuo je ovoga puta za romanom F. S. Fitzgeralda Veliki Gatsby. Uspješnica splitskog Baleta sa Splitskog ljeta i ljetne pozornice pod sustipanskim borovima seli se na kazališnu pozornicu.

Veliki Gatsby
Madama Butterfly
Giacomo Puccini

Madama Butterfly

Slavno Puccinijevo djelo o mladoj tragičnoj heroini Cio-Cio San, opera koju je sam autor volio najviše od svih, vraća se na repertoar HNK Split. Izvedbama će ravnati maestro Ivo Lipanović,  u minucioznoj režiji Dražena  Siriščevića 

Madama Butterfly
Krabuljni ples
Giuseppe Verdi

Krabuljni ples

Verdijevo remek-djelo u intrigantnoj inscenaciji Gorana Golovka i vrhunskoj glazbenoj izvedbi Opere HNK Split odmah po premijeri od kritike je proglašen "svjetskom predstavom" koja je okupila "vrhunske izvođače, od dirigenta, zbora i orkestra do solista, svih redom tako sigurnih i moćnih da je ostao dojam kako se dobra energija nakupljala u ansamblu dugo vremena".

Krabuljni ples
Ero s onoga svijeta
Jakov Gotovac

Ero s onoga svijeta

Opera Ero s onoga svijeta u režiji Krešimira Dolenčića premijerno je u HNK Split izvedena 2001. godine i najdugovječnija je predstava našeg kazališta.

Ero s onoga svijeta
Cavalleria rusticana
Pietro Mascagni

Cavalleria rusticana

Cavalleria rusticana, remek-djelo opernog verizma, opera je koja je na praizvedbi 1890. izazvala jednu od najvećih senzacija u povijesti opere. Ovaj scensko-glazbeni dragulj natopljen strašću i s osvetom kao glavnim pokretačkim motivom, do danas je jedan od najomiljenijih i najizvođenijih opernih naslova. 

Cavalleria rusticana
Sestra Angelica Koncertna izvedba
Giacomo Puccini

Sestra Angelica

Uskršnji popust: ulaznice dostupne s popustom od 50%!

Koncertna izvedba Puccinijeve jednočinke smještene u toskanski samostan iz 17. stoljeća na repertoaru je u četvrtak, 6. travnja.

Sestra Angelica
Tiha noć PREMIJERA
Miljenko Smoje - Ivica Ivanišević

Tiha noć

Stotu obljetnicu rođenja Miljenka Smoje, najvećega splitskog pisca dvadesetog stoljeća, obilježit ćemo dramatizacijom novelete iz Kronike o našem Malom mistu.

Tiha noć
Bambina
Ana Tonković Dolenčić / Neno Belan

Bambina

Uz nezaboravne hitove Nene Belana i legendarnih Đavola, ova kazališna priča pripovijeda se kao nostalgični jukebox mjuzikl premda će i ono vrijeme, kojega se mnogi sjećaju kao nekih boljih dana, podsjetiti i na danas aktualne probleme.

Bambina
Lepurica (prema Pigmalionu)
George Bernard Shaw / Ana Prolić

Lepurica (prema Pigmalionu)

Trpka kritika engleskog društva s početka dvadesetog stoljeća: bespoštedno, humorom prožeto pokazivanje i prokazivanje njegovih odnosa, licemjerja, grčeva, ali i topline, ljudskosti i sentimenta kroz romantičnu priču natopljenu pitanjima fonetike. Ili: Pigmalion G. B. Shawa, preselio se u današnji Split!

Lepurica (prema Pigmalionu)
Kukci... zaustavljena priča.
Karel i Josef Čapek

Kukci... zaustavljena priča.

Prvo splitsko uprizorenje i danas aktualne satire braće Čapek Iz života kukaca, točno 100 godina nakon prvog objavljivanja u Češkoj, dogodilo se u tužnim okolnostima. Redatelj predstave Saša Anočić zauvijek nas je napustio tri tjedna prije premijere. Ansambl predstavu, sada nazvanu Kukci... zaustavljena priča izvodi kao dug preminulom Saši i posvetu zajedničkom radu s njim.

Kukci... zaustavljena priča.
Usidrene
Elvis Bošnjak

Usidrene

Nakon Dalmatinske zagore i Splita, Elvis Bošnjak uposljednjem tekstu svoje Dalmatinske trilogije publici otvara prozor u život dalmatinskih otoka i kompleksnog, nekada i surovog života njegovih žitelja. Predstavu, nastalu u zajedniočkoj produkciji HNK Split, GDK Gavella i HNK Zadar, režirala je Anastasija Jankovska.

Usidrene
U malu je uša đava
Tisja Kljaković Braić

U malu je uša đava

Debitantska knjiga Tisje Kljaković Braić U malu je uša đava već dugo ne silazi s ljestvica najčitanijih i najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj, a budući da njezin sadržaj kroz niz duhovitih priča donosi Split osamdesetih koji još uvijek neodoljivo podsjeća na Smojin Split iz Veloga mista i na Fellinijev Mediteran, put do kazališne adaptacije nametnuo se kao prirodan i očekivan. 

U malu je uša đava
55 kvadrata
Ivana Vuković

55 kvadrata

"Kazalište koje propituje grad u kojem djeluje" naslov je jednog od novinskih osvrta nakon praizvedbe drame mlade splitske dramatičarke Ivane Vuković. 

55 kvadrata
Francuzica
Ilija Zovko

Francuzica

Na 66. Splitskom ljetu glumci i redatelji predstave nagrađeni su Juditom za najveće umjetničko ostvarenje u dramskom programu festivala. Francuzica, drugi dramski tekst Ilije Zovka, prerano preminulog glumca Hrvatskog narodnog kazališta Split, nasmijat će publiku i ove kazališne sezone. 

Francuzica
Zapisi iz nevremena
Don Branko Sbutega

Zapisi iz nevremena

Premijerno izvedena 2007. na Sceni 55 HNK Split, ova atipična monodrama Trpimira Jurkića osvojila je srca publike i naklonost kritike.

Zapisi iz nevremena
Laponija
Cristina Clemente i Marc Angelet

Laponija

Laponija je duhovita, šarmantna i oštroumna komedija katalonskih pisaca koja je svoju svjetsku premijeru imala u siječnju 2019. g. u Barceloni.

 

Laponija
Obitelj
Dennis Kelly

Obitelj

Dennis Kelly nedvojbeno je jedan od najtalentiranijih britanskih dramskih pisaca posljednjih desetljeća. Riječ je o autoru koji se podjednako dobro snalazi pišući za TV serije (Utopia, 2013), velike West End mjuzikle (Matilda, 2011), kao i komorne kazališne komade kakav je i Obitelj (Orphans, 2009). 

Obitelj
Onjegin
Balet Vasilija Medvedeva na glazbu Petra Iljiča Čajkovskog

Onjegin

Balet u dva čina inspiriran Puškinovim romanom u stihovima u koreografiji i režiji Vasilija Medvedeva i na odabrana djela Petra Iljiča Čajkovskoga.

Onjegin
Esmeralda
Cesare Pugni

Esmeralda

Najpoznatiji Pugnijev balet Esmeralda u koreografiji Vasilija Medvedeva i Stanislava Feče i ove sezone na velikoj sceni HNK Split. 

Esmeralda
Correr o Fado
Daniel Cardoso

Correr o Fado

Fado, jedan od simbola portugalske kulture svoju plesnu inačicu doživio je kroz virtuoza Daniela Cardosa koji je uspješno demistificirao melankolične i nostalgične konotacije koje se vežu uz ovaj glazbeni žanr.

Correr o Fado
Venatus / Migrations
Aaron Kok

Venatus / Migrations

Spoj dva neoklasična baleta na glazbu Szymona Brzoska i Kirilla Richtera autorsko je djelo plesača splitskog baleta i koreografa Aarona Koka.

Venatus / Migrations
Orašar
Petar Iljič Čajkovski

Orašar

Baletni spektakl Orašar, najizvođeniji bijeli balet na svijetu, naslov koji i u Hrvatskoj godinama ruši sve rekorde u posjećenosti i popularnosti, i ove je sezone na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split. Koreografiju Waczlawa Orlykowskog prenijela je koreografkinja Božica Lisak, a cijeli ansambl Baleta, zajedno s mladim plesačima iz Baletnoga studija, uključen je u ovu raskošnu produkciju s više od 130 plesača na sceni.

Orašar
Requiem u d-molu, op. 48 Koncert uoči blagdana Svih svetih
Gabriel Fauré

Requiem u d-molu, op. 48

U spomen na velikog splitskog skladatelja Petra Bergama

Fauréov Requiem na repertoaru je 29. listopada u izvedbi Orkestra i Zbora HNK Split te solista Nede Pejković (sopran) i Matije Meića (bariton) pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

Requiem u d-molu, op. 48
Božićni koncert

Božićni koncert

Hrvatske i svjetske božićne pjesme u izvedbi Orkestra Hrvatske ratne mornarice i Zbora Hrvatskog narodnog kazališta Split pod ravnanjem mo.Tonćija Ćićerića i mo. Vetona Marevcija te uz solistice Antoniju Teskeru i Anu Opačak na repertoaru su 23. prosinca u 20 sati! 

Božićni koncert
Čaruga HNK u Osijeku
Ivan Kušan

Čaruga

„Slavonski“ klasik u režiji Borisa Svrtana stiže na veliku scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split u sklopu ovosezonskog K-HNK programa. Uz sjajnu podjelu s Aljošom Čeplom u naslovnoj ulozi, Miroslavom Čabrajom kao umorenim veleposjednikom, Antoniom Mrkonjić koja igra njegovu nevjernu suprugu, Matkom Duvnjakom, Antoniom Jakupčevićem, Mateom Grabić Ćaćić, Duškom Modrinićem, Ivanom Ćaćićem i Mariom Radeom koji igraju aktere ove komične „drame“, sve upućuje da ćemo se suočiti s ljubavlju na prvi pogled.
 

Čaruga
Fedra HNK u Osijeku
Jean racine

Fedra

Ogledno djelo francuskog klasicizma što ga veliki dramatičar Jean Racine tematski preuzima od grčkog tragičara Euripida koji prvi bilježi tragičnu priču o Fedrinoj zabranjenoj ljubavi, zatomljenoj strasti i sramoti.

Fedra
Čelične magnolije HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
Robert Harling

Čelične magnolije

Dramatična i komična, emotivnija no što očekujete, predstava je to koja slavi podršku i poticaj žene ženi, veze između prijateljica, majki i kćeri. 

Čelične magnolije
Gremo, mi puntari!
Povodom 50. obljetnice Gradskog zbora Brodosplit

Gremo, mi puntari!

U povodu 50. obljetnice utemeljenja Gradskog zbora Brodosplit održat će se koncert naslovljen ''Gremo, mi puntari!'' u četvrtak, 1. prosinca. 

Gremo, mi puntari!
Bilježnica Robija K. Satiričko kazalište Kerempuh
Viktor Ivančić

Bilježnica Robija K.

U sklopu Kerempuhove inicijative – angažmana i afirmacije mlađe generacije redatelja – perspektivna je redateljica Marina Pejnović postavila Bilježnicu Robija K. Viktora Ivančića, priznatog novinara i publicista, najpoznatijeg kao jednog od osnivača kultnoga satiričko-političkoga tjednika Feral Tribunea.

Bilježnica Robija K.
U jubavi s pismom
Obljetnica muške i ženske klape Filip Dević

U jubavi s pismom

Svečani koncert ženske i muške klape Filip Dević kojim muška klapa obilježava 60., a ženska 50. obljetnicu djelovanja.

U jubavi s pismom
10. Dani flaute

10. Dani flaute

Raphael Leone i Vesna Podrug Kossjanenko nastupit će u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u sklopu 10. Dani flaute. 

10. Dani flaute
Allegro maestoso
HNK Split i Umjetnička akademija u Splitu

Allegro maestoso

Amfiteatar Medicinskog fakulteta - slobodan ulaz

U još jednoj suradnji HNK Split i Umjetničke akademije u Splitu, studenti Barbara Čarapina, Marija Bieleninik, Matija Škiljo, Marina Mrđen i Rahela Ujević muzicirat će uz kazališni orkestar pod dirigentskim vodstvom mo. Harija Zlodre.

Allegro maestoso
Filharmonija budućnosti

Filharmonija budućnosti

Filharmonija budućnosti projekt je prepoznat od struke i publike koji polako postaje tradicionalni završetak koncertne sezone splitskog HNK. U mnogostruke blagodati ubraja se praktično iskustvo učenika koji imaju priliku učiti i muzicirati s profesionalnim kolegama te upoznavanje publike s talentiranim mladim glazbenicima kojima nastup na velikoj pozornici HNK Split predstavlja važan korak u razvoj karijere. Članovi profesionalnog orkestara ovom prigodom postaju mentori, a publika ima priliku poslušati generacije splitskih glazbenika okupljenih u jedinstven ansambl. Poseban doživljaj su i gostovanja priznatih svjetskih te hrvatskih dirigenata, koji se svake godine mijenjaju, što obogaćuje svakog izvođača i slušatelja. 

Filharmonija budućnosti