Predstave

U malu je uša đava PREMIJERA
Tisja Kljaković

U malu je uša đava

Debitantska knjiga Tisje Kljaković Braić U malu je uša đava već dugo ne silazi s ljestvica najčitanijih i najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj, a budući da njezin sadržaj kroz niz duhovitih priča donosi Split osamdesetih koji još uvijek neodoljivo podsjeća na Smojin Split iz Veloga mista i na Fellinijev Mediteran, put do kazališne adaptacije nametnuo se kao prirodan i očekivan.

U malu je uša đava
55 kvadrata PREMIJERA
Ivana Vuković

55 kvadrata

Od velikog požara do Karepovca i šporke vode, drama mlade splitske autorice Ivane Vuković vješto ocrtava sliku jedne crne strane suvremenog Splita koji se raspada pod pritiskom suvremenosti i kapitala na svim razinama.

Premijera: veljača, 2022. 

55 kvadrata
Večeras improviziramo PREMIJERA
Luigi Pirandello

Večeras improviziramo

Dramski klasik Večeras improviziramo, uz drame Šest osoba traži autora i Svatko na svoj način pripada trilogiji drama koje povezuje korištenje postupka teatra u teatru. U drami Večeras improviziramo isprepliću se likovi podijeljeni na ‘stvarne osobne’ glumačke identitete i fiktivne identitete likova koje glume.

Večeras improviziramo
Tri sestre PREMIJERA
Anton Pavlovič Čehov

Tri sestre

Klasik svjetske literature u režiji Nenni Delmestre i dramaturškoj obradi Elvisa Bošnjaka premijerno u HNK Split u travnju 2022. 

Tri sestre
Onjegin PREMIJERA

Onjegin

Balet u dva čina inspiriran Puškinovim romanom u stihovima u koreografiji Vasilija Medvedeva i na odabrana djela Petra Iljiča Čajkovskoga premijerno u HNK Split u svibnju 2022. 

Onjegin
Karneval životinja PREMIJERA
Camille Saint-Saëns

Karneval životinja

Predstava za cijelu obitelj, Karneval životinja u koreografiji Remusa Dimachea uz pratnju Orkestra HNK Split pod ravnanjem maestra Jure Bučevića.

Karneval životinja
Krabuljni ples PREMIJERA
Giuseppe Verdi

Krabuljni ples

Verdijev Krabuljni ples pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Ozrena Prohića  premijerno u HNK Split u veljači 2022.

Krabuljni ples
Cavalleria rusticana PREMIJERA
Pietro Mascagni

Cavalleria rusticana

Cavalleria rusticana, remek-djelo opernog verizma, opera je koja je na praizvedbi 1890. izazvala jednu od najvećih senzacija u povijesti opere. Ovaj scensko-glazbeni dragulj natopljen strašću i s osvetom kao glavnim pokretačkim motivom, do danas je jedan od najomiljenijih i najizvođenijih opernih naslova. 

Cavalleria rusticana
Glorija PREMIJERA
Ranko Marinković

Glorija

Najpoznatiji dramski tekst Ranka Marinkovića, prvi put postavljen na pozornicu 1955., mirakul je u šest slika s melodramatskim zapletom ljubavne priče u izoliranoj otočkoj biskupiji u kojoj ambiciozni svećenik trenira bivšu cirkusantkinju za izvođenje crkvenih čuda kako bi povratio izgubljenu pastvu. Očekivano “čudo” prometnut će se u neuspjeh, a odnos don Jere i Glorije u ljubav čija neostvarivost Gloriju vraća natrag u cirkus, u kojem će skokom u smrt osuditi svaki dogmatizam i totalitarizam.

Glorija
Mozart à 2 & Don Juan PREMIJERA

Mozart à 2 & Don Juan

Baletna dvočinka renomiranog francuskog koreografa Thierryja Malandaina Mozart à 2 & Don Juan, premijerno izvedena na 67. Splitskom ljetu na glazbu Mozarta i Glucka, bavi se vječnim umjetničkim problemom – prolaznoj ljubavi.

Mozart à 2 & Don Juan
Venatus / Migrations PREMIJERA
Aaron Kok

Venatus / Migrations

Spoj dva neoklasična baleta na glazbu Szymona Brzoska i Kirilla Richtera oduševio je publiku na 67. Splitskom ljetu. U koreografiji Aarona Koka Venatus/Migrations imat će svoju kazališnu premijeru 7. listopada na velikoj sceni HNK Split!

Venatus / Migrations
Bambina
Ana Tonković Dolenčić / Neno Belan

Bambina

Uz nezaboravne hitove Nene Belana i legendarnih Đavola, ova kazališna priča pripovijeda se kao nostalgični jukebox mjuzikl premda će i ono vrijeme, kojega se mnogi sjećaju kao nekih boljih dana, podsjetiti i na danas aktualne probleme.

Bambina
Usidrene
Elvis Bošnjak

Usidrene

Nakon Dalmatinske zagore i Splita, Elvis Bošnjak u posljednjem tekstu svoje Dalmatinske trilogije publici otvara prozor u život dalmatinskih otoka i kompleksnog, nekada i surovog života njegovih žitelja. Bošnjakov tekst - Usidrene u režiji Anastasije Jankovske i u koprodukciji tri hrvatska kazališta (HNK Split, GDK Gavella i HNK Zadar) i ove sezone na Velikoj sceni HNK Split. 

Usidrene
... a mobitel i dalje zvoni
Sarah Ruhl

... a mobitel i dalje zvoni

"Predstava je to koja se ne srami emocija i ljubavi i koja osvaja publiku osjećajnošću i toplinom, fantazijom o fantaziji u fantaziji, govorom snova, sanjarenja i snovitosti." Mira Muhoberac, Vijenac

... a mobitel i dalje zvoni
Povratak
Harold Pinter

Povratak

Povratak, koji se u Splitu igra u prijevodu Luke Miličevića, i nakon više od pedeset godina od nastanka je zagonetan, duboko uznemirujući dramski tekst britanskog nobelovca Harolda Pintera, prožet crnim humorom.

Povratak
Kukci... zaustavljena priča.
Karel i Josef Čapek

Kukci... zaustavljena priča.

Prvo splitsko uprizorenje i danas aktualne satire braće Čapek Iz života kukaca, točno 100 godina nakon prvog objavljivanja u Češkoj, događa se u tužnim okolnostima. Redatelj predstave Saša Anočić zauvijek nas je napustio tri tjedna prije premijere. Ansambl predstavu, sada nazvanu Kukci... zaustavljena priča izvodi kao dug preminulom Saši i posvetu zajedničkom radu s njim.

Kukci... zaustavljena priča.
Francuzica
Ilija Zovko

Francuzica

Na 66. Splitskom ljetu glumci i redatelji predstave nagrađeni su Juditom za najveće umjetničko ostvarenje u dramskom programu festivala. Francuzica, drugi dramski tekst Ilije Zovka, prerano preminulog glumca Hrvatskog narodnog kazališta Split, nasmijat će publiku i ove kazališne sezone. 

Francuzica
Lepurica (prema Pigmalionu)
George Bernard Shaw / Ana Prolić

Lepurica (prema Pigmalionu)

 

Trpka kritika engleskog društva s početka dvadesetog stoljeća: bespoštedno, humorom prožeto pokazivanje i prokazivanje njegovih odnosa, licemjerja, grčeva, ali i topline, ljudskosti i sentimenta kroz romantičnu priču natopljenu pitanjima fonetike. Ili: Pigmalion G. B. Shawa, preselio se u današnji Split!

Lepurica (prema Pigmalionu)
Esmeralda
Cesare Pugni

Esmeralda

Najpoznatiji Pugnijev balet Esmeralda i ove sezone na velikoj sceni HNK Split. 

Esmeralda
Labuđe jezero
Petar Iljič Čajkovski

Labuđe jezero

Najpoznatiji bijeli balet u suvremenoj viziji koreografa Daniela Cardosa.

 

Labuđe jezero
Correr o Fado
Daniel Cardoso

Correr o Fado

Fado, jedan od simbola portugalske kulture svoju plesnu inačicu doživio je kroz virtuoza Daniela Cardosa koji je uspješno demistificirao melankolične i nostalgične konotacije koje se vežu uz ovaj glazbeni žanr u predstavi koja je oduševila publiku i kritiku na 66. Splitskom ljetu.

Correr o Fado
Orašar
Petar Iljič Čajkovski

Orašar

Baletni spektakl Orašar, najizvođeniji bijeli balet na svijetu, naslov koji i u Hrvatskoj godinama ruši sve rekorde u posjećenosti i popularnosti, i ove je sezone na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split. Koreografiju Waczlawa Orlykowskog prenosi koreografkinja Božica Lisak, a cijeli ansambl Baleta, zajedno s mladim plesačima iz Baletnoga studija, uključen je u ovu raskošnu produkciju s više od 130 plesača na sceni.

Orašar
Rigoletto
Giuseppe Verdi

Rigoletto

Veličanstvena i tragična Verdijeva glazbena drama o mržnji koja ubija ljubav i nesebičnoj žrtvi, premijerno izvedena na Peristilu u sklopu 65. Splitskog ljeta, svoj će scenski život nastaviti na kazališnoj pozornici i ove sezone pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića. 

Rigoletto
Ero s onoga svijeta
Jakov Gotovac

Ero s onoga svijeta

Opera Ero s onoga svijeta u režiji Krešimira Dolenčića premijerno je u HNK Split izvedena 2001. godine, dvadeset godina kasnije Ero se vraća na splitsku pozornicu s tri izvedbe.

Ero s onoga svijeta
Madama Butterfly
Giacomo Puccini

Madama Butterfly

Slavno Puccinijevo djelo o mladoj tragičnoj heroini Cio-Cio San, opera koju je sam autor volio najviše od svih, i ove sezone na repertoaru HNK Split. Ravnanje ove sezone preuzima maestro Jure Bučević, dok režiju potpisuje Dražen Siriščević. 

Madama Butterfly
Spli'ski akvarel
Ivo Tijardović

Spli'ski akvarel

 Proputovat će naša pjevačko-glumačko-plesačka ekipa od Veloga Varoša, travara Salka u Ljubuškom i gazda Perinih torti i kobasica, do rive našega djetinjstva, proslavit ćemo Sudamju, igrat tonbulu, zaogrnuti i utješeni lipom, mladenačkom 'jubavi Tonča i njegove Marice, a sve u počast glavnim licima ovog besmrtnog djela meštra Tijardovića - gradu Splitu i nama samima.

Spli'ski akvarel
Requiem - Koncert za Dušni dan
Luigi Cherubini

Requiem - Koncert za Dušni dan

U prilici ovogodišnjega Dušnog dana, zbor i orkestar HNK Split po prvi put u svojoj povijesti izvest će i mrtvačku misu Luigija Cherubinija: Requiem u c-molu. Za razliku od djela ovog istog skladatelja, koje je skladano za muški zbor, ovaj Requiem u c-molu napisan je za veliki mješoviti zbor. 

Requiem - Koncert za Dušni dan
SING(in) SPLIT
IV. Međunarodni festival pjesme

SING(in) SPLIT

Večer splitskih zborova održat će se u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u srijedu, 27. listopada u 18 sati!

SING(in) SPLIT