Predstave

Trubadur Suradnja HNK Split i HNK u Osijeku
Giuseppe Verdi

Trubadur

Trubadur je djelo herojske patetike i neutažive žudnje za osvetom, opera bogatog neposrednog djelovanja ritma u kojoj se očituje sva sintetička moć Verdijeve glazbe koja ostvaruje organsku povezanost i daje zajednički stilski okvir heterogenosti scenskih slika.

Trubadur
Norma Suradnja HNK Split i HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci
Vincenzo Bellini

Norma

Svaka je opera, pa čak i ona koja se smatra vrhuncem bel canto tradicije poput Norme, uvijek više i od spektakularnih arija i od melodijske inventivnosti. Ako to vrijedi čak i za Bellinijevu Normu koja ponajviše počiva upravo na tim dvjema vrijednostima, onda je to pouzdan znak da ona posjeduje i mnoge druge dimenzije koje je na svjetskim pozornicama ostavljaju i nakon gotovo 190 godina od milanske praizvedbe.

Norma
Paralelni svjetovi
Miro Gavran

Paralelni svjetovi

Paralelni svjetovi, drama našeg najpopularnijeg i najizvođenijeg dramatičara Mira Gavrana, priča su o grupi ljudi koji prolaze kroz krizu srednjih godina i intimne turbulencije koje to iskustvo nosi.

Paralelni svjetovi
Kušnja
Arthur Miller

Kušnja

Millerova Kušnja (u Hrvatskoj poznata kao Vještice iz Salema), spada u sam vrh američke dramaturgije dvadesetog stoljeća. Drama o povijesnom suđenju vješticama s kraja 17. stoljeća u Massachusettsu, Milleru je poslužila kao snažna alegorija o makartizmu, razdoblju progona političkih vještica u konzervativnoj Americi pedesetih godina dvadesetog stoljeća.

Kušnja
Umišljeni bolesnik
Jean-Baptiste Poquelin Molière

Umišljeni bolesnik

Jean-Baptiste Poquelin, koji će svom imenu kasnije dodati  Molière (1622-1673), najslavniji je francuski komediograf, uz Corneillea i Racinea i najvažniji predstavnik “zlatnog doba” francuske drame u 17. stoljeću. Umišljeni bolesnik (Le Malade imaginaire) njegovo je posljednje djelo. Veliki komediograf i glumac, nastupajući u naslovnoj ulozi Argana, u sarkastičnoj igri scenske sudbine srušio se na četvrtoj izvedbi predstave da bi ubrzo preminuo.

Umišljeni bolesnik
Mala Moskva HNK Split i Playdrama
Tomislav Zajec

Mala Moskva

Tomislav Zajec, jedan od vodećih hrvatskih suvremenih dramatičara, u svojoj uzbudljivoj i virtuozno ispisanoj studiji odnosa unutar obitelji polazi od ČehovljeveTri sestre, osmišljajući likove nalik trima sestrama i njihovu bratu te razvija originalnu, suvremenu dramu, nemilosrdnu u opisu duha vremena, ali istovremeno toplu i punu ljubavi prema vlastitim disfunkcionalnim licima. 

Mala Moskva
Obitelj
Dennis Kelly

Obitelj

Dennis Kelly nedvojbeno je jedan od najtalentiranijih britanskih dramskih pisaca posljednjih desetljeća Riječ je o autoru koji se podjednako dobro snalazi pišući za TV serije (Utopia, 2013), velike West End musicale (Matilda, 2011), kao i komorne kazališne komade kakav je i Obitelj (Orphans, 2009). 

Obitelj
Coppélia
Léo Delibes

Coppélia

Coppélia, ili djevojka s očima od emajla (La fille aux yeux d' émail) komični je balet francuskog skladatelja Léa Delibesa i jedan od najizvođenijih klasičnih baleta, koji je ogromne uspjehe doživio i u formi orkestralne suite.

Coppélia
Balet o mladosti
Igor Kirov

Balet o mladosti

U plesnoj dvorani našega Baleta o mladosti sviraju se melodije iz šezdesetih godina prošloga stoljeća, s malim izletima u naredna dva desetljeća i s jednom stranom posvetom opatijskom festivalu iz 1962.

Balet o mladosti
Mala Floramye
Ivo Tijardović

Mala Floramye

Slijedeći izvorne zamisli i skice maestra Ive Tijardovića, Mala Floramye zamišljena je kao posveta jednom iščezlom vremenu i duhu, istovremeno se obraćajući suvremenosti i novim generacijama pitanjem: ima li mjesta ljubavi i poštovanju naših različitosti u kovitlacu karnevala anakronizma, politike i konzumerizma? 

Mala Floramye
Moć sudbine
Giuseppe Verdi

Moć sudbine

“Mislimo da je Moć sudbine najcjelovitije ostvarenje od svih koje nam je Verdi do sada dao, po nadahnuću i bogatoj melodijskoj invenciji, po glazbenoj razradi i orkestraciji.“ Tako se pisalo poslije prvih izvedbi o djelu koje je značilo prekretnicu u maestrovu opusu i najavljivalo: Don Carla, Aidu, Otella i Falstaffa. Verdijeva sudbinska opera, njezino “prokletstvo priče“ i kod naraštaja glazbenih umjetnika, pjevača, uvijek je budila posebna osjećanja. Kod jednih neobjašnjiv strah, a kod drugih neodoljiv izazov.

Moć sudbine
Ero s onoga svijeta
Jakov Gotovac

Ero s onoga svijeta

Opera je puna prekrasnih narodnih napjeva koje je Gotovac vještinom najvećeg majstora uklopio u svoje djelo. Skladatelj i libretist Begović su glazbenu i tekstualnu osnovu pronašli u folkloru narodnih skupina, od folklora Zagore (završno "vrličko" kolo) do kosovskih djevojačkih pjesama iz Gnjilana (početni zbor djevojaka Duni mi, duni, lađane).

Ero s onoga svijeta
Atlantida: Legenda o Dan'zoru
Mirko Krstičević

Atlantida: Legenda o Dan'zoru

Baletna opera Legenda o Dan'zoru prvo je od tri glazbeno-scenska djela koja čine atlantidsku trilogiju. Prva se događa  na samom začetku atlantske civilizacije, druga na vrhuncu moći i treća u vremenu raspada svih moralnih i duhovnih vrijednosti.

Atlantida: Legenda o Dan'zoru
Spli'ski akvarel
Ivo Tijardović

Spli'ski akvarel

 Proputovat će naša pjevačko-glumačko-plesačka ekipa od Veloga Varoša, travara Salka u Ljubuškom i gazda Perinih torti i kobasica, do rive našega djetinjstva, proslavit ćemo Sudamju, igrat tonbulu, zaogrnuti i utješeni lipom, mladenačkom 'jubavi Tonča i njegove Marice, a sve u počast glavnim licima ovog besmrtnog djela meštra Tijardovića - gradu Splitu i nama samima 

Spli'ski akvarel
Kroćenje goropadnice
William Shakespeare

Kroćenje goropadnice

Nastala pri kraju prošle sezone, predstava Kroćenje goropadnice u režiji Ivana Plazibata odmah je poput meteora tresnula u splitski kulturni prostor i prouzročila očekivanu podijeljenost, pa i žestinu kojom se argumentiraju pozitivni i negativni dojmovi.

Kroćenje goropadnice
Višnjik
Anton Pavlovič Čehov

Višnjik

Ruska plemkinja, grofica Ljubov Andrejevna Ranjevska, nakon bankrota i ljubavnog brodoloma vraća se iz Pariza na obiteljsko imanje u ruskoj provinciji. Tako počinje jedna od najpoznatijih i najigranijih drama Antona Pavloviča  Čehova. Imanje s nadaleko poznatim višnjikom prodaje se na dražbi, a nitko iz obitelji nema novaca ni poslovne snalažljivosti spasiti svoje posjede... 

Višnjik
Ol' smo za jedan dan
Marko Uvodić

Ol' smo za jedan dan

Marko Uvodić Splićanin amblematski je splitski autor koji je svojim živopisnim kronikama ovjekovječio, a velikim dijelom i kreirao ono što zovemo duh grada.

Ol' smo za jedan dan
Čovik, zvir i kripost
Luigi Pirandello

Čovik, zvir i kripost

Svaki od živopisnih protagonista ove urnebesne Pirandellove komedije mediteranskih karaktera naizmjenično nosi maske čovjeka, zvijeri i kreposti.

Čovik, zvir i kripost
Nosorog
Eugène Ionesco

Nosorog

Nosorog je dramska studija o epidemiji potrebe za pripadanjem većini, u kojoj potpuno suluda metamorfoza (malo)građanina u nosoroga sa svakim novim pripadnikom postaje lavina da bi se pretvorila u sustav kojem se više nitko ne može suprotstaviti. Jedino se Berenger, marginalac, u toj situaciji izdvaja kao moralna vertikala, postojani vojnik čovječanstva.

Nosorog
Kašeta brokava
Elvis Bošnjak

Kašeta brokava

Hvaljena drama Elvisa Bošnjaka, najznačajnijega splitskog dramskog pisca posljednjih petnaestak godina, u režiji Nenni Delmestre, vraća se na scenu HNK Split i u ovoj sezoni. Na 26. Marulićevim danima Kašeta brokava osvojila je nagrade za najbolji dramski tekst, režiju i najbolje glumačko ostvarenje – Gorana Markovića u ulozi Tome.

Kašeta brokava
Čudo u Poskokovoj Dragi
Ante Tomić

Čudo u Poskokovoj Dragi

Urnebesna Tomićeva priča o obitelji Poskok, autoritativnom ocu i četvorici sinova izgubljenih u bespućima Dalmatinske Zagore iznimno je duhovit scenski predložak za odličnu komediju. Naime, najstariji sin sit je očevog terora, prljavog rublja i pure na sto načina, te život odlučuje promijeniti tako da se oženi. Od toga trenutka u macho svijetu obitelji Poskok vrijeme se mjeri po novom kalendaru.

Čudo u Poskokovoj Dragi
Buža
Živko Jeličić

Buža

Slava filmske Buže, s vrhunskim glumačkim izvedbama Ivice Vidovića i Špira Guberine, očito je urodila i takvim strahopoštovanjem radi kojega se ona iznimno rijetko pojavljivala na kazališnim daskama. 

Buža
Preobrazba
Franz Kafka

Preobrazba

Možda i najznamenitije književno djelo o otuđenju pretočeno je u komornu dramu u režiji Ivana Plazibata, u kojoj Nikša Arčanin napornim scenskim pokretom dočarava čovjeka zarobljenog sudbinom kukca. Najdugovječnija i najizvođenija aktuelna dramska predstava HNK Split svoj scenski život nastavlja i u svojoj osmoj sezoni.

Preobrazba
Priče iz Vukovara
Autorski projekt Pere Eranovića

Priče iz Vukovara

Monodrama Priče iz Vukovara oblikuje kazališni prostor u ratno sklonište u kojem glumac ostvaruje potpun i nesebičan odnos s publikom. Glumac tako, na sat vremena postaje ratni izvjestitelj, a publika njegovi sugrađani koje on pokušava rasteretiti briga govoreći o ljubavi, životu, neprijateljima,ratu djetinjstvu...

Priče iz Vukovara
Bernstein pleše
Maša Kolar / Igor Kirov

Bernstein pleše

Predstava koja je po prvi put u bogatoj povijesti hrvatskog baleta povezala dva baletna ansambla nacionalnih kazališta, postavljena u čast stogodišnjice rođenja velikog Leonarda Bernsteina, američke glazbene i plesne ikone, nakon uspješne premijere na Splitskom ljetu nastavlja svoj scenski život na pozornici HNK Split. 

Bernstein pleše
Connect 2
Baletni kolaž

Connect 2

Uoči Dana hrvatskog baleta Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split svojoj vjernoj publici nudi kolaž  šest koreografskih uradaka. Solisti i članovi baletnog ansambla izvest će Pisma za njega i From Side to Side Igora Kirova, a polaznici Baletnog studija koreografije njihovih pedagoga Remusa Dimachea, Elena Nikolajeve i Korane Bilan.

Connect 2
Gusar
Adolphe Adam

Gusar

Adamov romantični "bijeli" balet Gusar posljednjih desteetljeća doživljava renesansu na svjetskim baletnim pozornicama. Produkcijom Baleta splitskog HNK, od kritike i publike jednodušno proglašenom vrhunskim scenskim događajem, i Hrvatska se upisala među zemlje u kojima se može pogledati ovaj spektakularni baletni naslov.

Gusar
Derviš i smrt

Derviš i smrt

Svijet metafizičkog, mističkog Selimovićeva Derviša i smrti, čas svođenja računa sa životom i svijetom u kojem suštinska pitanja i odgovori uvijek ostaju nedohvatni Balet splitskog HNK dočarao je u koreografskoj viziji Igora Kirova uz posebno skladanu glazbu Gorana Bojčevskog.

Derviš i smrt
Orašar
Petar Iljič Čajkovski

Orašar

Baletni spektakl Orašar, najizvođeniji bijeli balet na svijetu, naslov koji i u Hrvatskoj godinama ruši sve rekorde u posjećenosti i popularnosti, i ove je sezone na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split. Koreografiju Waczlawa Orlykowskog prenosi koreografkinja Božica Lisak, a cijeli ansambl Baleta, zajedno s mladim plesačima iz Baletnoga studija, uključen je u ovu raskošnu produkciju s više od 130 plesača na sceni.

Orašar
Our House Prva gimnazija Split, Astor College Dover
Madness / Tim Firth

Our House

Ovaj popularni West End mjuzikl izvode učenici I. gimnazije iz Splita zajedno s učenicima prijateljske škole Astor College iz Dovera u Velikoj Britaniji. Jedinstvena suradnja dviju škola traje već 25 godina, a ovo je njihov osmi zajednički mjuzikl na pozornici HNK Split.

Our House
Treći simfonijski koncert

Treći simfonijski koncert

Gordan Tudor ARP Koncert za alt saksofon i orkestar - praizvedba

Ante Grgin Concertino za klarinet i orkestar

* * * * *

Ludwig Van Beethoven ​​​​​​​Šesta simfonija u F-duru, op. 68 - Pastoralna
Allegro ma non troppo
Buđenje radosnih osjećaja pri dolasku u prirodu / Andante molto mossoPrizor uz potok / AllegroSeoska svečanost / AllegroGrmljavina, oluja / Allegretto Pastirska pjesma. Osjećaji zahvalnosti i sreće nakon oluje

Treći simfonijski koncert
Balon HNK Zadar
Mate Matišić

Balon

Mate Matišić svoj poliperspektivni dramski izričaj „ Balon“ izrijekom imenuje kao „ ...mali kazališni eksperiment , o smislu glume...dvije priče, u dva različita žanra...sa istim glumcima... isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačeve perspektive...“.

Balon
Potraga za slikama Naklada Bošković
Bojana Denegri

Potraga za slikama

Knjiga u izdanju Naklade Bošković bavi se životom, likovnim i kazališnim stvaralaštvom njemačkog slikara, scenografa i kazališnog redatelja Rudolfa Gertarta Bunka  koji je četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća djelovao u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. 

Potraga za slikama
Povišica
Georges Perec

Povišica

Ha, ha – djelatnik tvrtke namjerava lupiti šakom o stol i zahtijevati povišicu!
Čim pročitate takvu najavu, odmah znate da je riječ o djelu pomaknutog teatra apsurda, jer naravno da nitko normalan povišicu neće tražiti u stvarnosti. Možda se baš zato ova nekonvencionalna komedija s bizarnim primjesama strašnosti u splitskom kazalištu pojavljuje već po treći put.

Povišica
Slikari rudari Dramsko kazalište Gavella, Zagreb
Lee Hall

Slikari rudari

Duhovita drama suvremenog engleskog dramatičara i scenarista Lee Halla tematizira, kao i njegov scenarij za proslavljeni film Billy Elliot, odnosom britanske radničke klase i umjetnosti. Nastala po istinitim događajima, drama se bavi sudbinom Ashingtonske grupe, skupine slikara čiji su članovi bili uglavnom rudari .

Slikari rudari
Neka ljubav veže nas
Splitski liječnici pjevači

Neka ljubav veže nas

Zbor Splitski liječnici pjevači i njihovi gosti u povodu proslave 30.obljetnice nastupanja izvest će humanitarni koncert čiji je prihod namijenjen nabavi kose stubišne platforme u HNK Split koja će olakšati pristup osobama s poteškoćama u kretanju. Koncert organizira Lions Club Split.

Neka ljubav veže nas
Humanitarni koncert za Centar za autizam Inner Wheel Club Split Palmina

Humanitarni koncert za Centar za autizam

Na humanitarnom koncertu za djecu s poteškoćama iz autističnog spektra, u organizaciji IW Club Split Palmina i Zaklade 'Kap za slap', nastupit će Neno Belan, Giuliano, Terezija Kusanović, Dalmatino, Diktatori, Marko Škugor i Tedi Spalato pod 'dirigentskom' palicom Damira Mihanovića Čubija.

Humanitarni koncert za Centar za autizam
Svetac svega svijeta Ansambl Kolbe
Branko Bardun i Nino Škrabe

Svetac svega svijeta

Kada je riječ o svetom Antunu, popularnom “Svecu svega svijeta”, usudimo se reći kako je riječ o svevremenom svecu koji svojim životom i djelom i danas privlači mnoge generacije. Stoga ne začuđuje pojava jedinstvenog mjuzikla posvećenog upravo životu svetog Ante.

Svetac svega svijeta
Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja HNK u Mostaru
Ivo Brešan

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

Dobro poznat nam tekst Ive Brešana u izvedbi mostarskog HNK i redateljskoj viziji Ivana Lea Leme dobio je novo ruho. Scena ispunjena bačvama raznih veličina donjomrduška je agora, vlaški parlament. Sugerirajući prostor slobode, panoptikum kazališne scene ironični je komentar rigidnog socijalističkog konteksta s početka pedesetih godina prošlog stoljeća. No pitanje „gdje su pare“ iz Brešanove kao da ostaje neodgovoreno i danas.

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja