Balet

Laurencia
Aleksandar Krein

Laurencia

Autor Laurencije Vakhtang Čabukiani jedan je od najutjecajnijih plesača 20. stoljeća a koreografkinja Nina Ananiašvili, koja će s Baletom splitskog HNK postaviti predstavu, proglašena je jednom od najvećih svjetskih balerina svih vremena. U kreaciji značajnih imena ne samo gruzijskog nego i svjetskog baleta i izvedbi Baleta HNK Split uživat ćemo u baletnom remek-djelu nikad prije viđenom na hrvatskim scenama.

Laurencia
Orašar
Petar Iljič Čajkovski

Orašar

Baletni spektakl Orašar, najizvođeniji bijeli balet na svijetu, naslov koji i u Hrvatskoj godinama ruši sve rekorde u posjećenosti i popularnosti, i ove je sezone na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split. Koreografiju Waczlawa Orlykowskog prenijela je koreografkinja Božica Lisak, a cijeli ansambl Baleta, zajedno s mladim plesačima iz Baletnoga studija, uključen je u ovu raskošnu produkciju s više od 130 plesača na sceni.

Orašar
Sinfoni(ett)a Balet HNK Split
D. Pejačević / K. Penderecki

Sinfoni(ett)a

Autorska večer koreografa Martina Chaixa uz zvukove genijalne Simfonije u fis-molu, op. 41, Dore Pejačević te emotivne i dinamične Sinfonietta per archi Krzysztofa Pendereckog.

 

 

Sinfoni(ett)a
La Stravaganza / Noces
Autorska večer Angelina Preljocaja

La Stravaganza / Noces

Angelin Preljocaj veliko je ime svjetske scene suvremenog plesa. U prvom dijelu ("La Stravaganza") bavi se temom imigracije gdje se prošlost miješa s budućnošću, dok drugi dio ("Noces") preispituje svadbene rituale.

 

La Stravaganza / Noces
Veliki Gatsby

Veliki Gatsby

Međunarodno priznati koreograf Leo Mujić, koji je u posljednjih nekoliko godina na kazališnu scenu sa zapaženim uspjehom postavio baletne priče temeljene na velikim književnim djelima, posegnuo je ovoga puta za romanom F. S. Fitzgeralda "Veliki Gatsby". Lude američke dvadesete prošlog stoljeća, vrijeme jazza, nesputanog hedonizma pozadina su pred kojom se odvija intimna drama misterioznog bogataša Jaya Gatsbyja.

Veliki Gatsby
Esmeralda
Cesare Pugni

Esmeralda

Najpoznatiji Pugnijev balet Esmeralda u koreografiji Vasilija Medvedeva i Stanislava Feče i ove sezone na velikoj sceni HNK Split. 

Esmeralda
Sad i nikad više Koprodukcija HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i HNK u Varaždinu
Maša Kolar / Jeroen Verbruggen

Sad i nikad više

Baletni diptih koreografa nastao u koprodukciji Koprodukcija HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i HNK u Varaždinu čine komadi "Adam i Eva" Maše Kolar i "Za nikad" Jeroena Verbruggena

Sad i nikad više