Balet

Laurencia
Aleksandar Krein

Laurencia

K-HNK: U koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka

Autor Laurencije Vakhtang Čabukiani jedan je od najutjecajnijih plesača 20. stoljeća a koreografkinja Nina Ananiašvili, koja će s Baletom splitskog HNK postaviti predstavu, proglašena je jednom od najvećih svjetskih balerina svih vremena. U kreaciji značajnih imena ne samo gruzijskog nego i svjetskog baleta i izvedbi Baleta HNK Split uživat ćemo u baletnom remek-djelu nikad prije viđenom na hrvatskim scenama.

Laurencia
Snježna kraljica
Davor Bobić / Hans Christian Andersen

Snježna kraljica

K-HNK: U koprodukciji s HNK u Osijeku

Splitski i osječki baletni ansambl praizvest će "Snježnu kraljicu" na osječkoj sceni u veljači.

Snježna kraljica
Orašar
Petar Iljič Čajkovski

Orašar

Baletni spektakl Orašar, najizvođeniji bijeli balet na svijetu, naslov koji i u Hrvatskoj godinama ruši sve rekorde u posjećenosti i popularnosti, i ove je sezone na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split. Koreografiju Waczlawa Orlikowskog prenijela je koreografkinja Božica Lisak, a cijeli ansambl Baleta, zajedno s mladim plesačima iz Baletnoga studija, uključen je u ovu raskošnu produkciju s više od 130 plesača na sceni.

 

Orašar
Sinfoni(ett)a
D. Pejačević / K. Penderecki

Sinfoni(ett)a

Autorska večer koreografa Martina Chaixa uz zvukove genijalne Simfonije u fis-molu, op. 41, Dore Pejačević te emotivne i dinamične Sinfonietta per archi Krzysztofa Pendereckog.

 

 

Sinfoni(ett)a
La Stravaganza / Noces
Autorska večer Angelina Preljocaja

La Stravaganza / Noces

Angelin Preljocaj veliko je ime svjetske scene suvremenog plesa. U prvom dijelu ("La Stravaganza") bavi se temom imigracije gdje se prošlost miješa s budućnošću, dok drugi dio ("Noces") preispituje svadbene rituale.

 

La Stravaganza / Noces
Veliki Gatsby

Veliki Gatsby

Međunarodno priznati koreograf Leo Mujić, koji je u posljednjih nekoliko godina na kazališnu scenu sa zapaženim uspjehom postavio baletne priče temeljene na velikim književnim djelima, posegnuo je ovoga puta za romanom F. S. Fitzgeralda "Veliki Gatsby". Lude američke dvadesete prošlog stoljeća, vrijeme jazza, nesputanog hedonizma pozadina su pred kojom se odvija intimna drama misterioznog bogataša Jaya Gatsbyja.

Veliki Gatsby
Esmeralda
Cesare Pugni

Esmeralda

Najpoznatiji Pugnijev balet Esmeralda u koreografiji Vasilija Medvedeva i Stanislava Feče i ove sezone na velikoj sceni HNK Split. 

Esmeralda
Sad i nikad više Koprodukcija HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i HNK u Varaždinu

Sad i nikad više

Baletni diptih nastao u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i HNK u Varaždinu čine komadi "Adam i Eva" Maše Kolar i "Za nikad" Jeroena Verbruggena.

Sad i nikad više
Romeo i Julija HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka
S. Prokofjev, A. Piotrovski, L. Lavrovski, S. Radlov

Romeo i Julija

Svjetski poznata plesačka zvijezda Jiří Bubeníček koreografirao je balet u suradnji s Riječkim simfonijskim orkestrom te Hrvatskom i Talijanskom dramom riječkog HNK, a prema konceptu i u dramaturgiji što ih je osmislio sa svojom suprugom Nadinom Cojocaru koja potpisuje i kostimografiju. Iza njih je dugi period istraživanja, puno ideja i misli i mnogo uložene energije u umjetničke kreacije što će publiku iz svakog kuta gledališta, uz „izbrušenu” plesačku, glazbenu, i glumačku interpretaciju, cjelovito povesti u svijet mržnje zavađenih obitelji i ljubavi najzaljubljenijeg para u povijesti.

Romeo i Julija
Grand finale: The Turtle and the Phone Booth HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka

Grand finale: The Turtle and the Phone Booth

 

Koprodukcija: Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i Hrvatsko narodno kazalište Split u sklopu K-HNK – Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta.

Stajaćim ovacijama ispraćeni su izvođači i autorska ekipa premijerno izvedene predstave Grand finale: The Turtle and the Phone Booth, nove kreacije izraelskog koreografa Nadava Zelnera za riječki Balet. Zajčev plesni spektakl na splitskoj je sceni je 27., 28. i 29. svibnja.

Grand finale: The Turtle and the Phone Booth
Gran Bolero Zagrebački plesni ansambl i EN-KNAP grupa

Gran Bolero

Zagrebački plesni ansambl i slovenska EN-KNAP grupa stižu na veliku scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split u nedjelju, 23. lipnja.

Gran Bolero
Ljubav na prvi Mijau Studio klasičnog baleta Plesnog teatra Split
SKB Plesni teatar Split

Ljubav na prvi Mijau

Ulaznice se mogu kupiti u Studiju klasičnog baleta Plesnog teatra Split (tel. 098 360 312).

Studio klasičnog baleta Plesnog teatra Split održat će završni koncert i baletnu predstavu Ljubav na prvi mijau (Koreografi: B. Čića Trumbić, L. Perić) na sceni HNK Split u utorak, 25. lipnja.

Ljubav na prvi Mijau