La Sylphide

La Sylphide

Balet La Sylphide, na glazbu norveškoga skladatelja Hermana Severina Løvenskiolda, u originalu je postavio Filippo Taglioni 1832. godine, a drugu, jedinu sačuvanu verziju koreografirao je 1836.  August Bournonville, te se otada izvodi nepromijenjena, postavši jednom od najslavnijih njegovih koreografija. Bajkovitu priču smještenu u škotske visoravni, u kojoj se glavni lik James netom prije vjenčanja zaljubljuje u eterično šumsko biće i razvrgava zaruke predajući se svijetu nimfi i vještica, na splitsku pozornicu donosi danska umjetnica Karina Elver.

Libretto Adolphea Nourrita, koji se razvija oko nemira i unutarnjeg konflikta glavnog junaka, jedan je od glavnih razloga zbog kojih je La Sylphide odmah prepoznata kao klasičan romantičarski komad. Glavni junak, James, tipičan je primjer romantičkog junaka: osjeća da ne pripada ukočenom buržoaskom svijetu u koji će ući ženidbom za slatku Effy. Iako je voli, njegove su težnje i snovi puno dalji od ovozemaljskih obaveza i krutih pravila. Sylphide, simbol drugoga svijeta, očarat će ga i odvesti u svijet snova, žudnje, strasti.

Prikaz sukoba između realnih, svakodnevnih zadatosti i sanjarenja o drugačijem, iskrenijem i slobodnijem svijetu, u La Sylphide je briljantan, a tragični finale u kojemu James posiže za Sylphidom, želeći je dovesti u stvarni svijet, trenutak je u kojem je ubija, pokazujući time osnovnu premisu romantizma – čovjek nikada u sebi ne može pomiriti dvojnost između onoga tko mora biti i onoga tko podsvjesno želi biti; čovjek nikada, osim u snovima, ne može ostvariti svoje najdublje čežnje.

August Bournonville (1805 - 1879), najpoznatiji je danski baletni majstor i koreograf devetnaestog stoljeća. Nakon studija u Parizu postaje solo plesač u Kraljevskom baletu u Kopenhagenu. Gotovo pet desetljeća (1830 - 1877.) bio je koreograf Kraljevskog danskog baleta na čiju je scenu postavio više od 50 koreografija, cijenjenih zbog bujnog stila, lakoće i ljepote. Iako pod utjecajem pariškog baleta, izgradio je prepoznatljiv koreografski rukopis. Radnje njegovih brojnih baleta zbivaju se u različitim zemljama i podnebljima, od Danske, Italije, Rusije do Južne Amerike. Premda se tek manji broj njegovih djela danas izvodi u cijelosti, mnoge scene i činovi ostale su živjeti u novim kombinacijama te osuvremenjene pristupima svojstvenim duhu dvadesetog i dvadeset i prvog stoljeća.
Bournonvilleov rad postao je poznat izvan Danske tek nakon Drugog svjetskog rata. Kraljevski je danski Balet, naime, počevši od 1950. ostvario nekoliko velikih inozemnih turneja koje su uključivale i Sjedinjene Države, što je značajno pridonijelo ponovnom oživljavanju njegovih djela.
Najpoznatiji Bournonvilleovi baleti su La Sylphide (Sylfiden, 1836), Napoli ili Ribar i njegova nevjesta (Napoli eller Fiskeren og Hans Brud, 1842), Konzervatorij ili ženidba preko oglasa (Konservatoriet eller et Avisfrieri, 1849), Slavlje u Brugesu ili Tri poklona (Kermessen i Brügge, 1851) i Narodna bajka (Et folkesagn, 1854).

Premijera: 10. ožujka 2017.

Autorski tim

Libreto Adolphe Nourrit
Koreografija Karina Elver prema A. Bournonvilleu
Dirigent Hari Zlodre
Kostimografija i scenografija Mikael Melbye
Oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić
Asistentice koreografkinje Albina Rahmatullina, Elena Nikolaeva
Baletni majstor Vladimir Šuvalov
Polaznice Baletnog studija uvježbale Albina Rahmatullina i Korana Bilan
Oblikovatelj tona Petar Ivanišević
Asistentica produkcije Gorenka Žižić Jagar
Baletna korepetitorica i inspicijentica Irina Nikolenko

Uloge

La Sylphide Hazuki Tanase, Ekaterina Kuznjecova (17. 5), Irina Čaban Bilandžić, Eva Karpilovska
James, mladi škotski seljak Artjom Žusov, Ivan Boiko (17. 5), Aaron Kok 
Gurn, Jamesov prijatelj Aleksandar Korijakovski (17. 5), Salvatore Cerulli (Uroš Škaper)
Effy, Jamesova zaručnica Matea Milas (17. 5), Tina Hatlak, Federica Vincifori, Eva Karpilovska
Madge, stara vještica Nikša De Marchi (17. 5), Snježana Radica, Igor Gluškov, Lev Šapošnikov
Anna, Jamesova majka Snježana Radica (17. 5), Kristina Burić, Nonna Čičinina
Nancy, Effina prijateljica Matea Milas, Federica Vincifori / Monica Dinoni (17. 5) / Simona Caputo 
Effine prijateljice Ajla Kadrić, Monica Dinoni
Gurnovi prijatelji Salvatore Cerulli,  Evgenij Baranovski, Remus Dimache
Škotski narod   
Žene Monica Dinoni, Gabriela Mede, Sanja Bikić, Korana Bilan, Ajla Kadrić, Tina Hatlak, Bojana Lipovšćak, Anastasiia Boiko, Maja Lončar, Sonja Gaj Perhat, Jolanda Špika
Muškarci Aaron Kok, Uroš Škaper, Evgenij Baranovski, Silviu Tanase, Daniel Jagar, Salvatore Cerulli, Remus Dimache, Romulus Dimache, Askhatbek Yusupzhanov, Lev Šapošnikov, Dmitrij Rodikov, Mario Buličić
Djevojčice Gabriela Mamić
Franka Kačunić, Iva Oreč, Tonina Arapov 
Posluga Lara Zagmajster, Veronika Dukić
Sylphida Ekaterina Kuznjecova, Bojana Lipovšćak, Hazuki Tanase  (17. 5)
Pratilje Sylphide Eva Karpilovska,  Ajla Kadrić, Tina Hatlak
Ostale Sylphide Monica Dinoni, Sanja Bikić, Nikol Marčić, Gabriela Mede, Sanja Dimache, Nonna Čičinina, Maja Lončar, Anastasija Boiko, Bojana Lipiovšćak, Sonja Gaj Perhat
Stare vještice Silviu Tanase, Daniel Jagar, Uroš Škaper, Ashatbek Yusupzhanov