Mačak u čizmama

Mačak u čizmama

Premijera: 9. travnja 2015.

Mačak u čizmama Bruna Bjelinskog, baletna slikovnica u sedam slika za velike i male, od svoje je zagrebačke praizvedbe 1977. postigao mnogo uspjeha i u inozemstvu. To vrsno baletno djelo himna je ljubavi u različitim oblicima i odnosima živih bića bez obzira na to je li riječ o personificiranom svijetu četveronožnih i krilatih stvorova, ili pak o ljubavi mladog mlinara i lijepe kraljeve kćeri. Na scenu splitskog Hrvatskog narodnog kazališta postavlja ga koreografkinja Ljiljana Gvozdenović koja je ovo djelo već uspješno koreografirala 2003. godine u zagrebačkom HNK.

Bruno Bjelinski suvremeni je hrvatski skladatelj vjerojatno najraznolikijeg i najbogatijeg opusa kojemu pripadaju i četiri baletne glazbe: Pinocchio, Petar Pan, Karneval iluzija te Mačak u čizmama. Glazba Bjelinskog je pjevna, ritmički raznolika i polifona, a u najvećem broju njegovih djela prepoznaje se mediteranska vedrina i otvorenost. Slične osobine obilježavaju i njegovu baletnu glazbu, pa tako i Mačka u čizmama.

Skladatelj naglašene humanosti i žive glazbene mašte

Piše Nila Kuzmanić Svete

Eto nam je nedavna sjajna izvedba Đavla u selu prizvala još jedan balet iz područja nacionalno usmjerene glazbe – Mačka u čizmama Bruna Bjelinskoga na Muzičkoj akademiji u Zagrebu poticajno okruženje bila je klasa u kojoj su mu predavali Fran Lhotka Kalinski, Franjo Dugan i Blagoje Bersa. Bjelinski je uistinu značajna karika hrvatskog lanca stvaralaštva prošlog stoljeća.

Ispunili bismo cijelu knjižicu pukim nabrajanjem djela ovog plodnog skladatelja naglašene humanosti – od opera, simfonija, koncerata, baleta, filmske glazbe, presedanske, orkestralne glazbe za gotovo sve instrumente – flautu, obou, klarinet, fagot, rog, violinu, violu, glasovir, violončelo, trombon, trublju. Intuicijom pjesnika odabirao je vječne teme – ljubavi, života i prirode. Nadahnjivali su ga dalmatinska renesansna poezija, kao i ona I. Gorana Kovačića, A.B. Šimića, Vesne Parun...

Vlastiti lirski intonirani stihovi nadahnuti su antifašističkom borbom (partizan od Visa do Barija), a desetu simfoniju posvetio je oslobođenju Evrope. Skladateljev evropski obzor, spontana poetičnost, humor na granici satire, ali i razina savršenosti - vrhole u baletnim bajkama – Petar Pan, Pinocchio i Mačak u čizmama, u koji nadasve duhovito uključuje i vokalnu dionicu. U toj se dionici na ambijentalnoj izvedbi Mačka istaknula Ivanka Boljkovac. Potpisnica je imala sreću i čast surađivati na njezinoj izvedbi u okviru Dječjeg festivala na Trgu iza šibenske katedrale sv. Jakova. Od praizvedbe, međutim, u HNK u Zagrebu (17. XII 1977.), ovaj balet je uspješno, baš kao i Đavo u selu, izvođen i na inozemnim pozornicama. I baš kao i Đavo, zračeći vedrim i trajnim optimizmom, ne pripadajući izrazito nacionalnom glazbenom smjeru, ipak se napaja i na izvorima narodne glazbe.

Zanimljivo je da je u praizvedbi Mačka u čizmama, ovaj balet za velike i male, plesao Dinko Bogdanić s Irenom Pasarić, a premijernu izvedbu iz 2003. koreografirala je Ljiljana Gvozdenović. Dirigirao je Brunov mlađi sin Alan, kao, uostalom, i u Šibeniku.

I danas, kad je bajka sve jači činilac stabiliteta našeg života, u kojem je čip sve manji i manji, ostaje himnom ljubavi ne samo unutar ljudskog života, nego i u personificiranom svijetu četveronožnih, krilatih stvorenja, pa čak i biljaka (Ushićeni Grm). Ili – kao što reče prigodom prijema u Akademiju Bruno Bjelinski: „Glazba i priroda su moje najveće radosti“.

Koreografkinja i redateljica Ljiljana Gvozdenović

Dramaturginja Tena Štivičić

Scenografkinja Dinka Jeričević

Kostimografkinja Barbara Bourek

Asistent koreografije Vladimir Šuvalov

Baletni majstor Albina Rahmatullina

Učitelj solo pjevanja Franko Bonacci

Oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić

Oblikovanje tona Petar Ivanišević

Stari Mačak Lev Šapošnikov

Mladi Mačak Aleksandar Korijakovski (16. travnja) / Ivan Boiko (Mihai Mezei)

Mlinar Ivica Artjom Žusov / Ivan Boiko (16. travnja) Mircea Munteanu

Mačak Mirko Nikša De Marchi (Daniel Jagar)

Mačak Slavko Igor Gluškov (Askhatbek Yusupuhanov)

Nemilosrdni Ovrhovitelj Mario Buličić

Šašavi Narod Askhatbek Yusupuhanov, Daniel Jagar, Remus Dimache, Romulus Dimache, Mircea Munteanu, (Aleksandar Korijakovski) Nikol Marčić, Simona Caputo, Tea Jelić, Tea Kuvek, Lejla Bajramović (Yuki Nakashima, Svjetlana Dimache, Hazuki Tanase, Tina Hatlak, Maja Lončar)

Dobri Postolar Mircea Munteanu, (Aleksandar Korijakovski)

Bezazlene Jarebice Alexandra Bertea, Maja Lončar, Bojana Lipovšćak, Yuki Nakashima, Svjetlana Dimache, Tina Hatlak (Nikol Marčić, Tea Jelić, Tea Kuvek, Lejla Bajramović, Anastasia Šapošnikov, Vanessa Ivana Peričić, Leona Sivoš, Katerina Kuznetsova, Matea Milas, Hazuki Tanase)

Debeli Kralj Snježana Radica

Razmažena Princeza Eva Karpilovska (16. travnja) / Katerina Kuznetsova, Simona Caputo

Dražesne Prijateljice Jelena Šarić, Korana Bilan (Sanja Bikić, Simona Caputo, Maja Lončar, Tina Hatlak)

Svadljivi Generali Mario Buličić, Monica Dinoni

Umišljeni Veleposlanici Shunsuke Amma, Remus Dimache, Romulus Dimache (Askhatbek Yusupuhanov)

Putujuća Violinistica Matea Milas (Leona Sivoš)

Strašni Čarobnjak Silviu Tanase (Artjom Žusov)

Ljupke Ptice Leona Sivoš, Ekaterina Kuznetsova, Simona Caputo, Yuki Nakashima, Hazuki Tanase, Sanja Bikić)

Vještica Eliza Bojana Lipovšćak / Alexandra Bertea

Vještice Zlice Svjetlana Dimache, Lejla Bajramović, Maja Lončar, Tea Kuvek, Tina Hatlak, Anastasia Boiko, Anastasia Šapošnikov (Nikol Marčić, Alexandra Bertea, Tea Jelić, Yuki Nakashima, Bojana Lipovšćak, Vanessa Ivana Peričić)

Mačkica Koketa Leona Sivoš (Eva Karpilovska, Katerina Kuznetsova)

Vesele Mačkice Simona Caputo, Jelena Šarić, Yuki Nakashima, Nikol Marčić (Tina Hatlak, Maja Lončar, Hazuki Tanase, Anastasia Šapošnikov, Vanessa Ivana Peričić)