La Traviata

La Traviata

Verdijeva Violetta Valéry prethodno je bila Dumasova Marguerite Gauthier iz “Dame s kamelijama”. Dumasova inspiracija bila je pariška kurtizana Marie Duplessis kako je  samu sebe nazvala jer joj se vlastito seosko podrijetlo kao ni stvarno ime Alphonsine Plessis nisu odveć sviđali. Dumas će reći da je imala i srca i duha, i da je vjerojatno zato i skončala mlada, nesretna i siromašna. Unatoč prvotnog neuspjeha, Verdija ništa nije uspjelo spriječiti da na scenu postavi ovu posrnulu heroinu čije je životne prekretnice pretočio u možda i najpopularnije djelo svjetskog opernog repertoara. Na osnovu drame “Dama s kamelijama” Alexandre-a Dumasa sina, Verdi i njegov libretist Francesco Maria Piave napravili su svevremensku, dirljivu glazbeno-scensku priču o žrtvi i iskupljenju, hipokriziji konvencionalnog buržoaskog morala, no prije svega o ljubavi.

U središtu radnje je pariška kurtizana Violetta Valéry i njena ljubav s Alfredom Germontom koje se ona, na molbu njegova oca, odriče kako bi sačuvala obiteljski ugled Germontovih. “La traviata” je, uz “Rigoletta” i “Trubadura”, općenito smatrana „najzrelijom žetvom talijanske romantične melodrame“ s tim da je ova opera najelegantnija i najprofinjenija među spomenute tri.

Nakon fijaska na praizvedbi 1854. u venecijanskom Teatro La Fenice, “La traviata” je sljedećim produkcijama osvojila srca ljubitelja operne umjetnosti i unjima ostala do danas. Za Verdija je ona značila veliki korak naprijed u njegovoj potrazi za izražavanjem dramatičnih ideja glazbom. U cjelokupnom sopranskom repertoaru arije iz “La traviate” spadaju među najizazovnije i najcjenjenije.

 

Dirigent 

Josip Šego

Redatelj

Robert Bošković

Scenograf

Slaven Raos

Kostimograf

Mladen Radovniković

Koreograf Remus Dimache
Oblikovatelj video projekcija Matej Bodrušić
Oblikovatelj svjetla

Srđan Barbarić

Oblikovatelj tona Željko Mravak

Zborovođa

Veton Marevci

 

 

Koncertni majstor Valter Lovričević
Korepetitor Stipe Iličić
Inspcijent Mark Anton Gančević
Šaptačica Irina Padovan

 

Violetta Valery

Vesna Đurković

Alfredo Germont

Stevan B. Karanac

Giorgio Germont, njegov otac

Marko Lasić

Flora Bervoix, Violettina prijateljica

Ivona Bosančić Lasić

Barun Douphol Matija Škiljo
Markiz d'Obigny Joško Tranfić
Gaston de Letorières

Lovre Gujinović

Dr. Grenvil, liječnik Mate Akrap

Annina, služavka

Rahela Ujević

   

Violetta

Mia Bujan

On Luka Čerjan
Giuseppe Goran Velić
Comessario Matej Akrap
Sluga Tonči Banov
Služavka Sanja Crljen
Balet HNK Split Igor Gluškov, Romulus Dimache, Remus Dimache, Kristina Burić, Blanka Gabelić, Maja Lončar, Nikol Marčić, Svjetlana Dimache, Sanja Bikić