Slučaj Mademoiselle Dupin

Slučaj Mademoiselle Dupin

Jesu li sve ovozemaljske zagonetke prejednostavne za njen um? Jesu li svi prosječni zločinački umovi previše predvidivi? U kojem trenutku će postati dosadni? Dvostruko umorstvo u Parizu tema je gotovo toliko beskrajno zanimljiva, koliko i kakva aktualna lokalna misterija, koja novinske naslove čini vidljivijima dulje od jednog tjedna. A kadapariško dvostruko ubojstvo potpisuje Edgar Allan Poe, nema sumnje da mu ne nedostaje tame i igre zlošutnih znakova, crnih misli ili ubojstava iz sumanutih ubojičinih motiva.

Edgar Allan Poe, (1809.-1849.) američki je pisac, pjesnik i književni kritičar iz vremena romantizma. Izuzetno bogat književni opus koji sadrži romane, kratke priče i pjesme značajan je doprinos svjetskoj književnosti posebno u žanru horora i kriminalistike koji do danas imaju značajan utjecaj na popularnu kulturu. Bio je jedan od prvih američkih profesionalnih pisaca, koji je živio isključivo od svog pisanja i koji je bio popularniji u Europi nego u svojoj zemlji. Pokušavajući preživjeti bavio se i izdavanjem književnih časopisa, ne s osobitim uspjehom. Njegove rane detektivske priče, u kojima kao središnji lik uvodi istražitelja-amatera Augusta Dupina postavile su temelj za lik detektiva u krimiću do današnjeg dana.
Okolnosti u kojima je umro ostale su misterij, što je i bio njegov omiljeni književni postupak u gotičkoj prozi koju je pisao, a koja se bavila misterioznom smrću kao središnjim motivom.

Redateljica

Natalija Manojlović Varga

Dramatizacija

Ivana Vuković i Natalija Manojlović Varga

Scenografkinja i kostimografkinja

Vasilija Fišer

Skladatelj

Gordan Tudor

Oblikovatelj svjetla

Srđan Barbarić

Oblikovatelj tona

Tomislav Luetić

Inspicijentica

Sonja Dvornik

Mlle. Dupin

Ana Marija Veselčić

Edgar

Donat Zeko

Monsieur G., prefekt pariške policije

Marjan Nejašmić Banić

Madame L’Espanaye, žrtva i drugo*

Tajana Jovanović

Dvojnica Dupinove i drugo*

Anastasija Jankovska

Mornar i drugo*

Luka Čerjan

Dvojnik (brat) Dupinove i drugo*

Pere Eranović

Orangutan i drugo*

Nikša Arčanin

*drugo: Policijski službenici, očevici, žrtve