Čarobna frula

Čarobna frula

Svoje operno remek-djelo Mozart je skladao 1791., tri mjeseca prije smrti. Napisana u tada popularnoj formi singspiela, žanra koji kombinira pjevane i govorne dijelove, "Čarobna frula", kao i mnoga druga Mozartova djela, publici je dostupna na više razina. Bajka ispunjena čarobnjacima i čarobnim instrumentima, junacima,divljim životinjama i posebnim efektima nosi u sebi dublja značenja. Suptilna je to kritika svoga vremena s brojnim referencama na svijet slobodnog zidarstva kojem su skladatelj i libretist Emanuel Schikaneder pripadali. Opera obiluje predivnom glazbom, komikomi, smijehom, tugom i vječnim glazbenim hitovima.

Radnja prati mladića po imenu Tamino koji je poslan da spasi princezu Paminu iz ruku zle kraljice noći. Kroz svoje putovanje, Tamino dobiva čarobnu frulu koja mu pomaže u izazovima, a Pamina se pridružuje njegovim naporima. Opera istražuje teme ljubavi, hrabrosti, mudrosti i borbe između dobra i zla. Iznimna glazba, od ljubavnog dueta Papagena i Papagene do vatrenih visokih tonova Kraljice noći, čini "Čarobnu frulu" jednom od najvažnijih opera u povijesti glazbe.

Libreto prati Tamina, princa izgubljenog u nepoznatoj, dalekoj mitskoj zemlji između Sunca i Mjeseca, u misiji spašavanja Pamine, kćerke Kraljice noći koja upravlja podzemljem. Svijet dobra utjelovljuje lik velikog svećanika Sarastra. Na teškom i izazovnom putovanju Taminu pomaže čarobna frula koja simbolizira glazbu, koja čovjeku pomaže savladati životna iskušenja i nevolje.

Dirigenti Hari Zlodre i Veton Marevci
Redateljica Marta Tutiš