ZAGREBAČKI KVARTET

ZAGREBAČKI KVARTET

PROGRAM
Antun Sorkočević: Simfonija za gudače br. 1 u C-duru
Allegro

Joseph Haydn: Gudački kvartet, op. 76, br. 3. "Carski"
Allegro
Poco Adagio: Cantabile
Menuetto
Finale: Presto

Felix Mendelssohn: Gudački kvartet br. 3 u D-duru, op. 44. br. 1
Molto allegro vivace
Menuetto: Un poco Allegretto
Andante espressivo ma con moto
Presto con brio

Zagrebački kvartet, osnovan 1919., prvi je profesionalni gudački ansambl u Hrvatskoj. Članovi osnivači bili su Václav Huml, Milan Graf, Ladislav Škatula, i Umberto Fabbri, profesori na konzervatoriju u Zagrebu. Kvartet je od početka izvodio širok repertoar, od klasičnih djela do suvremenih, s naglaskom na hrvatske skladatelje poput Širole, Slavenskog, Lhotke i Papandopula. Prva inozemna turneja održana je 1930./1931. u Češkoj i Njemačkoj. Nakon Drugog svjetskog rata, Kvartet je obnovljen 1954. pod vodstvom Josipa Klime. Od tada su članovi često mijenjani, s istaknutim glazbenicima poput Zlatka Balije, Ede Pečarića, Freda Kiefera i Ante Živkovića, koji je bio član 37 godina.

Godine 1987. Goran Končar postaje prvi violinist, a Kvartet se nastavlja s nizom međunarodnih turneja i važnih koncerata. Diskografija Kvarteta uključuje brojne albume izdane za razne diskografske kuće. Kvartet je dobitnik mnogih nagrada, uključujući Nagradu grada Zagreba, Milka Trnina, Vladimir Nazor, i Vatroslav Lisinski, te je primio Povelju Republike Hrvatske za zasluge u kulturi.

Danas djeluje u sastavu: Martin Krpan (violina), Davor Philips (violina), Hrvoje Philips (viola) i Martin Jordan (violončelo)
 

Martin Krpan violina
Davor Philips violina
Hrvoje Philips viola
Martin Jordan violončelo