Macbeth

Macbeth

Nakon 66 godina od posljednjeg uprizorenja, Shakespeareova tragedija Macbeth vratila se na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca u režiji u Eduarda Milera, te s Ozrenom Grabarićem i Oliverom Baljak kao Macbethom i Lady Macbeth u ovoj "ukletoj" priči o moći neutažive, slijepe ambicije i žudnji za vlašću.

"Tekst je anatomski prikaz rađanja i smrti tiranina. Povijest čovječanstva ispisana je kroz vladavine tirana i Macbeth je priča o tome tko su i kakvi su to ljudi. To su ljudi koji nas guraju u ratove kao u kipući lonac. U tekstu je mnoštvo izvrsnih misli, koje su danas itekako aktualne. Jedna od njih je, parafraziram: u svijetu ima puno izroda, puno više nego časnih ljudi, i jer su oni u množini, bili bi glupi kad ne bi objesili poštenjake", kaže redatelj Eduard Miler.

"Što je generator manične ambicije Lady Macbeth i Macbetha? Je li to kruna, vlast, moć, novac?", pita  autorica adaptacije i dramaturginja Žanina Mirčevska i nastavlja: "Sindrom Macbeth je jalovost, faktična i metaforična. Oboje pokušavaju vlašću kompenzirati nešto što je jako bitno za njih oboje ali nažalost ne može se kompenzirati krunom. Neutoljiva je to glad za nečim što nedostaje, neutoljiv osjećaj uskrćenosti od nečega. Živimo u doba sveopće halapljivosti i nije čudno da nas ovaj komad pogađa direktno u pleksus."

Osim Ozrena Grabarića u naslovnoj ulozi, sve su ostale uloge povjerene moćnoj ženskoj glumačkoj ekipi. Tako uz nacionalnu dramsku prvakinju Oliveru Baljak kao Lady Macbeth, glume Jelena Lopatić kao Banquo, Ivna Bruck kao Macduff, Aleksandra Stojaković Olenjuk kao Malcolm i Prvi ubojica, Ana Marija Brđanović kao Časnik i Treći ubojica, Leonora Surian Popov kao Duncan, Andreja Brozović Adžić-Kapitanović kao Fleance, Treća utvara i Liječnik Ana Vilenica kao Lady Macduff , Nika Grbelja kao Macduffov sin te Sabina Salamon kao Danalbain i Drugi ubojica.

Scenografiju i video potpisuje Atej Tuta, kostimografiju Jelena Proković, izbor glazbe Eduard Milera koreografiju Andreja Brozović Adžić-Kapitanović; Asistentica redatelja je Maja Ležaić, asistentica kostimografkinje Saša Dragaš, a lektorica Zrinka Kolak Fabijan.

U priči iz 1606. godine koje više od četiri stoljeća intrigira i fascinira publiku, vještice proriču vojskovođi Macbethu da će postati škotski kralj. Ohrabren svojom vlastohlepnom ženom i vođen makijavelističkom premisom da "cilj opravdava sredstvo", Macbeth ubija škotskog kralja, a potom i sve ostale koji mu se nađu na putu, srljajući u ludilo i tamu iz koje nema povratka…

Shakespeare je napisao Macbetha kao svojevrsnu  posvetu kralju Jamesu I., prvom škotskom kralju iz dinastije Stuart koji je zavladao Engleskom, a kraljem postao nekoliko godina prije nego što je drama prvi put izvedena.
 

Prijevod

Mate Maras

Režija

Eduard Miler

Adaptacija i dramaturgija

Žanina Mirčevska

Scenografija i video

Atej Tutta

Kostimografija

Jelena Proković

Asistentica kostimografkinje

Saša Dragaš

Izbor glazbe

Eduard Miler

Koreografija

Andreja Brozović Adžić-Kapitanović

Oblikovatelj svjetla

Dalibor Fugošić

Asistentica redatelja

Maja Ležaić

Lektorica

Zrinka Kolak Fabijan

Macbeth

Ozren Grabarić

Lady Macbeth

Olivera Baljak

Vještica Banquo

Jelena Lopatić

Vještica Macduff

Ivna Bruck

Vještica Malcolm; Prvi ubojica; Svita

Aleksandra Stojaković Olenjuk

Vještica Časnik; Sluga; Treći ubojica

Ana Marija Brđanović

Vještica Duncan

Leonora Surian Popov

Vještica Fleance; Treća utvara; Liječnik; Svita

Andreja Brozović Adžić-Kapitanović

Vještica Lady Macduff

Ana Vilenica

Vještica Macduffov sin; Svita

Nika Grbelja

Vještica Donalbain; Drugi ubojica; Svita

Sabina Salamon