Laurencia

Laurencia

Laurencia je balet Vakhtanga Chabukianija, snažnog dramatskog naboja, temeljen na drami Lopea de Vege Fuente Ovejuna, na glazbu Aleksandra Kreina. Stvoren u doba kada se "koreodrama" smatrala jedinim prihvatljivim oblikom suvremenog baleta u predratnom Sovjetskom Savezu, ovaj balet predstavlja povratak istinskoj drami u kojoj je pokret bio sredstvo značenja. Priča o seljačkoj revoluciji u Španjolskoj bio je idealna je tema vremena u kojem je balet nastao.

Vakhtang Čabukiani bio je jedan od kreatora novog koreografskog jezika, specifičnog spoja narodnog i klasičnog plesa. Smatra ga se jednim od najutjecajnijih baletnih plesača 20. stoljeća a poznat je po stvaranju koreografije nekoliko najpoznatijih muških varijacija klasičnog baletnog repertoara, primjerice u Le Corsaireu, La Bayadère i Labuđem jezeru. Poznat je i po svojoj (zajedno s Vladimirom Ponomarjovim) revitalizaciji La Bayadère iz 1941. za balet Kirov, koja je još uvijek na repertoaru trupe te je poslužila je kao osnova za mnoge kasnije produkcije u Rusiji i inozemstvu. Snažno je naglasio važnost muškog plesa, posebno promovirajući ideju "herojskog" plesa. Laurencia je premijerno izvedena 22. ožujka 1939. godine u Kirovskom opernom i baletnom kazalištu (današnje Kazalište Marijinski u Sankt Petersburgu).

Nina Ananiašvili, koja Čabukijanijevu koreografiju donosi na scenu HNK Split, gruzijska je balerina i umjetnička ravnateljica Državnog baleta Gruzije. Daily Telegraph proglasio ju je jednom od dvanaest najvećih balerina svih vremena, a američki časopis Dance Magazine najboljom balerinom 2002. godine. "Danas je neosporna superzvijezda klasičnog baleta", napisao je Clive Barnes u New York Postu.

Koreografija Vakhtang Čabukiani
Uprizorenje i nova koreografska verzija Nina Ananiašvili
Dirigent Levan Jagaev