La Stravaganza / Noces

La Stravaganza / Noces

Angelin Preljocaj je francuski plesač i koreograf albanskog podrijetla. Plesnu karijeru je započeo kao klasični plesač, a kasnije nastavio studij suvremenoga plesa kod francuske plesačice i koreografkinje njemačkoga podrijetla Karin Waehner u Parizu i Mercea Cunninghama u New Yorku. Godine 1984. osnovao je vlastitu trupu Compagnie Preljocaj (kasnije Ballet Preljocaj). 

Njegove su kreacije predstavljene diljem svijeta i uključene u repertoar mnogih kompanija kao što su New York City Ballet, Staatsoper u Berlinu ili Ballet de l'Opéra national de Paris. Također snima kratke filmove i filmove po svojim koreografijama. Dobitnik je nekoliko nagrada uključujući "Grand Prix National de la danse" (1992), "Benois de la danse" (1995), "Bessie Award" (1997), "Les Victoires de la musique" (1997), Kristalni globus (2009.) i Nagradu za životno djelo Samuel H. Scripps koju dodjeljuje American Dance Festival (2014.). Njegov prvi dugometražni film, Polina, danser sa vie koji je režirao s Valérie Müller i adaptirao prema stripu Bastiena Vivèsa, prikazan je u kinima u studenom 2016. godine.

U travnju 2019. godine primljen je na Akademiju likovnih umjetnosti u novootvoreni odjel za koreografiju. Iste godine kreirao je Winterreise za milansku Scalu, kao i Soul Kitchen sa zatvorenicima iz kaznenog centra Baumettes u Marseilleu, rezultat četveromjesečnih radionica vođenih unutar zatvora s pet volonterki. Dokumentarni film Danser sa sente redateljice Valérie Müller objavljen je iste godine i pruža intiman pogled na ovu kreaciju u zatvorskom okruženju. Film je osvojio prvu nagradu Fipadoc 2020. 

Nakon Labuđeg jezera 2020. i Deleuzea / Hendrixa 2021., koreografirao je i postavio Lullyjevu operu Atys za Grand Théâtre de Genève 2022. Istodobno je zamislio kratku koreografiju za "Danse Europe!", participativni projekt otvoren za sve. Za Dior je kreirao koreografiju i film Rimska noć s plesačima baleta Rimske opere u sklopu Međunarodnog dana plesa. Sudjeluje i u televizijskoj seriji Irma Vep Oliviera Assayasa, kao glumac i koreograf.

U srpnju 2022. predstavlja svoju novu kreaciju Mythologies za plesače Baleta Preljocaja i Balleta de l'Opéra de Bordeaux na originalnu glazbu za orkestar Thomasa Bangaltera.

 

GLAZBA

 

La Stravaganza

Antonio Vivaldi (Concerto n°8, RV249, ulomci iz Dixit Dominus, Laudate PueriDominum), Evelyn Ficarra (Source of Uncertainty), Robert Normandeau (Eclats de voix), Åke Parmerud (Les objets abscurs)

Noces

Igor Stravinski - Svadba (Les Noces) 

Koreograf

Angelin Preljocaj

Asistentica koreografa

Claudia De Smet


La stravaganza

Kostimograf

Hervé Pierre

Scenografkinja

Maya Schweizer

Oblikovatelj svjetla

Jean-Bastien Nehr

Baletna majstorica

Albina Rahmatullina

Oblikovatelj tona

Petar Ivanišević


Noces

Kostimografkinja

Caroline Anteski

Asistentica kostimografkinje

Maja Peruzović

Oblikovatelj svjetla

Jean-Bastien Nehr

Baletna majstorica

Albina Rahmatullina

Oblikovatelj tona

Petar Ivanišević

 

Asistentica produkcije

Gorenka Žižić Jagar

Inspicijentica

Tetjana Borščagivska

3. i 4.11.2023.

 

La Stravaganza plešu

 

Vivaldi

Eva Karpilovska, Irene Tomassetti, Rimi Mizuoka, Danijel Podhruško, Jake Milston, Benjamin Cockwell

 

Vermeer

Ania Bartkowski, Irina Čaban Bilandžić, Matea Milas, Takafumi Tamagawa, Leonardo Souza, Emanuele Sardo

 

Noces plešu

Eva Karpilovska, Matea Milas, Josephine Mansfield, Ajla Yusupzhanova, Ania Bartkowski, Matteo Valente, Leonardo Souza, Jake Milston, Takafumi Tamagawa, Valerii Liubenko

 

 

 

Preuzimanja