Crvena voda

Crvena voda

"Crvena voda" priča je o nestanku sedamnaestogodišnje djevojke koja je iščezla jedne rujanske subote godine 1989., nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali. Policijska potraga ne daje nikakve rezultate, a okolna politička zbivanja - pad jednog sistema, društvene promjene i rat - zasjenjuju nestanak djevojke koji pada u zaborav. Obitelj - otac, majka i brat blizanac - jedini su koji i dalje traže nestalu Silvu. "Crvena voda" proteže se kroz 27 godina, prateći daljnji usud ljudi upletenih u nestanak, od ukućana, osumnjičenih, pa do inspektora komunističke milicije. Kroz njihove sudbine roman zahvaća tri desetljeća života u Hrvatskoj.

Jurica Pavičić, profesor je povijesti i književnosti i poznati hrvatski romanopisac, scenarist, pisac kratkih priča i novinar. Književni ugled stekao je svojim kratkim pričama, te trilerima i kriminalističkim romanima. U svojoj prozi miješa socijalnu analizu s mračnom vizijom ljudske prirode i kompleksnim moralnim situacijama. Dobitnik je više književnih nagrada. Njegov roman "Crvena voda" (objavljen 2017.) dobio je nakon prijevoda na francuski 2021. nagrade LePoints i nagradu Grand Prix de la litteraturepoliciere za najbolji europski kriminalistički roman.
U književnosti je debitirao socijalnim trilerom Ovce od gipsa 1997. Citirajući palestinskog redatelja Eliju Suleimana, Pavičić često navodi kako se njegove pripovijetke bave „nesvršenim kućama i nesvršenim poslovima“. Kritičari njegove pripovijetke često uspoređuju s Alice Munro i Raymondom Carverom.
Od 1990. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list)). Dobio je niz značajnih nagrada za svoj kolumnistički i kritičarski rad.

Redatelj

Ivica Buljan

Dramatizacija

Ivor Martinić

Umjetnički suradnik

Robert Waltl

Scenograf

Aleksandar Denić

Kostimografkinja

Ana Savić Gecan

Glazba

Saša Antić

Luka Barbić

Oblikovatelj svjetla

Srđan Barbarić

Oblikovatelj tona Tomislav Luetić
Asistentica kostimografkinje (volonterka) Sanela Marković
Inspicijent Frane Smoljo

Vesna

Nives Ivanković

Jakov

Nikola Ivošević

 Mate

Stipe Radoja

Silva Vela

Ana Marija Veselčić

Gorki

Goran Marković

Brane

Donat Zeko

Uršula Rokov

Arijana Čulina / Bruba Bebić (23.5.)

Tonko Rokov

Nenad Srdelić

Adrijan

Stipe Jelaska

Mario Cvitković

Mijo Jurišić

Inspektor Čović

Marjan Nejašmić Banić

Elda

Andrea Mladinić

Doris

Katarina Romac

milicajac, vojnik, konobar, forenzičar

Luka Čerjan

milicajac, vojnik, policajac

Zdravko Vukelić