Čarobna frula

Čarobna frula

Svoje operno remek-djelo Mozart je skladao 1791., tri mjeseca prije smrti. Napisana u tada popularnoj formi singspiela, žanra koji kombinira pjevane i govorne dijelove, "Čarobna frula", kao i mnoga druga Mozartova djela, publici je dostupna na više razina. Bajka ispunjena čarobnjacima i čarobnim instrumentima, junacima,divljim životinjama i posebnim efektima nosi u sebi dublja značenja. Suptilna je to kritika svoga vremena s brojnim referencama na svijet slobodnog zidarstva kojem su skladatelj i libretist Emanuel Schikaneder pripadali. Opera obiluje predivnom glazbom, komikom, smijehom, tugom i vječnim glazbenim hitovima.

Radnja prati mladića po imenu Tamino koji je poslan da spasi princezu Paminu iz ruku zle kraljice noći. Kroz svoje putovanje, Tamino dobiva čarobnu frulu koja mu pomaže u izazovima, a Pamina se pridružuje njegovim naporima. Opera istražuje teme ljubavi, hrabrosti, mudrosti i borbe između dobra i zla. Iznimna glazba, od ljubavnog dueta Papagena i Papagene do vatrenih visokih tonova Kraljice noći, čini "Čarobnu frulu" jednom od najvažnijih opera u povijesti glazbe.

Libreto prati Tamina, princa izgubljenog u nepoznatoj, dalekoj mitskoj zemlji između Sunca i Mjeseca, u misiji spašavanja Pamine, kćerke Kraljice noći koja upravlja podzemljem. Svijet dobra utjelovljuje lik velikog svećanika Sarastra. Na teškom i izazovnom putovanju Taminu pomaže čarobna frula koja simbolizira glazbu, koja čovjeku pomaže savladati životna iskušenja i nevolje.

Autor adaptacije Hari Zlodre
Dirigenti  Veton Marevci (9. i 10. veljače)
Redateljica Marta Tutiš
Scenografkinja i kostimografkinja Tina Vukasović Đaković
Scenski pokret Elena Nikolaeva
Oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić
Oblikovatelj zvuka Željko Mravak
Video dizajn Darko Škrobonja
Asistentica redateljice Aneta Gotovac
Korepetitori Ana Šabašov i Zoran Velić
Lektorica Katja Grcić
Koncertni majstor Mislav Salopek

 

  9. i 10. veljače
Sarastro Božo Župić  
Tamino Roko Radovan
Kraljica noći Ana Malovan (9.2.), Tina Matković (10.2.)
Pamina Maja Andrijolić
Prva dama Branka Pleština Stanić
Druga dama Đina Vučković 
Treća dama Dora Jana Klarić
Papageno Joško Tranfić (9.2.), Matija Škiljo (10.2.) 
Papagena Tea Požgaj 
Monostatos Vladimir Garić 
Prvi dječak Leona Sever
Drugi dječak Vita Vrekalo  
Treći dječak Mihovil Peko
Govornik Davor Pavić
Prvi svećenik Stipe Gugić

 

Orkestar HNK Split