Terezija Kusanović

Terezija Kusanović

Operna prvakinja, mezzosopranistica

Terezija Kusanović

Terezija Kusanović, mezzosopran, hrvatska operna i koncertna pjevačica, prvakinja opere HNK Split, docentica solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu, rođena je u Splitu gdje je završila svoje glazbeno obrazovanje. Nakon što je diplomirala glazbenu pedagogiju, upisala je studij solo pjevanja kod prof. Nelli Manuilenko. Diplomirala je operno i koncertno pjevanje te vokalnu pedagogiju. Kasnije je pod mentorstvom prof. Manuilenko stekla zvanje magistre umjetnosti na Muzičkoj akademiji u Zagrebu istovremeno pohađajući majstorske radionice kod znamenitih vokalnih pedagoga i umjetnika kao što su Biserka Cvejić, Dunja Vejzović, Olivera Miljaković, Marvin Keenze, Cynthia Munzer, Gerhard Zeller, Gary Glaze, Eva Blahova, John Blakely, Vladimir Venejev i Fiorenza Cedolins.
Svoje prve operne uloge otpjevala je u opernim produkcijama na Umjetničkoj akademiji (kao Orfej u operi Orfej i Euridika, Didona u operi Didona i Enej, Cherubino u operi Figarov pir) te u HNK Split (debitirala kao Larina u operi Evgenij Onjegin, Siebel u operi Faust, Ines u operi Trubadur, Melka u operi Adel i Mara).
Profesionalnu karijeru operne pjevačice započela je glavnom ulogom Judite u istoimenoj novoj hrvatskoj operi skladatelja Frane Paraća u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci te je, tri godine kasnije, reprizno pjevala na premijeri Judite u HNK u Splitu.
U HNK u Splitu ostvarila je najveći broj uloga mezzosopranskog glavnog faha kao što su Carmen u Bizetovoj operi Carmen, Dalila u Saint-Saensovoj operi Samson i Dalila, Zita u Puccinijevoj operi Gianni Schicchi, Preziosilla u Verdijevoj operi Moć sudbine, Orlovski u Straussovom Šišmišu, Doma u Gotovčevoj operi Ero s onoga svijeta, Ludmila u Prodanoj nevjesti Bedricha Smetane, Melka u operi Josipa Hatzea Adel i Mara, Eva u Zajčevoj operi Nikola Šubić Zrinjski, Lola/Santuzza u Mascagnijevoj operi Cavalleria rusticana, Marta/Pantalis u operi Mefistofele Arriga Boita, Suzuki u Puccinijevoj Madame Butterfly.
U sezoni 2018./2019. imala je svoj hrvatski debi kao Azucena u operi Trubadur Giuseppea Verdija na pozornici HNK Split.
Pjevala je u produkcijama festivala Splitsko ljeto Fenenu u Verdijevom Nabuccu, Ciecu u Ponchiellievoj operi La Gioconda, Mary u Wagnerovoj operi Leteći Holandez, Dalilu u operi Samson i Dalila, Camilla Saint-Saensa te Domu u Eri s onoga svijeta Jakova Gotovca.
Gostuje i u ostalim hrvatskim nacionalnim kazalištima kao Meg Page u Verdijevom Falstaffu,  Ljubov u operi Mazepa Petra Iljiča Čajkovskog, Azucena u Verdijevom Trubaduru itd. Istovremeno razvija inozemnu karijeru u teatru Carlo Felice (Genova) kao Zita u operi Gianni Schicchi, na Festivalu Diano Marina (Italija) debitirala je kao Azucena u Verdijevom Trubaduru, kao Carmen nastupala je na 7. Korejskom festivalu u Seoulu (Južna Koreja), u Banskoj Bistrici (Slovačka) izvodi Beethovenovu IX. simfoniju te nastupa u Bösendorfer Saal (Beč - Austrija) s koncertnim repertoarom.
Terezija Kusanović je surađivala s uglednim dirigentima kao što su Nikša Bareza, Nada Matošević, Ivo Lipanović, Ivan Repušić, Mikhail Sinkeevič, Valerio Galli, Gianluca Martinenghi, Marco Baldieri i Marco Boemi te s poznatim redateljima kao što su Petar Selem, Krešimir Dolenčić, Dora Ruždjak Podolski, Ozren Prohić, Ivo Guerra, Michael Znaniecki, Francesco Belotto, Fabio Sparvoli, Georgij Paro i Robert Bošković.
Njen repertoar uključuje uloge kao što su Carmen, Dalila, Preziosilla, Azucena, Fenena, Principessa Buillon, Ulrica, Amneris, Suzuki, Zita, Lola/Santuzza, Marta/Pantalis, Mary, Ljubov, Adalgisa, Rosina, Cieca/Laura, Lukrecija, Eboli, Eva (N.Š. Zrinjski), Melka (Adel i Mara), Orlovski, Doma (Ero s onoga svijeta), Jele (Ekvinocij), Didona, Orfej …
Pjevala je u oratorijima kao što su Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta, Giuseppea Verdija i Camillea Saint-Saensa, zatim u Mozartovoj Krunidbenoj misi, u Stabat Mater Pergolesija i Rossinija te u IX. simfoniji Ludwiga van Beethovena.
Osim na opernoj pozornici Kusanović je vrlo uspješna kao koncertna pjevačica. Njezin repertoar uključuje brojne solo pjesme hrvatskih i stranih autora kao i oratorije, mise i simfonije.
Terezija Kusanović je na međunarodnim natjecanjima dobila nagrade kao što je 2. nagrada na natjecanju prof. Dichlera u Beču te posebnu nagradu Voce Verdiana (Albenga - Italija). HNK Split dodijelio joj je nagradu Ante Marušić za iznimna umjetnička operna ostvarenja u dvije sezone i to za uloge Carmen i Dalile. Sedam je puta nominirana za diskografsku nagradu “Porin” u kategoriji folklorne glazbe te je dobitnica “Porina” za klapski album godine “Dišperadun”.
Kusanović je snimila CD “Romance” sa solo pjesmama i ciklusima pjesama velikih domaćih i stranih skladatelja 19. i 20. stoljeća, te opernim arijama. U pripremi je CD njemačkog Lieda sa skladbama Wolfa, Schuberta, Wagnera i Marxa uz klavirsku pratnju Vesne Kossjanenko.
Terezija Kusanović se bavi pedagoškim radom, docentica je solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a njezini studenti su dobitnici nagrada na međunarodnim vokalnim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu te sudjeluju u opernim projektima diljem Hrvatske.
 

Uloge u HNK Split

Giacomo Puccini SESTRA ANGELICA koncertna izvedba (Kneginja), 2022.

Giuseppe Verdi KRABULJNI PLES (Ulrica), 2022.

Giuseppe Verdi RIGOLETTO (Maddalena), 2019.

Solistički recital SERENADA, 66. Splitsko ljeto, 2020.

Giuseppe Verdi TRUBADUR (Azucena), 2018.

Giuseppe Verdi MOĆ SUDBINE (Preziosilla), 2018.

Camille Saint-Saens SAMSON I DALILA (Dalila), 2015.

Giacomo Puccini MADAMA BUTTERFLY (Suzuki), 2015.

Georges Bizet CARMEN (Carmen), 2015.

Arrigo Boito MEFISTOFELE (Marta i Pantalis), 2014.

Giuseppe Verdi LA TRAVIATA (Flora Bervoix), 2013.

Richard Wagner UKLETI HOLANDEZ (Mary), 2013.

Pietro Mascagni CAVALLERIA RUSTICANA (Lola), 2013.

Johann Strauss ml. ŠIŠMIŠ (Orlofsky), 2011.

Amilcare Ponchielli LA GIOCONDA (La Cieca), 2011.

Ivan pl Zajc NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI (Eva), 2011.

Josip Hatze ADEL I MARA (Melka), 2011.

Jakov Gotovac ERO S ONOGA SVIJETA (Doma), 2009.

Giacomo Puccini GIANNI SCHICCHI (Zita), 2009.

Bedřich Smetana PRODANA NEVJESTA (Ludmila), 2009.

Frano Parać JUDITA (Judita), 2009.

Giuseppe Verdi NABUCCO (Fenena), 2008. 

Charles Gounod FAUST (Siebel), 2008.

Giuseppe Verdi TRUBADUR (Ines), 2007.

Petar Iljič Čajkovski EVGENIJ ONJEGIN (Larina), 2005.

Uloge izvan HNK Split

Giuseppe Verdi TRUBADUR (Azucena), HNK Zagreb, 2019.

Ludwig van Beethoven IX SIMFONIJA, Banska Bystrica, 2016.

Georges Bizet CARMEN (Carmen), Arts Center, Seoul, 2016.

Giuseppe Verdi TRUBADUR (Azucena), Diano Marina, 2014.

Giuseppe Verdi FALSTAFF (Meg Page), HNK Zagreb, 2013.

Giacomo Puccini GIANNI SCHICCHI (Zita), Teatro Carlo Felice, Genova, 2011.

Recital, Bösendorfer-Saal, Beč, 2011.

Frano Parać JUDITA (Judita), HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka, 2007.

Nagrade i priznanja

Nagrada Ante Marušić za najbolje umjetničko ostvarenje u Operi Hrvatskog narodnog kazališta Split u sezonama 2014/2015. i 2015/2016.