Igor Kirov

Igor Kirov

Vršitelj dužnosti ravnatelja Baleta

Igor Kirov

Igor Kirov, najistaknutiji makedonski plesač i koreograf, obrazovan je u Makedonskoj baletnoj školi u Skopju te u nizozemskoj Akademiji za ples u Rotterdamu. Nakon završetka obrazovanja plesao je u različitim europskim trupama te surađivao s nizom istaknutih koreografa: Itzik Galili, Ton Simons, Bill T Jones, Steven Petronio, Jacopo Godani, Edd Wubbe, Carlos Matos i drugi.

Kirov je koreografirati počeo već kao plesač, kreirajući za trupe u kojima je plesao manje duete i trija, da bi 2006. na međunarodnom natjecanju u Nagoji (Japan) bio nagrađen kao najnadareniji mladi koreograf. Od tada Kirov koreografira za brojne baletne kuće i trupe diljem svijeta: Makedonski nacionalni balet, Državna kazališta Oldenburg, Darmstad, Braunschweig, Hannover, Stuttgart i Dresden  u Njemačkoj; u Austriji za Operu u Grazu i Državno kazalište u Klagenfurtu; u Švicarskoj za Državno kazalište u St. Gallenu ; u Francuskoj za Nacionalnu operu u Bordeauxu, pa zatim za Orlando Ballet u USA, na Masdanza festivalu u Španjolskoj, za Equilibro Dinamico u Italiji, za SIDance festival u Južnoj Koreji itd.

Paralelno s radom za druga kazališta, Kirov već 2007. osniva vlastitu plesnu trupu The Kirov Dance Company s kojom uskoro osvaja brojne nagrade i priznanja poput: nagrada publike za najbolju koreografiju na 14 međunarodnom festivalskom natjecanju u suvremenom plesu – Masdanza, na Kanarskim otocima - 'TEM….N'; specijalna nagrada na Prvom međunarodnom koreografskom i baletnom natjecanju u Nacionalnom centru za izvedbene umjetnosti u Pekingu – On the Edge; druga nagrada na 16. Međunarodnom festivalu koreografskih minijatura u Beogradu – Touch; finalist 26. koreografskog natjecanja u Hannoveru...

Najnovija koreografska ostvarenja Igora Kirova sve češće prelaze i interkontinentalne granice pa su tako njegove novije predstave podjednako rado dočekivane od Makedonije do Koreje kao i od Italije ili Njemačke do Kube: He He Helium, Cube',14 Hours' Before I Let You Go ; From That Day On, The Diary of Nijinsky, Stories , The Red Room...

Predstava 5 do 12 sa 61. Splitskog ljeta bila je prva Kirovljeva koreografija u hrvatskim kazalištima, nakon koje je u HNK Split koreografirao i balet From Side to Side, a na 62. Splitskom ljetu s Baletom HNK Split premijerno je postavio plesnu predstavu Na putu s Bachovim Goldberg varijacijama kao glazbenom podlogom.

Savez skladatelja Makedonije (SOKOM) dodijelio je 2016. godine Igoru Kirovu nagradu Virtuozi, priznanje za najviša umjetnička dostignuća i to u kategoriji Međunarodna afirmacija.

Zajedno sa suradnicom Mojcom Macen osnovao je BALKAN DANCE PROJECT koji povezuje mlade talentirane plesače i koreografe. 

Kirov se kao gostujući profesor bavi i pedagoškim radom na Akademijama u Münchenu, Skopju, Beogradu i Tokiju.

U travnju 2018. u Landesbühnen Sachsen kazalištu iz Dresdena premijerno je postavio balet Shadows, dio plesne trilogije Bolero.

Igor Kirov ravnatelj je Baleta HNK Split od listopada 2016.

Koreografije u HNK Split

Astor Piazzolla / Igor Stravinski PIAZZOLLA / STRAVINSKI (Posvećenje proljeća), 2019.

Giuseppe Verdi RIGOLETTO, 2019.

BALET O MLADOSTI, 2019.

Giuseppe Verdi TRUBADUR, 2018.

BERNSTEIN PLEŠE (Pisma za njega), 2018.

Mirko Krstičević ATLANTIDA, LEGENDA O DAN'ZORU (baletna opera)

DERVIŠ I SMRT, 2017.

Giuseppe Verdi MOĆ SUDBINE, 2017.

THE EDGE (dio triptiha EAST WEST), 2017.

Henrik Ibsen NEPRIJATELJ NARODA, 2017.

FROM SIDE TO SIDE, 2016.

NA PUTU, 2016

5 DO 12, 2015