Veton Marevci

Veton Marevci

Dirigent zbora

Veton Marevci

Veton Marevci (Karlovac, 1992.) hrvatski je dirigent. Orkestralno dirigiranje studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod uglednih dirigenata Uroša Lajovica i Mladena Tarbuka.

Od 2020. godine je dirigent zbora Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Dirigirao je splitskom praizvedbom Cherubinijeva Rekvijema u c-molu. Operni debi ostvaruje u travnju 2022. Verdijevom operom Un ballo in maschera.

Sa Zagrebačkom filharmonijom surađuje od 2015. godine, najprije kao asistent dirigenta. U dobi od 23 godine započinje plodnu suradnju ravnanjem dvjema izvedbama Orffove kantate Carmina Burana. Koncertom pod ravnanjem Marevcija Zagrebačka filharmonija otvorila je obljetničku 150. sezonu.

2018. počinje surađivati s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Upravo u HNK Zagreb, u travnju 2018., odrađuje svoj diplomski ispit i ravna izvedbom Puccinijeve opere La bohème. HNK Zagreb ponovno ga angažira već iduće sezone, 2018./19., kada ravna izvedbama Mozartove Čarobne frule.

Veton Marevci suradnju ostvaruje i sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Prvi put ovim orkestrom ravna 2018. na Samoborskoj glazbenoj jeseni, a 2019. otvara 59. Glazbene večeri u sv. Donatu. U nakladi Croatia Recordsa, izdana je snimka Papandopulova Koncerta za saksofon i orkestar te Obradovićev Bird concerto za saksofon i orkestar pod njegovim ravnanjem. Osim s orkestrom, od 2016. surađuje i sa Zborom Hrvatske radiotelevizije kao asistent dirigenta. Od mnogobrojnih projekata izdvajaju se vlastiti koncerti u ciklusu Sfumato te otvaranje 44. Osorskih glazbenih večeri.

Ravnao je i Slovenskom filharmonijom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te Zadarskim komornim orkestrom. Godinama je umjetnički voditelj Karlovačkog komornog orkestra. Od 2013. do 2020. bio je asistent dirigenta u Akademskom zboru Ivan Goran Kovačić.

Usavršavao se na seminarima Colina Mettersa i Aluna Francisa. Uz Ivana Repušića, jedini je dirigent koji je dobio nagradu Mladi glazbenik godine, koju mu je za 2018. dodijelila Zagrebačka filharmonija. Na sedmom Međunarodnom natjecanju mladih dirigenata Lovro von Matačić natjecao se među šesnaest najboljih. Na Seminaru za zborske dirigente u organizaciji Hrvatskog sabora kulture bio je asistent voditelja.