Jure Bučević

Jure Bučević

Ravnatelj Opere

Jure Bučević

Jure Bučević (Split, 27. listopada 1980.), hrvatski dirigent, pedagog i violinist.

U rodnom Splitu završio je osnovno i srednje glazbeno obrazovanje. Po završetku studija violine radi kao prof. i voditelj orkestra pri Glazbenoj školi Josipa Hatzea. Bio je dugogodišnji član orkestra Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split kao violinist te asistent dirigenta (Ivo Lipanović, Hari Zlodre, Ivan Repušić).

Za obranu diplomskog rada svog drugog studija, ravna Kalmanovom operetom Bajadera u HNK Osijek dok već godinu kasnije ima priliku u Splitu izvesti Gotovčevu operu Ero s onoga svijeta.

Upravo s tim naslovom stječe titulu magistra muzike, orkestralno dirigiranje - operni smjer. Uslijedili su brojni nastupi kako opernog tako, baletnog i simfonijskog repertoara: Il Trovatore, Rigoletto, Nabucco, I Lombardi, Aida, Cavalleria rusticana, La traviata i dr.

Usavršavao se kod prof. Uroša Lajovica te prof. Colina Mettersa koji su djelovali na akademijama u Beču i Londonu.

Radio je sa mnogobrojnim domaćim i stranim ansamblima od kojih se izdvaja Teatro Lirico di Cagliari, Zagrebačka filharmonija, Dubrovački simfonijski Orkestar, Sarajevska filharmonija, Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split, Komorni orkestar HNK Split, Komorni Orkestar Grada Splita (KOGS) čiji je osnivač i umjetnički voditelj te gostovanja na pozornicama Zagreba, Stutgartta, Sarajeva, Madrida.

Od nagrada valja izdvojiti prvo mjesto na prestižnom natjecanju orkestara u Zagrebu te nagradu Oskar znanja. Od njegova osnutka sudjeluje kao predsjednik u Umjetničkom vijeću Hrvatskog doma – koncertne dvorane Split. Od kraja 2018. godine surađuje sa maestrom Ricom Saccanijem.

2019. godine preuzima funkciju ravnatelja Opere u HNK Split, a uz to radi i kao jedan od dirigenata matične kuće. Na festivalu Splitsko ljeto djeluje kao ravnatelj glazbenog dijela programa.

 

Operne produkcije u HNK Split

Giusepe Verdi LA TRAVIATA, 2022.

Giuseppe Verdi AIDA, 2022.

Giacomo Puccini SESTRA ANGELICA (koncertna izvedba), 2022.

Pietro Mascagni CAVALLERIA RUSTICANA, 2021.

Giuseppe Verdi LOMBARDIJCI, 2021.

Giuseppe Verdi NABUCCO, 2020.

Giuseppe Verdi RIGOLETTO, 2019.

Jakov Gotovac ERO S ONOGA SVIJETA, 2019.