Jure Bučević

Jure Bučević

Ravnatelj Opere

Jure Bučević

U rodnom Splitu završava osnovno i srednje glazbeno obrazovanje.

Po završetku studija violine radi kao prof. i voditelj orkestra pri Glazbenoj školi Josipa Hatzea.Dugogodišnji je član orkestra Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i asistent dirigenta (Ivo Lipanović,Hari Zlodre).

U 2017.godini izvodi Brahmsa sa Sarajevskom filharmonijom, a nedugo zatim i operetu Bajadera E. Kalmana u HNK Osijek.

2018. godine završava svoj drugi studij, dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu te stječe titulu Magistra umjetnosti(Orkestralno dirigiranje).

Usavršavao se kod Mo.Uroša Lajovica, te prof.Colina Mettersa,koji su djelovali na akademijama u Beču i Londonu.

Radio je sa mnogobrojnim domaćim i stranim ansamblima od kojih se izdvaja Dubrovački simfonijski Orkestar,Sarajevska filharmonija,Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku,Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Komorni Orkestar Grada Splita (KOGS) čiji je osnivač i umjetnički voditelj te gostovanja na pozornicama Zagreba,Stutgartta,Sarajeva,Madrida...

Od nagrada valja izdvojiti prvo mjesto na prestižnom natjecanju orkestara u Zagrebu 2017. godine te nagradu Oskar znanja iste godine.

U studenom 2017.godine postaje gradski vijećnik Grada Splita, a na kulturnom planu Grada djeluje i kroz odbor Multimedijalnog kulturnog centra Split (MKC),kao i Odbor za imenovanje ulica i trgova.

Osim što svira nekoliko instrumenata (violina,viola,mandolina,klavir,udaraljke) aktivno se služi u govoru i pismu sa dva strana jezika (engleski,talijanski).

Na repertoaru koji izvodi uz opere, operete i balete, nalaze se i brojne simfonije klasičnog i romantičnog stila kao i djela hrvatskih autora.

Osim glazbom koja je njegova velika strast aktivan je i na sportskom planu kao licencirani član Triatlon kluba Split.

Od. 01.listopada 2019. godine preuzima funkciju ravnatelja Opere u HNK Split na period od četiri godine.