Jasen Boko

Jasen Boko

Dramaturg

Jasen Boko

Jasen Boko diplomirani je profesor književnosti i dramaturg. Radio je u u splitskom HNK kao dramaturg pa u Slobodnoj Dalmaciji kao novinar-komentator, urednik  kulturne rubrike i kazališni i književni kritičar. Nakon toga bio je samostalni umjetnik da bi od  2012. u Drami splitskog HNK bio prvo ravnatelj a zatim dramaturg i producent.

Njegove drame (uglavnom za djecu i mlade) igrane su na scenama Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije u četrdesetak profesionalnih produkcija.Kao dramaturg surađivao je na više od dvadeset kazališnih projekata u Hrvatskoj i Sloveniji s brojnim redateljima (Georgij Paro, Vanča Kljaković, Goran Golovko, Dejan Projkovski, Samo Strelec,Dražen Ferenčina…).

Više radio drama i adaptacija izvedeno mu je u Dramskom programu Hrvatskog radija, a na HTV-u je 2017. po njegovom scenariju emitirana  četverodijelna biografska igrano–dokumentarna serijaTIN - 30 godina putovanja. Za svoj književni/dramski rad nagrađivan je s više nagrada (Kiklop, Marin Držić, Mali Marulić…)

Bio je predavač kolegija Primjeri iz dramske književnosti,Lutkarstvo i scenska kultura te Scenska kultura na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a objavio je ukupno trinaest knjiga, uglavnom o kazališnoj problematici te putopise. Knjige su mu prevedene na više jezika, a šira javnost poznaje ga kao istaknutog putopisca.