Veton Marevci

Veton Marevci

Dirigent zbora

Veton Marevci

 

VETON MAREVCI rođen je u Karlovcu 1992. godine. Orkestralno dirigiranje studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod uglednih dirigenata Uroša Lajovca i Mladena Tarbuka.

Od 2020. godine je dirigent zbora Hrvatskog narodnog kazališta Split. Dirigirao je splitskom praizvedbom Cherubinijeva Rekvijema u c-molu. Operni debi u HNK Split ostvaruje u travnju 2022. Verdijevom operom Un ballo in maschera. U posljednjih godinu dana ravna Puccinijevim operama Turandot i Suor Angelica te Verdijevom Traviatom. U istom kazalištu ostvaruje i svoj debi kao dirigent baleta u Orašaru i Onjeginu (na glazbu Čajkovskog). U sklopu 69. Splitskog ljeta ravna Operom galom, glazbenom večeri u Galeriji Meštrović sa solistima: Anom Petričević, Ivanom Defabianijem i nacionalnim opernim prvakom Ivicom Čikešom.

Sa Zagrebačkom filharmonijom surađuje od 2015. godine, najprije kao asistent dirigenta. U dobi od 23 godine započinje plodnu suradnju ravnanjem dvjema izvedbama Orffove kantate Carmina Burana. Koncertom pod ravnanjem Marevcija Zagrebačka filharmonija otvorila je obljetničku 150. sezonu.

2018. počinje surađivati s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Upravo u zagrebačkom HNK, u travnju 2018., odrađuje svoj diplomski ispit i ravna izvedbom Puccinijeve opere La bohème. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ponovno ga angažira već iduće sezone (2018./2019.) za izvedbe Mozartove Čarobne frule.

Veton Marevci suradnju ostvaruje i sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Prvi put ovim orkestrom ravna 2018. na Samoborskoj glazbenoj jeseni, a 2019. godine otvara 59. Glazbene večeri u sv. Donatu. U nakladi Croatia Recordsa, izdana je snimka Papandopulova Koncerta za saksofon i orkestar te Obradovićev Bird concerto za saksofon i orkestar pod njegovim ravnanjem. Osim s orkestrom, od 2016. godine surađuje i sa Zborom Hrvatske radiotelevizije kao asistent dirigenta. Od mnogobrojnih projekata izdvajaju se vlastiti koncerti u ciklusu Sfumato te otvaranje 44. Osorskih glazbenih večeri.

Ravnao je i Slovenskom filharmonijom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te Zadarskim komornim orkestrom. Godinama je umjetnički voditelj Karlovačkog komornog orkestra. Od 2013. do 2020. bio je asistent dirigenta u Akademskom zboru Ivan Goran Kovačić.

Usavršavao se na seminarima Colina Mettersa i Aluna Francisa. Uz Ivana Repušića, jedini je dirigent koji je dobio nagradu ''Mladi glazbenik godine'' Zagrebačke filharmonije za iznimna umjetnička postignuća u 2018. godine. Na sedmom Međunarodnom natjecanju mladih dirigenata ''Lovro von Matačić'' natjecao se među šesnaest najboljih. Na Seminaru za zborske dirigente u organizaciji Hrvatskog sabora kulture bio je asistent voditelja.