Joško Tranfić

Joško Tranfić

Operni zborist - solist, bas - bariton

 

Joško Tranfić

Rođen je 1986. godine u Splitu. Glazbom se počeo baviti još u osnovnoj školi gdje je počeo pjevati u školskom zboru. Nakon srednje škole upisuje studij Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Sudjeluje u osnivanju studentske klape ''Serpentina'' pri Ekonomskom fakultetu.

Niz godina pjeva u vokalnoj skupini Cambi iz Splita.

2007. godine je primljen u Zbor Opere HNK Split kao stalni suradnik, a 2015. nakon položene audicije postaje stalni zaposlenik Hrvatskog narodnog kazališta Split. Na sceni HNK Split je debitirao 2012. godine u ulozi Tibula u (djelomičnoj) praizvedbi opere Dioklecijan Ive Tijardovića. Osim nastupa u brojnim operama, sudjeluje kao pjevač i glumac u dramskoj predstavi Nevidljivi grad u režiji Olje Lozice u sklopu Splitskog ljeta. 

2010. godine upisuje odsjek solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu (Odjel za glazbenu umjetnost) u klasi red. prof. Cynthie Hansell-Bakić. 2014. godine postaje prvostupnik muzike, program solo-pjevanje (Bachelor degree) u klasi prof. Cynthije Hansell-Bakić. 2016. godine diplomirao je solo-pjevanje s ulogom Figara iz opere Figarov pir W.A.Mozarta.

Usavršavao se kod profesora Vitomira Marofa u Zagrebu. 

Surađivao je s prof. Giorgiom Surianom  u pripremi projekta Figarov pir u ulozi Figara u okviru programa Umjetničke akademije Split.


Uloge u HNK Split

Wolfgang Amadeus Mozart ČAROBNA FRULA (Papageno), 2023.

Giuseppe Verdi LA TRAVIATA (Markiz d`Obigny), 2022.

Giuseppe Verdi  KRABULJNI PLES (Tom, Silvano), 2022

Giuseppe Verdi LOMBARDIJCI (Acciano), 2020

Giuseppe Verdi RIGOLETTO (Monterone), 2019

Giuseppe Verdi MOĆ SUDBINE (Alcade), 2017

Gaetano Rossini SEVILJSKI BRIJAČ (Fiorello, Narednik), 2016

Camill Saint-Saense SAMSON I DALILA (Drugi Filistejac), 2015

Ivo Tijardović DIOKLECIJAN (Tibul) 2012