Novosti Objavljeno: 19.5.2017.

Buža na Festivalu glumca

Buža na Festivalu glumca

Dramska predstava Buža Hrvatskog narodnog kazališta Split nastupit će na 24. Festivalu glumca 19. svibnja na sceni Gradskog kazališta Joza Ivakić u Vinkovcima.

Festival glumca posvećen je glumcu i njegovom umjetničkom stvaralaštvu te je jedini festival u Hrvatskoj u čijem je središtu isključivo glumac. Festival organiziraju Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno kazališna agencija Asser Savus iz Vinkovaca, a utemeljili su ga 1994. godine Hrvatsko društvo dramskih umjetnika  i Vukovarsko-srijemska županija. Glumci su, ističu organizatori, izbornici, domaćini, članovi ocjenjivačkoga suda te se nagrade dodjeljuju isključivo za glumačka ostvarenja jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događaja. Laureati uz statuu "Fabijan Šovagović", "Ivo Fici" i "Nevenka Filipović" dobivaju i novčanu nagradu.

Predstave se izvode u Vinkovcima, Vukovaru, Iloku i Županji, a ovogodišnji Festival traje od 12 – 20. svibnja.

Živko Jeličić, iznimno značajan splitski i hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća, Bužu je napisao prvo kao farsu, a potom i kao scenarij za TV film. Kazališna verzija premijerno je postavljena na prošlogodišnjem Splitskom ljetu u režiji Zorana Mužića i glumačkom postavom u sastavu: Trpimir Jurkić, Joško Ševo, Snježana Sinovčić Šiškov i Ksenija Prohaska. Scenska je to priča o susjedima Vitu i Peri koji se, zbog svakojakih tužbi i protutužbi, stalno povlače po sudu. Kad mladi majstor, prilikom pokušaja postavljanja utičnice za struju, nehotice probije zid koji odjeljuje njihove spavaće sobe i napravi u njemu bužu (rupu), među susjedima počinje novi mali rat... Gorko-slatka priča o ljudskim karakterima, mediteranskom mentalitetu gdje susjed o susjedu zna više nego o samom sebi svoj je scenski život nakon ljetne pozornice u Dioklecijanovoj palači s velikim uspjehom nastavila i na sceni HNK Split.