Novosti Objavljeno: 18.5.2023.

Filharmonija budućnosti, jedinstveni projekt zajedničkog muziciranja učenika glazbene škole s profesionalnim kolegama

Filharmonija budućnosti, jedinstveni projekt zajedničkog muziciranja učenika glazbene škole s profesionalnim kolegama

Filharmonija budućnosti, zajednički koncert mladih glazbenika, učenika splitske Glazbene škole Josipa Hatzea i njihovih profesionalnih kolega iz Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta Split, održat će se u HNK Split u subotu 20. svibnja s početkom u 20 sati. Izvedbom će ravnati maestro Pavle Zajcev, a solisti su učenici saksofonist Karlo Žamić i violinistica Josipa Kordić. Na programu su djela Pierre Maxa Duboisa, Henryka Wieniawskog, Benjamina Brittena i Bedřicha Smetane.

Projekt Glazbene škole Josipa Hatzea i HNK Split Filharmonija budućnosti pokrenut je 2014. i od tada se održava svake godine s izuzetkom pandemijskih 2020. i 2021. „Ovaj naš projekt od interesa je naše škole i Kazališta. Školi i učenicima koji nastupaju to je jedinstvena prilika da proširi mogućnosti obrazovanja i da se predstavimo javnosti a HNK Split da regrutira buduće glazbenike, sve u zajedničkoj misiji traženja kulturnog i umjetničkog smisla. Za učenike koncert je vrhunac školske godine koji svi s radošću i nestrpljenjem iščekujemo budući da se prilika da muziciraju zajedno s iskusnim profesionalcima ne pruža često. Vrijednost ove pionirske ideje potvrđuje podatak da su je i u drugim hrvatskim gradovima, poput Dubrovnika i  Varaždina, počeli prakticirati “, kaže ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea Vesna Alebić.

Program otvara izvedba 2. i 3. stavka (Sarabande i Rondo) Koncerta za alt saksofon i gudače Pierre-Max Duboisa (1930. – 1995.), francuskog skladatelja klasične glazbe, dirigenta i glazbenog pedagoga. Saksofonska dionica smatra se izuzetno zahtjevnom i zahtjeva dobru tehniku i iznimnu izdržljivost izvođača. Saksofon svira Karlo Žamić, učenik četvrtog razreda srednje glazbene škole u klasi prof. Erne Čizmić Rebić.

Slijedi Koncert za violinu i orkestar br. 2 u d-molu, op. 22 poljskog violinističkog virtuoza Henryka Wieniawskog (1835.- 1880.), smatran skladateljevim najfinijim djelom. Učenica trećeg razreda srednje glazbene škole Josipa Kordić u klasi prof. Tanje Čudine Bratković svirat će solo-violinu.

U drugom dijelu koncerta Simfonijskom orkestru HNK Split pridružit će se srednjoškolci Glazbene škole Josipa Hatzea. Zajedno će izvesti dva djela.

Simple Symphony Benjamina Brittena (1913. – 1976.)  za gudački orkestar praizvedena je 1934. Djelo se temelji na osam tema koje je Britten napisao tijekom djetinjstva (dvije po stavku) i prema kojima je imao posebnu sklonost. Svoj posljednji nacrt ovog djela dovršio je u dobi od dvadeset godina. Na koncertu će biti izvedena četiri stavka ovog djela (Boisterous Bourrée / Playful Pizzicato / Sentimental Sarabande i Frolicsome Finale). Završna skladba koncerta je Vltava znamenitog češkog skladatelja Bedřicha Smetane (1824. – 1884.), najpoznatija od šest simfonijskih pjesama iz njegova ciklusa Moja domovina (Má vlast), jedinstvene glazbene apoteoze češkog mita i povijesti.

Maestro Pavle Zajcev je hrvatski dirigent, violončelist i pedagog. Diplomirao je violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i nastupao kao solist s poznatim orkestrima. Također je aktivno surađivao kao komorni glazbenik s poznatim umjetnicima. Osnovao je Zagrebački klavirski trio i bio solo-čelist u Simfonijskom orkestru HRT-a. Trenutno je profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji i bavi se dirigiranjem. Snima za Hrvatsku radio-televiziju i dobitnik je Rektorove nagrade za svoje izvedbe.