Novosti Objavljeno: 27.12.2022.

Uz taktove bečkih majstora valcera, polki i marševa Orkestar HNK Split zaključit će odlazeću godinu

Uz taktove bečkih majstora valcera, polki i marševa Orkestar HNK Split zaključit će odlazeću godinu

Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split pod ravnanjem maestra Jure Bučevića, tradicionalno će zaključiti kazališnu 2022. s dvije izvedbe Novogodišnjeg koncerta u četvrtak i petak 29. i 30. prosinca s početkom u 20 sati. Uz glazbu Wagnera i Mozarta u prvom, te one majstora bečkih valcera, polki i marševa u drugom dijelu koncerta HNK Split ispratit će staru i publici zaželiti sretnu i uspješnu nadolazeću godinu.

Program otvara uvertira operi Rienzi Richarda Wagnera, koja je, u punom izdanju, najdulja Wagnerova opera, a uvertira se po prvi put izvodi u splitskom teatru. Slijedi  Koncert za Fagot i orkestar u B-Duru Wolfganga Amadeusa Mozarta, najpopularniji koncert za ovaj instrument. Kao solist nastupit će Žarko Perišić, Splićanin sa zagrebačkom adresom, jedan od naših najistaknutijih fagotista, nagrađivani glazbenik i glazbeni pedagog.

U drugom dijelu koncerta na programu su melodije bečkih majstora. Valcer, ples nastao u 18. stoljeću bio je glavni balski ples 19. stoljeća a svoju je popularnost sačuvao do današnjih dana. Johann Strauss mlađi, najproduktivniji i najistaknutiji skladatelj dinastije Strauss na predstojećem će koncertu biti zastupljen sa šest svojih vječnih skladbi. Autor preko 400 valcera, polki, kvadrilja i drugih plesnih skladbi s pravom nosi titulu „kralja valcera“. Orkestar HNK Split izvest će njegov Egipatski marš, Aninu polku, Perzijski marš, brzu polku Ispod gromova i munja, valcer Glasovi proljeća te, prvi put u Splitu valcer Bečki bomboni. Uvertira opereti Laka konjica, jednoj od pedesetak koje je skladao rođeni Splićanin Franz von Suppé otvorit će taj dio koncerta u kojem će još biti izveden i Nechledil marš iz operete Bečke žene Franza Lehara.