Novosti Objavljeno: 15.11.2019.

Priče iz Vukovara u spomen na pad grada mučenika

Priče iz Vukovara u spomen na pad grada mučenika

U spomen na obljetnicu pada Vukovara, na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split u ponedjeljak 18. studenog s početkom u 18 i u 21h, glumac Pere Eranović izvest će svoju monodramu Priče iz Vukovara nastalu na osnovu kratkih lisrkih zapisa Siniše Glavaševića. Kao prigodni poklon publici, ulaz za obje izvedbe je besplatan, s ulaznicama koje se predižu na blagajni Kazališta.

Monodrama Priče iz Vukovara nastala je 2015. kao završni ispit Pere Eranovića na studiju glume splitske Umjetničke akademije. Zapisi Siniše Glavaševića, sabrani u knjizi Priče iz Vukovara, jedina su književna ostavština legendarnog ratnog vukovarskog izvjestitelja Hrvatskog radija. Glavašević u opkoljenom i razrušenom Vukovaru piše o svom djetinjstvu, prijateljima, životu, ratu i svijetu što nas okružuje. Dok u ratnim izvješćima za Hrvatski radio prevladavaju gnjev, očaj i optužbe zbog nedobivene, a obećane pomoći braniteljima i civilima sabitim u ruševinama herojskog, ali nepostojećeg grada, kratke priče, premda pisane u takvim surovim i neljudskim uvjetima, odaju nježnu, meditativnu i suosjećajnu piščevu narav, kao i neupitni književni talent.

Monodrama Pere Eranovića u studenom je 2015. premijerno izvedena na Sceni 55 u produkciji HNK Split i Umjetničke akademije Split. Već na premijeri pobrala je simpatije publike i pohvalne kritike, uslijedile su reprizne izvedbe u Splitu i na gostovanjima, a monodrama je do sada izvedena 29 puta. Prošle godine, na 23. festivalu glumca Pere Eranović za svoju je glumačku kreaciju dobio nagradu Ivo Fici kao najbolji mladi glumac do 28 godina. Pere Eranović nominiran je za ovogodišnju Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju sporednu ulogu. Nominaciju je zavrijedio ulogom Nerona u predstavi Kaligula/Britanik na 65. Splitskom ljetu.