Novosti Objavljeno: 16.5.2019.

Derviš i smrt u Lisinskom

Derviš i smrt u Lisinskom

Baletna predstava Derviš i smrt Hrvatskog narodnog kazališta Split gostovat će na sceni Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu u subotu 18. svibnja. Predstava splitskog baletnog ansambla u koreografiji Igora Kirova, uz originalnu glazbu Gorana Bojčevskog premijerno je izvedena na Splitskom ljetu 2017. i odmah požnjela oduševljene reakcije publike i pohvale kritike. U naslovnoj ulozi derviša Ahmeda Nurudina nastupa nacionalni prvak Tomislav Petranović, a ulogu Dervišove duše tumačit će Ajla Kadrić, solistica Baleta HNK Split.

Kompleksni svijet metafizičkog, mističkog Selimovićeva romana Derviš i smrt, čas svođenja računa sa životom i svijetom u kojem suštinska pitanja i odgovori uvijek ostaju nedohvatni, u baletni libreto pretočio je Sašo Dimoski. „Glavna se intervencija - u odnosu na Selimovićev roman - odnosi na uvođenje drugog i trećeg lika koji se u radnju uvode materijaliziranjem duše samoga protagonista, derviša Ahmeda Nurudina. Ova trijada - derviš, njegova duša, smrt -  osnova je, temelj na kojemu se izgrađuju međusobni odnosi  svih likova u libretu“, objasnio je u povodu premijere libretist Dimoski. Koreograf Kirov rekao je: „Derviš je simbol –simbol duše koja transcendira sve geografske i religijske i uopće, sve vanjske odrednice koje su nam nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru.  Svojom koreografijom pokušavam zaroniti iza toga, u podsvjesno, u potragu za ljudskom biti. Bilo je zanimljivo postaviti tezu - koliko nas pripadanje nekom i nečemu, prostoru, vremenu, osobi, običaju... oslobađa, a koliko nas zarobljava, koliko nas ono čime smo određeni izvan nas zapravo gura, odvaja od onoga što želimo biti i što je naša bit.“

Predstava je tijekom prošle godine s velikim uspjehom gostovala na festivalu Sarajevska zima, te na Dubrovačkim ljetnim igrama kao prvo gostovanje splitskog baleta na festivalu.