Novosti Objavljeno: 9.5.2019.

Druženje umjetnika s Antom Jelaskom, laureatom Nagrade Grada za životno djelo

Druženje umjetnika s Antom Jelaskom, laureatom Nagrade Grada za životno djelo

U povodu nagrade grada Splita za životno djelo koju je dobio redatelj Ante Jelaska, u kavani Amadeus Hrvatskog narodnog kazališta Split (pokraj foyera) u petak 10. svibnja s početkom u 12 sati bit će upriličeno druženje kazališnih umjetnika s laureatom. Uvodnu riječ će održati i voditi razgovor prof. Tonći Šitin.

Ante Jelaska rođen je 1925. u Splitu. Kazalištem se počinje baviti neposredno po završetku Drugog svjetskog rata, a 1951. zapošljava se u HNK Split u kojem od tada pa do umirovljenja 1988. režiira stotinjak naslova dramskog, opernog i operetnog repertoara. Njegovo je djelo, stoji u obrazloženju nagrade „široki raspon raznovrsnih tema kojima je gradio svojevrsni model vezanosti za društvo, te utemeljenje regionalnog repertoara i oživljavanje zavičajnog narječja hrvatskog jezika. Njegove predstave tri Libra Marka Uvodića Splićanina, Konkurencija, Ribarske svađe, Amerikanska jahta u splitskoj luci, Ča je pusta Londra kontra Splitu gradu, Spli'ski akvarel, Mala Floramye predstavljaju prodor dijalektalnog teatra te želju autora da se na sceni čuje govor splitskog puka (...) Teatar je za Antu Jelasku bio i ostao jedina strast života i nikad prekinuta opsesija. Svojim djelima obogatio je kazališno-scensku umjetnost te obilježio suvremenu kulturnu povijest našeg grada.“

Na druženje, svojevrsnu čestitku kazališnih ljudi šjor Anti, živoj povijesti splitskog teatra pozvani su i predstavnici medija, te svi zainteresirani ljubitelji kazališta.

Theme picker