Novosti Objavljeno: 25.2.2019.

Splitski Balet predstavio se na 16. Danima plesa u čast Miji Čorak Slavenskoj

Splitski Balet predstavio se na 16. Danima plesa u čast Miji Čorak Slavenskoj

Balet Hrvatskog narodnog kazališta i ove se godine predstavio na Danima plesa posvećenim Miji Čorak Slavenskoj koji se po 16. put održavaju u Slavonskom Brodu, rodnom gradu ove velike baletne umjetnice. Na gala-večeri četiriju hrvatskih nacionalnih kazališta koja se održala u sibotu 23. veljače splitski se Balet predstavio s dvije plesne točke.

Solisti Eva Karpilovska i Ivan Boiko izveli su prvo Čajkovski pas de deux, a potom, zajedno Aaronom Kokom i Pas de troix iz Gusara Adolphea Adama. Inicijativa da se upravo u rodnom gradu Mije Čorak Slavenske okupljaju predstavnici sva četiri baletna centra došla je prije 4 godine i to u sklopu programa Dana plesa.

16. Dani plesa u čast Miji Čorak Slavenskoj održavaju se u Slavonskom Brodu od 20 – 26. veljače. Mia Čorak Slavenska rođena je u Slavonskom Brodu 1916, a umrla je u Los Angelesu 2002. Bila je prva hrvatska primablaerina. Krajem tridesetih godina prošlog stoljeća napušta Hrvatsku i u Sjedinjenim Državama postiže veliku svjetsku popularnost i zavidnu karijeru.