Novosti Objavljeno: 8.11.2018.

Kroćenje goropadnice na festivalu u Užicu

Kroćenje goropadnice na festivalu u Užicu

Drama Kroćenje goropadnice Hrvatskog narodnog kazališta Split nastupit će 9. studenog u Narodnom pozorištu Užice u sklopu 23. Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

Ovogodišnje izdanje Festivala održava se u Užicu od 5 – 12. studenog a na njemu sudjeluje sedam predstava kazališta iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Nastao 1996. u vrijeme nestajanja mnogih regionalnih festivala u počecima je okupljao najbolje predstave iz Srbije i Crne Gore, da bi se potom proširio  na regiju, prostor na kojem se govori istim ili sličnim jezikom tako da je stalni podnaslov festivala Bez prevoda. Ovogodišnju selekciju potpisuju hrvatski kazališni kritičar Bojan Munjin i Zoran Stamatović, direktor Festivala i NP Užice. Osim HNK Split na Festivalu nastupaju još i Zvezdara teatar, Narodno pozorišta, Jugoslovensko dramsko pozorište i Atelje 212 iz Beograda, Narodno pozorište Sombor i Budva Grad Teatar. Slogan ovogodišnjeg festivala opaska je Branislava Nušića „Bolje da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu“.

Drama Kroćenje goropadnice Williama Shakespearea na sceni je HNK Split premijerno je izvedena u svibnju ove godine u režiji Ivana Plazibata. Predstava je dobila brojne kritičarske pohvale između ostalog kao "politički najintrigantnija hrvatska predstava u posljednje vrijeme", "snažna i hrabra predstava koja nudi zrcalo istine o odnosima između dva čovjeka, muškarca i žene, pojedinca i grupe, moćnijega i slabijega, okrutnijega i pokornijega". Predstava je to u kojoj se iskazala mahom mlađa generacija splitskih glumaca. Pored Katarine Romac u naslovnoj ulozi protagonisti su Goran Marković, Ana Marija Veselčić, Filip Radoš, Nenad Srdelić, Marjan nejašmić Banić, Pere Eranović, Stipe Radoja, Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić i Luka Čerjan.