Novosti Objavljeno: 28.6.2024.

Renomirani operni redatelj Michał Znaniecki potpisat će režiju "Carmine burane"

Renomirani operni redatelj Michał Znaniecki potpisat će režiju "Carmine burane"

Renomirani poljski operni redatelj Michał Znaniecki režirat će "Carminu buranu" na 70. Splitskom ljetu! Orffova scenska kantata pod ravnanjem maestra Ivana Huta svečano će otvoriti jubilarno izdanje festivala 15. srpnja na Peristilu. 

 

Michał Znaniecki je redatelj, dizajner i dramaturg, menadžer u kulturi te profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Varšavi.

Znaniecki je rođen u Varšavi gdje je studirao teatrologiju, a zatim je diplomirao u Bologni i Milanu kao student Umberta Eca, Giorgia Strehlera i Thierryja Salmona. Redateljsku karijeru započeo je 1994. godine s produkcijama u Poljskoj, Francuskoj, Belgiji, Irskoj i Italiji, a potom u Španjolskoj, Izraelu, Argentini i Urugvaju. Njegov repertoar balansira između klasičnih produkcija, rijetkih kompozicija i suvremenih opernih predstava. Producirao je više od 200 novih produkcija drame, opere i mjuzikla u kazalištima diljem svijeta: Teatro alla Scala u Milanu, Teatro di San Carlo u Napulju, Izraelska nacionalna opera, Teatro Colón u Buenos Airesu itd. Njegove predstave sudjelovale su na brojnim festivalima, a redovito radi i mega-produkcije na otvorenom kao što su: Otello i L’elisir d’amore, Turandot i Un ballo in Maschera na Olimpijskom stadionu u Wroclawu, Traviata i Carmina burana s Izraelskom Operom u Masadi.

Tijekom svog mandata kao umjetnički ravnatelj Poljske nacionalne opere u Varšavi stvorio je međunarodnu platformu za koprodukcije i počeo surađivati s raznim europskim kazalištima organizirajući koprodukcije diljem Europe, a djelovao je i kao ravnatelj Kazališta u Poznanju te surađivao s kazalištima iz Poljske, Italije, Španjolske, Norveške, Švicarske, Izraela, Argentine, Urugvaja.

Stvorio je i Opera Studio Program - majstorske tečajeve za studente i diplomante vokalnih studija s međunarodnim dosegom te u suradnji s talijanskim opernim kućama (Pisa, Livorno, Lucca, Ravenna). Od 2017. godine program se razvija s Varšavskom komornom operom i Mozart Junior Festivalom koji je sam pokrenuo kao umjetnički ravnatelj.

I dalje surađuje s nekoliko opernih kuća, festivala i vladinih institucija kao konzultant i stručnjak za međunarodne online projekte u društvenoj i kulturnoj sferi.

Znaniecki također radi kao generalni ravnatelj Festivala "Opera Tigre" u Argentini i "Kaiola Blue" umjetničke rezidencije. Festival je postao sjedište projekta "Opera bez granica." Projekt koristi vodu i prirodu kao prirodnu pozornicu. Cilj mu je proširiti se na nekoliko zemalja oko rijeke Paraná – Brazil, Paragvaj, Urugvaj i Argentina – s naglaskom na kulturnu raznolikost regije. Festival nudi kazališne i operne predstave koristeći prirodni prostor otoka i okoliš rijeke Paraná. Publika uživa u predstavama i koncertima manjeg obima, kao i u velikim opernim produkcijama na otvorenome. Festival Opera Tigre postao je dio grupe važnih festivala u kojima je voda ključni okvir.

Od 2016. godine Michał Znaniecki je ambasador Europske prijestolnice kulture, stvarajući mrežu radionica i predstava koje povezuju gradove diljem svijeta, miješajući jezike, iskustva i emocije.

Kao ravnatelj i voditelj projekata Fondacije "Jutropera" Znaniecki pokrenuo je međunarodne programe "Glas isključenih" i "Novi glas" koji integriraju profesionalne umjetnike i slavne osobe s kulturno marginaliziranim društvenim skupinama.