Novosti Objavljeno: 21.4.2024.

Predstava Maske i izuzetno bogat popratni program u trećem festivalskom danu 34. marulićevih dana

Predstava Maske i izuzetno bogat popratni program u trećem festivalskom danu 34. marulićevih dana

Predstava „Maske“ u natjecateljskom i brojna događanja u tzv. popratnom festivalskom programu obilježit će ponedjeljak 22. travnja, treći dan 34. Marulićevih dana, festivala hrvatske drame. 

Glumac Dražen Šivak svoju će monodramu „Maske“ izvesti na sceni splitskog Gradskog kazališta mladih s početkom u 20 sati. U hibridnoj formi koja se neprestano kreće na granici predavanja i kazališne predstave, Dražen Šivak u fokus postavlja masku kao izrazito potentan izvedbeni element, pokazuje nam koliko je posvećenosti i povjerenja sadržano u susretu s publikom te zašto je maska u kazalištu oduvijek bila sredstvo otkrivanja, a ne skrivanja istine. Predstava „Maske“ oživljava tradiciju commedie dell'arte i približavajući je široj publici. Putujući kroz klasičnu dramsku književnost Hrvatske i svijeta (Držić, Shakespeare, Molière, itd.), gledatelji povezuju arhetipske priče o ljudskim odnosima te stvaraju paralele s karakterima naših suvremenika.

Dramaturgiju predstave potpisuju Patrik Gregurec i Karla Leko, kostimografkinja je Petra Pavičić, kreativna suradnica Maja Posavec, maske je izradio Miljenko Sekulić Sarma, svjetlo oblikovao Bartul Pejković, a autor songa je Željko Vukmirica. Predstava je nastala u koprodukciji Umjetničke organizacije Grupa i Dubrovačkih ljetnih igara, a u suradnji sa Scenom Ribnjak i Teatrom Exit.

„Moj brat Marko“ naziv je edukativne šetnje Splitom koja će se u sklopu 34. Marulićevih dana a povodom 500. obljetnice smrti prvog hrvatskog književnika Marka Marulića Splićanina, održati 22., 24. i 26. travnja s početkom u 11 sati. Ljubitelji Splita, povijesti, književnosti imaju priliku pridružiti se šetnji Marulićevim Splitom pod vodstvom Gorane Gite Galić, licenciranog vodiča i odlične poznavateljice povijesti grada. Gita će, tijekom edukativne priče, igrati ulogu sestre Marka Marulića te kroz zanimljive priče i likove, pružiti zainteresiranima uvid u život i doba Marka Marulića. Posjetitelji će imati priliku doživjeti atmosferu i duh prošlih vremen te obogatiti iskustvo i razumijevanje splitske povijesti u doba renesanse. Zbog ograničenog broja polaznika potrebna je prethodna najava na karla.mrsan@hnk-split.hr (poslati ime i prezime te odabrani datum šetnje).

Kazališni dio 34. Marulićevih dana upotpunit će predstavljanje dramskih zbornika „Nagrada Marin Držić. hrvatska drama 2022. / 2023.“ u foyeru HNK Split s početkom u 11 sati. Prvonagrađeni tekst na natječaju „Marin Držić“ „Tuđe topline“ Espija Tomičića javno će biti pročitan u kavani „Luxor“ počevši od 12:30h u izvedbi studenata treće godine Prijediplomskog studija Glume Umjetničke akademije u Splitu pod mentorstvom prof. art. Brune Bebić i Davora Pavić, umj. asist.

Izložba Filipa Čulića „Ogledalo“ u središnjici Gradske knjižnice Marka Marulića u Ulici slobode 2, Colloquium Marulianum XXVIII „Marko Marulić i hrvatska renesansa“ u Sveučilišna galerija s početkom u 8.30, predavanje „S Markom i Darkom po Splitu“ u Centru za kulturu „Zlatna vrata“ u 10h, 13. kroatistička tekstološka radionica „Marulićeva Judita – neiscrpno vrelo novih promišljanja“ i 15. Latinistička tekstološka radionica održat će se u prostorima splitskog Sveučilištu, a program znanstvenog dijela Festivala Marcus Marulus Dauidias u 18h u Sveučilišnoj knjižnici.