Novosti Objavljeno: 4.7.2024.

Maestro Ivan Hut ravnat će "Carminom buranom"

Maestro Ivan Hut ravnat će "Carminom buranom"

Renomirani dirigent Ivan Hut ravnat će izvedbama Orffove kantate Carmina burana.

Dirigent i violist Ivan Hut rođen je u Puli 1982. godine u braku nizozemsko-hrvatskih roditelja. Od svoje pete godine živi u Splitu, a s osam godina upisuje violinu na Glazbenoj školi "Josip Hatze." Tijekom školovanja osvojio je brojne nagrade na državnim natjecanjima, među kojima su prva državna nagrada 2000. godine kao violist i prva državna nagrada u kategoriji komornih sastava 2003. godine. Nastupao je kao violist u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Češkoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Od 2000. do 2009. godine bio je stalni član Splitskog komornog orkestra gdje je, uz stalnu prisutnost i inspiraciju maestra Pavla Dešpalja, rođena ljubav prema dirigiranju. Godine 2013. osnovao je orkestar "Camerata Split." Osim u Splitu, nastupali su na Hvarskim ljetnim priredbama i na Bolskom ljetu. Svakako, najvažniji koncert bio je onaj u samostanu Gospe od Zdravlja gdje je prvi put u Splitu izvedena Velika misa u c-molu W. A. Mozarta.

Iste godine je producirao koncertni program na 59. Splitskom ljetu te bio ravnatelj glazbenog programa 60. Splitskog ljeta. U kazališnoj sezoni 2013./2014. bio je ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split. Tijekom njegova mandata, opere Mefistofele A. Boita i Aida G. Verdija izvedene su s velikim uspjehom.

Godine 2014. upisao je studij dirigiranja na "Hogeschool voor de kunsten Codarts" (Rotterdam, Kraljevina Nizozemska), u klasi prof. Hansa Leendersa (Peterburška škola dirigiranja  –  I. Musin / V. Gergiev). Tijekom obrazovanja u Nizozemskoj, pohađao je obuku kod mo. Kennetha Montgomeryja, mo. Etiennea Siebensa i mo. Antonyja Hermusa. Bio je stipendist Fonda “Lovro i Lilly Matačić” te Fonda “Het Kersjes”, zaklade za mlade dirigente u Nizozemskoj. Sudjelovao je kao asistent prof. Leendersa na projektu Codarts - Codarts Symphony Orchestra Concert na Gergiev Festivalu u Rotterdamu pod dirigentskom palicom mo. Valeryja Gergieva. Godine 2016. završio je preddiplomski studij dirigiranja s Puccinijevom operom Suor Angelica, u režiji Michała Znanieckog. Godine 2016. upisao je magistarski studij u istoj klasi prof. Leendersa. Među mentorima bio je mo. Yannick Nezet Seguin (Metropolitan Opera New York). Iste godine okupio je diplomante "Codarts Rotterdam" i "Koninklijk Conservatorium Den Haag" u NOW Orchestra te je u sezoni 2016./2017. uspješno dirigirao dva nastupa u Rotterdamu - Šeherezadu R. Korsakova i Bolero. Nakon uspješnog završetka magistarskog studija 2018. godine, dobio je priliku nastupiti (majstorski tečaj) na 30. Gergiev Festivalu u Rotterdamu pred prepunom dvoranom De Doelen kao najbolji student generacije.

U prosincu 2020. maestro Ivan Hut preuzeo je ulogu stalnog dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra s kojim je izveo više od 50 koncerata u četiri godine.

Njegove najvažnije suradnje su sa Sinfonia Rotterdam (Concertgebouw Amsterdam), Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zadarskim komornim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, Orkestrom Sinfonica della Universidad del Guanajuato, Simfonijskim orkestrom Slovenskog narodnog gledališča Maribor i Simfonijskim orkestrom HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Godine 2022. bio je asistent Plácidu Domingu za Messa da Requiem G. Verdija sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u Zagrebu, mo. Ivanu Repušiću za Gala koncert Opere u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i maestru Srboljubu Diniću za Mozartovu Čarobnu frulu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu s posljednjom izvedbom kao debitantskim nastupom. Nakon toga redovito gostuje u HNK Zagreb ravnajući izvedbama Mozartove Čarobne frule i Šišmiša J. Straussa. Ravnao je Puccinijevom operom Madama Butterfly u HNK Varaždin i KMD Dubrovnik.