Performances

Moć sudbine
Giuseppe Verdi

Moć sudbine

“Mislimo da je Moć sudbine najcjelovitije ostvarenje od svih koje nam je Verdi do sada dao, po nadahnuću i bogatoj melodijskoj invenciji, po glazbenoj razradi i orkestraciji.“ Tako se pisalo poslije prvih izvedbi o djelu koje je značilo prekretnicu u maestrovu opusu i najavljivalo: Don Carla, Aidu, Otella i Falstaffa.

Moć sudbine
Death and the Dervish

Death and the Dervish

Using the language of dance Igor Kirov will capture the world of the metaphysical and mystical novel by Meša Selimović Death and the Dervish, a final day of reckoning where essential questions and answers always remain unattainable.

Death and the Dervish
Carmen Slovak Dance Theatre, Bratislava
G. Bizet / R. Shchedrin

Carmen

The story of an unbound Andalusian gypsy girl and a soldier Don José is a well known classic. Based on music of Georges Bizet and Rodion Shchedrin, written and directed by Ján Ďurovčík, Slovak Dance Theatre’s Carmen is a fusion of libertine and conservative, Spanish and Slavonic, even including some folklore elements in the character of Escamillo.

Carmen
Seviljski brijač
Gioachino Rossini

Seviljski brijač

Dirigent Ivo Lipanović i redatelj Krešimir Dolenčić pozivaju nas na premijerno izvođenje najpopularnije komične opere svih vremena, a očekuje nas vatromet Rossinijeve melodijske invencije, stalna ritmička veselost, savršeno skladane skupne točke, oduševljavajuća orkestracija... ukratko, sve ono zbog čega volimo Rossinija.

Seviljski brijač
Čovik, zvir i kripost
Luigi Pirandello

Čovik, zvir i kripost

Nakon puna četiri desetljeća na splitsku scenu vraća se komedija karaktera Luigija Pirandella u sjajnoj lokalizaciji Vanče Kljakovića, ovaj put u režiji Nenni Delmestre i glumcima Goranom Markovićem, Marjanom Nejašmićem Banićem, Andreom Mladinić, Perom Eranovićem... koji će oživjeti živopisne Pirandellove likove u  komediji mediteranskih karaktera u kojoj maske čovjeka, zvijeri i kreposti naizmjenično svi nose.

Čovik, zvir i kripost
Višnjik
Anton Pavlovič Čehov

Višnjik

Ruska plemkinja, grofica Ljubov Andrejevna Ranjevska, nakon bankrota i ljubavnog brodoloma vraća se iz Pariza na obiteljsko imanje u ruskoj provinciji. Tako počinje jedna od najpoznatijih i najigranijih drama Antona Pavloviča  Čehova. Imanje s nadaleko poznatim višnjikom prodaje se na dražbi, a nitko iz obitelji nema novaca ni poslovne snalažljivosti spasiti svoje posjede... 

Višnjik
Ol' smo za jedan dan
Marko Uvodić

Ol' smo za jedan dan

U povodu 140. obljetnice rođenja i 70 godina od smrti Marka Uvodića Splićanina prisjetit ćemo se ovog amblematskog splitskog autora koji je svojim živopisnim kronikama ovjekovječio, a velikim dijelom i kreirao ono što zovemo duh grada.

Ol' smo za jedan dan
Le Corsaire
Adolphe Adam

Le Corsaire

As a first production of Le corsaire of a Croatian ballet company Ballet of CNT Split stages the most exciting classical ballet, full of action and romance. Aivars Leimanis, famous Latvian ballet dancer and now the Artistic Director of Latvia’s National Ballet. is choreographer  of the first Croatian  Le Corsaire.

Croatian National Ballet Romantični balet Gusar (Le corsaire) Balet HNK Split izvodi po prvi put, u koreografiji latvijskog koreografa Aivarsa Leimanisa čija je Giselle iz 2010. ostala u sjećanju splitske baletne publike kao iznimni baletni događaj.

Le Corsaire
Atlantis: A Legend of Dan'zor
Mirko Krstičević

Atlantis: A Legend of Dan'zor

A Legend of Dan’zor is the first of three music & scenic pieces of art making up the Atlantean trilogy. It happens at the very beginning of Atlantean civilization, the second piece is set at the peak of the civilization and the third piece in the time of fall of all moral and spiritual values.
World premiere: CNT Split, March 3, 2018

Atlantis: A Legend of Dan'zor
Četiri godišnja doba za tri klavira
Antonio Vivaldi

Četiri godišnja doba za tri klavira

U povodu izlaska CDa u distribuciji prestižnoga Naxosa, Vivaldijevo barokno remek-djelo Četiri godišnja doba na potpuno nov i energičan način predstavit će tri poznata pijanista, Matej Meštrović, Matija Dedić i Hakan Ali Toker, kojima će se pridružiti poseban gost, američki pijanist i skladatelj Matthew Mayer.

Četiri godišnja doba za tri klavira
Šest lica traži autora
Luigi Pirandello

Šest lica traži autora

U ovoj Pirandellovoj drami u kazalište upadaju, nenajavljeni i nepozvani, takozvani obični ljudi s neobičnim zahtjevom: želimo da se na sceni ispriča naša priča! Redateljica Olja Lozica postavlja Šest lica traži autora na scenu HNK Split petnaestak godina nakon zadnjeg uprizorenja, a u ključnom obratu o stvarnosti i fikciji, o zbilji i kazalištu, nesumnjivo će se pronaći mnoge poveznice sa svijetom u kojem živimo.

Šest lica traži autora
Neprijatelj naroda
Henrik Ibsen (adaptirao Elvis Bošnjak)

Neprijatelj naroda

Ibsen je na kraju 19. stoljeća predvidio ono što će se događati u turobnom stoljeću koje je uslijedilo, i revolucije, i njihove krvave žetve, i vladavinu masa, i studenske pokrete šezdesetih i kulturnu revoluciju i seksualnu revoluciju i beznađe koje nas jede danas, i propast javnog morala i  banalizaciju naše ljudske svrhe i pretvaranje čovjeka u bankovnu karticu, i pretvaranje medijskog prostora u duhovnu kaljužu, i bešćutni kapatalizam i jalovi komunizam, i sumrak demokracije, i ekološke katastrofe, i ispraznost naših žudnji, ali sve to nije ono zbog čega je ovaj komad velik. Ovaj komad velik je i bezvremen jer je Ibsen za nas pronašao čovjeka kojeg smo tražili svijećom.  I možemo ugasiti svijeću, ne moramo tragati dalje. Taj čovjek nam je puno bliži no što mislimo. Taj čovjek živi u svakom od nas. Treba mu samo dati da živi.

Neprijatelj naroda
Nosorog
Eugène Ionesco

Nosorog

Nosorog je dramska studija o epidemiji potrebe za pripadanjem većini, u kojoj potpuno suluda metamorfoza (malo)građanina u nosoroga sa svakim novim pripadnikom postaje lavina da bi se pretvorila u sustav kojem se više nitko ne može suprotstaviti. Jedino se Berenger, marginalac, u toj situaciji izdvaja kao moralna vertikala, postojani vojnik čovječanstva.

Nosorog
Kašeta brokava
Elvis Bošnjak

Kašeta brokava

Hvaljena drama Elvisa Bošnjaka, najznačajnijega splitskog dramskog pisca posljednjih petnaestak godina, u režiji Nenni Delmestre, vraća se na scenu HNK Split i u ovoj sezoni. Na 26. Marulićevim danima Kašeta brokava osvojila je nagrade za najbolji dramski tekst, režiju i najbolje glumačko ostvarenje – Gorana Markovića u ulozi Tome.

Kašeta brokava
Strašni roditelji
Jean Cocteau

Strašni roditelji

Drama u režiji Gorana Golovka, djelo je koje svojom subverzivnom mješavinom elemenata vodvilja, komedije, melodrame, tragedije... duboko zadire u tkivo obiteljskih odnosa

Strašni roditelji
Buža
Živko Jeličić

Buža

Autorski tim predvođen redateljem Zoranom Mužićem i skladateljem Matom Matišićem svojim je viđenjem Buže na prvim izvedbama tijekom 62. splitskog ljeta napunio gledalište u Severovoj ulici do posljednjeg mjesta, a svoj život nastavlja i u sezoni 2016/17 na sceni HNK Split, gdje nas čekaju Snježana Sinovčić i Ksenija Prohaska kao šjora Anježa i šjora Tereža, te Joško Ševo i Trpimir Jurkić kao šjor Vito i šjor Pere.

Buža
Što čekamo?
Marija Dukić

Što čekamo?

Djelo Marije Dukić, nastalo u okviru projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života, u režiji Marice Grgurinović izravno stimulira kritičku reevaluaciju rodnih stereotipa snažno prisutnih i u hrvatskom suvremenom društvu.

 

Što čekamo?
Romanca o tri ljubavi
Antun Šoljan

Romanca o tri ljubavi

Šoljanova Romanca o tri ljubavi duhovita je i dirljiva dramska igra u stihovima, formalno zaodjenuta u moliereovsko-shakespeareovsko ruho, koja nam istodobno postavlja najzamršenija pitanja o ljubavi i životu. Na Scenu 55 donosi je redatelj Nikola  Šimić

Romanca o tri ljubavi
Mali bračni zločini
Éric-Emmanuel Schmitt

Mali bračni zločini

Psihološka igra otkrivanja "povijesti bolesti" jednog petnaest godina dugoga braka i brojnih problema koji su svih tih godina gurani pod tepih.

Mali bračni zločini
Priče iz Vukovara
Autorski projekt Pere Eranovića

Priče iz Vukovara

Monodrama Priče iz Vukovara oblikuje kazališni prostor u ratno sklonište u kojem glumac ostvaruje potpun i nesebičan odnos s publikom. Glumac tako, na sat vremena postaje ratni izvjestitelj, a publika njegovi sugrađani koje on pokušava rasteretiti briga govoreći o ljubavi, životu, neprijateljima,ratu djetinjstvu...

Priče iz Vukovara
Preobrazba
Franz Kafka

Preobrazba

Možda i najznamenitije književno djelo o otuđenju pretočeno je u komornu dramu u režiji Ivana Plazibata, u kojoj Nikša Arčanin napornim scenskim pokretom dočarava čovjeka zarobljenog sudbinom kukca. 

Preobrazba
East West - baletni triptih
Saša Evtimova, Martin Chaix, Igor Kirov

East West - baletni triptih

Trio izvrsnih mladih europskih koreografa Saša Evtimova, Martin Chaix i Igor Kirov stvorili su trodijelni baletni program koji će od plesača zahtijevati maksimalni angažman transformacije iz jednoga u drugi plesni stil, šećući od elemenata klasičnog baleta do suvremenog plesa i nazad.

East West - baletni triptih
La Sylphide
Herman Severin Løvenskiold

La Sylphide

Jedan od najstarijih sačuvanih romantičnih "bijelih" baleta nastavak je njegovanja klasičnog repertoara na pozornici HNK Split. Bajku živopisnih škotskih plesova i kostima s ljubavnim zapletom pokrenutim čarolijom, a u  kojega se upliću zračni duhovi, prema originalnoj koreografiji  Augusta Bournonvillea iz 1836., prenosi gošća iz Danske s američkom adresom, Karina Elver.

La Sylphide
5 do 12
Igor Kirov

5 do 12

Moderni balet Igora Kirova na dinamičnu glazbu Kirila Džajkovskoga oduševio je premijernu publiku na 61. splitskom ljetu, a samo u prvoj godini pogledalo ga je gotovo 7000 gledatelja na pozornicama u Splitu, Sarajevu, Ohridu, Beogradu i Šibeniku.

5 do 12
Orašar
Petar Iljič Čajkovski

Orašar

Nezaobilazni Orašar postao je "obaveznim programom" splitskih ljubitelja baleta u blagdansko doba. Koreografiju Waczlawa Orlykowskog prenosi koreografkinja Božica Lisak, a cijeli ansambl Baleta, zajedno s mladim plesačima iz Baletnoga studija, uključen je u ovu raskošnu produkciju s više od 130 plesača na sceni.

Orašar
Vragolasta djevojka
Ferdinand Hérold

Vragolasta djevojka

Eklektična partitura francuskoga skladatelja Ferdinanda Hérolda, bogata citatima Rossinijevih i Donizettijevih opera te glazbe Mozarta i Haydna, omogućuje plesne varijacije obilježene ekspresijom,mimikom i pantomimom, što je i jedan od osnovnih razloga što se ovaj vedri balet iz prošlosti kontinuirano održao od 1789.

Vragolasta djevojka
Na putu
Igor Kirov

Na putu

Kreativni uzlet i vrhunska tehnička pripremljenost baletnog ansambla HNK Split dolaze do izražaja u ovoj, za plesače zahtjevnoj, a za gledatelje čarobnoj koreografiji Igora Kirova. Balet s klasičnim i suvremenim elementima koji izvodi 17 plesača i plesačica premijerno je izveden na splitskom Sustipanu na 62. Splitskom ljetu.

Na putu
Mala Floramye
Ivo Tijardović

Mala Floramye

Slijedeći izvorne zamisli i skice maestra Ive Tijardovića, Mala Floramye zamišljena je kao posveta jednom iščezlom vremenu i duhu, istovremeno se obraćajući suvremenosti i novim generacijama pitanjem: ima li mjesta ljubavi i poštovanju naših različitosti u kovitlacu karnevala anakronizma, politike i konzumerizma? 

Mala Floramye
Ero s onoga svijeta
Jakov Gotovac

Ero s onoga svijeta

Opera je puna prekrasnih narodnih napjeva koje je Gotovac vještinom najvećeg majstora uklopio u svoje djelo. Skladatelj i libretist Begović su glazbenu i tekstualnu osnovu pronašli u folkloru narodnih skupina, od folklora Zagore (završno "vrličko" kolo) do kosovskih djevojačkih pjesama iz Gnjilana (početni zbor djevojaka Duni mi, duni, lađane).

Ero s onoga svijeta
Spli'ski akvarel
Ivo Tijardović

Spli'ski akvarel

 Proputovat će naša pjevačko-glumačko-plesačka ekipa od Veloga Varoša, travara Salka u Ljubuškom i gazda Perinih torti i kobasica, do rive našega djetinjstva, proslavit ćemo Sudamju, igrat tonbulu, zaogrnuti i utješeni lipom, mladenačkom 'jubavi Tonča i njegove Marice, a sve u počast glavnim licima ovog besmrtnog djela meštra Tijardovića - gradu Splitu i nama samima 

Spli'ski akvarel
Giuseppe Verdi: Requiem
Koncert za Dušni dan

Giuseppe Verdi: Requiem

Requiem je krik vjernika, bolni i skrušeni razgovor s Bogom kojemu se obraća čovjek jezikom svog živog južnjačkog srca, koje u nadzemaljsku mistiku unosi svu originalnost snažnih osjećaja.

Giuseppe Verdi: Requiem
Simfonijski koncert Orkestra HNK Split

Simfonijski koncert Orkestra HNK Split

I svoj treći simfonijski koncert ove sezone orkestar splitske Opere posvetio je opusu Ludwiga van Beethovena. Pod ravnanjem maestra Lipanovića uz jedinstvenu Treću, herojsku simfoniju čut ćemo i Koncert za violinu, violončelo, klavir i orkestar u kojem će kao solisti nastupiti troje mladih vrhunskih glazbenika.

Simfonijski koncert Orkestra HNK Split
Filharmonija budućnosti

Filharmonija budućnosti

Kruna je koncertne sezone već pet godina je projekt Filharmonija budućnosti. U njemu snage udružuju mladi glazbenici, polaznici Glazbene škole Josipa Hatzea, članovi Orkestra HNK Split i gostujući renomirani umjetnici. Ovog puta orkestri se ujedinjuju pod vodstvom maestra Uroša Lajovica, a kao solisti nastupit će mladi glazbenici: oboist Ivan Baričević i mezzosopranistica Ivona Bosančić Lasić.

Filharmonija budućnosti
Svitlo ljubavi
Klapa Šufit - donatorski koncert

Svitlo ljubavi

Donatorski koncert klape Šufit povodom 25 godina rada u organizaciji Lions klub Dioklecijan

Svitlo ljubavi
Black Coffee i gosti
Adventski koncert

Black Coffee i gosti

Poznati splitski jazz-sastav Black Coffee ovim koncertom otvorit će ciklus noćnih koncerata i jam-sessiona jazz, jazz-rock, blues, sympho-rock, fusion i srodne glazbe u Kavani HNK Split.

Black Coffee i gosti
Howard Gospel Choir Veleposlanstvo Sjedinjenih američkih država

Howard Gospel Choir

Howard University Gospel Choir na još jednoj hrvatskoj turneji obilježit će Black History Month koji se u Americi tradicionalno obilježava u veljači. U organizaciji Američkog veleposlanstva i pod vodstvom umjetničkog direktora Reginalda Goldena dolazi nam zbor koji je, između ostalog, nastupao u Bijeloj kući, Kongresu te u Washingtonskoj nacionalnoj katedrali, te širom svijeta na svojim brojnim međunarodnim turnejama.

Howard Gospel Choir
Alan Ford / Povratak otpisanih Gledališče Koper i Kamerni teatar 55 iz Sarajeva
Predrag Lucić

Alan Ford / Povratak otpisanih

Izvedbom satirično-glazbene komedije Alan Ford / Povratak otpisanih na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u nedjelju 11. veljače s početkom u 19:30, tri će kazališne kuće, splitski teatar, Gledališče Koper (Kazalište Kopar, Slovenija) i Kamerni teatar 55 iz Sarajeva odati počast nedavno preminulome Predragu Luciću, uglednom novinaru, piscu, redatelju i dramatičaru, svom autoru i suradniku koji bi dan kasnije slavio svoj 54. rođendan.

Alan Ford / Povratak otpisanih
Dugo putovanje u noć HNK Zadar
Eugene O'Neill

Dugo putovanje u noć

Dugo putovanje u noć (Long Day's Journey into Night, 1941) smatra se pravim O'Neillovim remek-djelom, što potvrđuje i Pulitzerova nagrada za dramu koju je dobio posthumno 1957. godine.

Dugo putovanje u noć
Otprilike ovako
Koncert u povodu Dana žena

Otprilike ovako

“… a je, čuli su i u Zagrebu i još kojekuda za tu legendarnu splitsku grupu “Tak nekak” čiji članovi radije prodaju brokve i žarulje nego da prodaju svoju muziku. Gobbu i blues-bandu nije bilo do sklapanja poslova s diskografima, menadžerima i ostalom estradijom. Oni su sklapali pošten posao sa svojom publikom, po principu “Mi sviramo, a vi guštate!”….” (Predrag Lucić, Feral Tribune 8. svibnja, 2008.)

Otprilike ovako
Antigona Umjetnička akademija u Splitu
Sofoklo

Antigona

Studenti Glumačkog odjela Umjetničke akademije u Splitu ovom svojom ispitnom produkcijom kane nam pokazati kako svaku suvremenost, pa tako i njihovu generaciju, čeka onaj agon suprotstavljenih načela s kojim se suočavala i arhetipska Antigona.

Antigona
Tako mala tako snažna
Humanitarni koncert

Tako mala tako snažna

Severina, TBF, te obiteljski akustičarski duo Sara & Jappa održat će koncert s humanitarnom misijom u sklopu akcije Tako mala tako snažna kojom se prikupljaju sredstva za opremanje Centra za transplantaciju matičnih stanica pri Klinićko-bolničkom centru Split.

Tako mala tako snažna
Kolovoz u okrugu Osage GDK Gavella
Tracy Letts

Kolovoz u okrugu Osage

"Tracy Letts je glumac i dramski pisac. Za Kolovozu okrugu Osage dobio je Pulitzera. Važnije od nagrade same jest činjenica da je to autor koji zna pisati za glumce i koji je stvorio veliku dramu, jakih uloga, ponajprije ženskih, koju bi svaki ravnatelj teatra (napose dramskog predznaka) želio imati na svojoj sceni." (Bojana Radović, Večernji list) "Violet Weston je najbolja uloga koju je u svojoj karijeri ostvarila Anja Šovagović Despot." (Tomislav Čadež, Jutarnji list)

Kolovoz u okrugu Osage
Labuđe jezero
Petar Iljič Čajkovski

Labuđe jezero

Na sceni Hrvatskog narodnog kazallišta Split, u organizaciji agencije Koncert d.o.o,  gostuje moskovski Carski ruski balet izvedbom Labuđeg jezera, jednim od najpoznatijih svjetskih baletnih komada.
Labuđe jezero