Novosti Objavljeno: 5/6/2020

Kako se Split budi, video-čestitka glumaca za Dan kazališta i blagdan sv. Dujma

Kako se Split budi, video-čestitka glumaca za Dan kazališta i blagdan sv. Dujma

Današnji se dan obilježava kao Dan Hrvatskog narodnog kazališta Split u spomen na 6. svibnja 1893. kada je otvoreno kazališnog zdanja na Dobrome u kojem i danas djeluje splitsko kazalište. U povodu te obljetnice, a i kao čestitku sugrađanima za sutrašnji Dan grada, blagdan sv. Dujma, nebeskog zaštitnika Splita, glumci splitskog teatra poslali su posebnu čestitku svojim sugrađanima. 

Učinili su to poetskim zapisom Marka Uvodića Splićanina Kako se Split budi uz kadrove "najlipšeg grada na svitu". Tim tekstom završava predstava HNK Split "Ol' smo za jedan dan" a govore ga: Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov, Monika Vuco Carev, Arijana Čulina i Petra Kovačić Pavlina, uz gitarsku pratnju Domagoja Mijića po motivima glazbe Nele Bujas Luketić. Video su snimili Snježana Sinovčić Šiškov i Trpimir Jurkić, a obradu zvuka i montažu videa potpisuje Nenad Šiškov. Autor najavne i odjavne animacije je Ivica Kalinić. 

A prije 127 godina na današnji dan na splitskom Dobrom svečano otvorena za ona vremena velebna kazališna zgrada u kojoj se po prvi u Splitu s kazališne pozornice mogla čuti hrvatska riječ. "Mi nismo ovu zgradu podigli praznom namjerom da narodu poklanjamo pukih zabava; ne, nas je vodila i bodrila uzvišena namjera da podignemo kulturni Hram, gdje će puk, a navlastito naš mlađi naraštaj naučiti kako valja ljubiti domovinu i vršiti svoje građanske dužnosti...” izrekao je tom prigodom splitski gradonačelnik Gajo Bulat. A ushit i ponos splitskog puka Petar Kuničić, pjesnik, pisac, učitelj i rodoljub izrekao je ovim stihovima: "Raduj se, ponosni Splite, radosti svojoj! Veseli se veselju čitavoga hrvatskoga roda! Krasan je novi hram tvoj, o Thalijo božanstvena. Na gordome Balkanu ne podigne ti čovječja desnica ljepšega. Hvala ti, Splite napredni, slava ti Splite ponosni!"  

Prvih mjesec dana na sceni novog kazališta predstave je izvodio ansambl od četrdesetak članova 'Dramatičkog družtva Narodnoga zemaljskog kazališta u Zagrebu” odigravši tada 27 predstava, predstavljajući svake večeri osim petkom. Zabilježeno je da je te izvedbe, u gradu koji tada nije imao više od 16 tisuća stanovnika, vidjelo 13.444 gledatelja.