Na sceni

Dramske premijere u sezoni 2023/2024

Sve iz baleta Sve iz opere Sve iz koncerta Sve iz drame
Zbrajanje štete
Trpimir Jurkić

Zbrajanje štete

Projekt kreiran za intimističku Scenu 55 nastao je na inicijativu prvaka Drame HNK Split Trpimira Jurkića koji u monološkoj formi nastoji napraviti rezime svoje dosadašnje karijere i života. Kroz niz ispovijesti i anegdota Jurkić uspješno demistificira pojmove glume, umjetnosti i karijere.

Zbrajanje štete
Tužan pogled u prazan takujin
Autorski projekt Ivana Penovića

Tužan pogled u prazan takujin

Predstava će se izvoditi u dvorištu HNK Split (Plinara).

Projekt lažnog banda četvorice glazbeno nesposobnih likova prometne se u uspješan pothvat za koji su likovi ove drame minimalno spremni. Narativ predstave prati radnju od nastanka ideje preko građenja lažnog benda, sve do koncerta kojeg likovi konačno moraju izvesti.

Tužan pogled u prazan takujin
Mačka na vrućem limenom krovu
Tennessee Williams

Mačka na vrućem limenom krovu

Patrijarhalno kapitalističko društvo koje se raspada, u kojem je laž privlačnija od istine a obitelj uranja u egzistencijalnu krizu kada se potisnuti osjećaji izgovore naglas. Svijet je to drame "Mačka na vrućem limenom krovu" iz 1955. godine za koju je Tennessee Williams dobio Pulitzerovu nagradu. Redatelj je Jug Đorđević, slavodobitnik Sterijine nagrade za 2023.  

Premijera 4. travnja 2024.

Mačka na vrućem limenom krovu
Slučaj Mademoiselle Dupin
Edgar Allan Poe

Slučaj Mademoiselle Dupin

Predstava "Slučaj Mademoiselle Dupin" nastaje kolažiranjem nekoliko kratkih priča Edgara Allana Poea, s naglaskom na dramatizacije dviju iz serije detektivskih priča "Umorstva u Rue de Morgue", "Ukradeno pismo" te motivima iz kratke priče "Crni mačak". Priče povezuje lik detektiva Augusta Dupina čija je uloga u predstavi povjerena ženi pa je junakinja predstave, u produkciji HNK Split, režiji Natalije Manojlović Varga i dramatizaciji Ivane Vuković, detektivka Mademoiselle Dupin.

Slučaj Mademoiselle Dupin
Crvena voda
Jurica Pavičić

Crvena voda

Roman "Crvena voda" smatran je jednim od najboljih trilera hrvatske književnosti, nagrađivan s više inozemnih nagrada, preveden na nekoliko stranih jezika. Napeta potraga za mišćanskom ljepoticom isprepliće se s recentnom povijesnom dramom jedne zemlje i njenih ljudi. 

Praizvedba: studeni 2023.

 

Crvena voda