Tri praščića
Balet

Tri praščića

Dobro poznata poučna dječja priča o tri praščića u plesnom ruhu dolazi nam iz neumorne plesne radionice za dijecu i mlade, Baletnog studija Glazbene mladeži koja već punih 30 godina uvodi mlade u svijet baletne umjetnosti s ciljem da promijene percepciju baleta kao stroge umjetnosti.

Tri praščića
The Stranger Within
Koncert

The Stranger Within

The Stranger Within koncert je klasične glazbe koji odvažno nadilazi tradicionalne forme. Glazba za solo harmoniku i gudački orkestar, zajedno s animacijom, scenografijom, svjetlima, naracijom i suvremenim plesom čini tematsku i estetsku cjelinu. Prikazujući snagu i sentiment klasične harmonike, solist Mirko Škarica stvara kontrapunkt svevremenim pitanjima ljudske prirode. Bogatstvo zvuka i scensko-vizualnih elementa stvaraju i izvode umjetnici koji rezoniraju s idejama predstavljenim u ovom projektu, kreirajući tako zadivljujuću atmosferu svijeta arhetipova. Ova izvedba približava ideju temeljne istine, individualnog suvereniteta i autentičnog življenja uhu, oku, i prije svega, srcu. 

 

The Stranger Within
Koncert u povodu 25 godina osnutka Akademije
Koncert
Glazbeni odjel Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu i Simfonijski orkestar HNK Split

Koncert u povodu 25 godina osnutka Akademije

Glazbeni odjel Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu i Simfonijski orkestar HNK Split besplatnim koncertom 4. lipnja u amfiteatru Medicinskog fakulteta obilježit će 25 godina Akademije. Koncertom će ravnati maestro Hari Zlodre te Wladimir Kossjanenko, a uz Simfonijski orkestar HNK Split nastupit će i solisti Lorena Dakša, Filip Dujmović, Rebeka Heaton, Vera Werkman, Silvija Anić, Silvio Bilić i Bojan Pleše. 

Koncert u povodu 25 godina osnutka Akademije
Blizanačke Duše
Ostalo
Marina Papec

Blizanačke Duše

Predstavljanje romana Blizanačke Duše Marine Papec održat će se u foyeru HNK Split u utorak, 31. svibnja u 18 sati. Uz autoricu, roman će predstaviti i njen urednik Nenad Ljubić, prevoditelj, autor knjige Ljubav u knjizi te promicatelj duhovne prakse Ho'ponopono, a dijelove iz romana čitat će operna pjevačica Žana Marendić, te Zorana Rubić.

U glazbenom dijelu promocije sudjelovat će operna pjevačica Žana Marendić (mezzosopran), Zoran Velić, Hari Zlodre (klavir) i studenti Solo pjevanja iz klase prof. Žane Marendić.

SLOBODAN ULAZ. 

Blizanačke Duše
Zapisi iz nevremena
Drama
Don Branko Sbutega

Zapisi iz nevremena

Premijerno izvedena 2007. na Sceni 55 HNK Split, ova atipična monodrama Trpimira Jurkića osvojila je srca publike i naklonost kritike.  Omiljena se predstava, nakon dulje pauze, vraća na repertoar splitskog kazališta.

Zapisi iz nevremena
Simfonijski koncert
Koncert
Orkestar HNK Split

Simfonijski koncert

Mendelssohn, Stradella i Stravinski na programu su simfonijskog koncerta pod ravnanjem maestra Jure Bučevića u subotu, 9. travnja 2022.

Simfonijski koncert
Kredit
Drama
Jordi Galceran

Kredit

Kredit je priča o klijentu kojemu je žurno potrebno dobiti novac od banke, ali situacija se zakomplicira kada mu menadžer poslovnice odbije omogućiti kredit zbog toga što ne ispunjava uvjete kreditiranja. Suočen s nemogućnošću ispunjenja svoje želje klijent započinje s prijetnjama mendžeru i postupno pretvara njegov život u pravu noćnu moru. Uvjerljivost i sigurnost s kojom se klijent obraća menadžeru, te poznavanje određenih intimnih situacija iz života menadžera malo po malo dovodi do promjene odnosa i situacija dominiranja između dvaju muškaraca.

Kredit
Bambina
Drama
Ana Tonković Dolenčić / Neno Belan

Bambina

Uz nezaboravne hitove Nene Belana i legendarnih Đavola, ova kazališna priča pripovijeda se kao nostalgični jukebox mjuzikl premda će i ono vrijeme, kojega se mnogi sjećaju kao nekih boljih dana, podsjetiti i na danas aktualne probleme.

Bambina
... a mobitel i dalje zvoni
Drama
Sarah Ruhl

... a mobitel i dalje zvoni

"Predstava je to koja se ne srami emocija i ljubavi i koja osvaja publiku osjećajnošću i toplinom, fantazijom o fantaziji u fantaziji, govorom snova, sanjarenja i snovitosti." Mira Muhoberac, Vijenac

... a mobitel i dalje zvoni
SING(in) SPLIT
Koncert
IV. Međunarodni festival pjesme

SING(in) SPLIT

Večer splitskih zborova održat će se u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u srijedu, 27. listopada u 18 sati!

SING(in) SPLIT
Sestra Angelica
Koncert
Giacomo Puccini

Sestra Angelica

Koncertnom izvedbom Puccinijeve jednočinke smještene u toskanski samostan iz 17. stoljeća ravnat će maestro Jure Bučević, dok redateljsku intervenciju potpisuje Jelena Bosančić. Sopranistica Antonija Teskera nastupit će u ulozi Angelice, a operna prvakinja Terezija Kusanović kao kneginja. Jedinstvena po tome što su likovi isključivo ženski, opera je dio glasovitog Triptiha velikog skladatelja.
 

Premijera: 13. travnja 2022.  

Sestra Angelica
Autorska večer Ante Grgina
Koncert

Autorska večer Ante Grgina

Autorski koncert glasovitog klarinetista i skladatelja Ante Grgina uz Orkestar HNK Split, te soliste sopranisticu Antoniju Teskeru, te instrumentaliste Andreu Jelavić, Antu Jelinčića, Lenka Markusovića i Gordana Tudora, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića. Ovom će prigodom biti praizvedena L'unica sinfonia, novo djelo, jedina simfonija u opusu Ante Grgina. 

Autorska večer Ante Grgina
Božićni koncert
Koncert
Orkestar Hrvatske ratne mornarice i Zbor HNK Split

Božićni koncert

Orkestar Hrvatske ratne mornarice, Zbor Opere HNK Split, Klapa Sveti Juraj te solistice Antonija Teskera i Helena Gudelj pod ravnanjem maestra Tonćija Ćićerića i maestra Vetona Marevcija uvest će Vas u najsvečanije doba godine. 

Božićni koncert
Requiem - Koncert za Dušni dan
Koncert
Luigi Cherubini

Requiem - Koncert za Dušni dan

Tradiciju izvođenja velikih djela sakralne glazbe uoči i u povodu Dušnog dana, ansambl Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split nastavlja i ove godine izvedbom Mise za mrtve, Requiema u C-molu Luigija Cherubinija. Zbor i Orkestar splitske Opere pod ravnanjem maestra Vetona Marevcija po prvi put u Splitu izvodi djelo čiji značaj i ugled potvrđuje podatak kako je izvedeno na Beethovenovom sprovodu.

Requiem - Koncert za Dušni dan
Usidrene
Drama
Elvis Bošnjak

Usidrene

Nakon Dalmatinske zagore i Splita, Elvis Bošnjak u posljednjem tekstu svoje Dalmatinske trilogije publici otvara prozor u život dalmatinskih otoka i kompleksnog, nekada i surovog života njegovih žitelja. Bošnjakov tekst - Usidrene u režiji Anastasije Jankovske i u koprodukciji tri hrvatska kazališta (HNK Split, GDK Gavella i HNK Zadar) i ove sezone na Velikoj sceni HNK Split. 

Usidrene
Ero s onoga svijeta
Opera
Jakov Gotovac

Ero s onoga svijeta

Opera Ero s onoga svijeta u režiji Krešimira Dolenčića premijerno je u HNK Split izvedena 2001. godine, dvadeset godina kasnije Ero se vraća na splitsku pozornicu s tri izvedbe.

Ero s onoga svijeta
Glorija
Drama
Ranko Marinković

Glorija

Najpoznatiji dramski tekst Ranka Marinkovića, prvi put postavljen na pozornicu 1955., mirakul je u šest slika s melodramatskim zapletom ljubavne priče u izoliranoj otočkoj biskupiji u kojoj ambiciozni svećenik trenira bivšu cirkusantkinju za izvođenje crkvenih čuda kako bi povratio izgubljenu pastvu. Očekivano “čudo” prometnut će se u neuspjeh, a odnos don Jere i Glorije u ljubav čija neostvarivost Gloriju vraća natrag u cirkus, u kojem će skokom u smrt osuditi svaki dogmatizam i totalitarizam.

Glorija
Mozart à 2 & Don Juan
Balet

Mozart à 2 & Don Juan

50 % popusta na ulaznice

Baletna dvočinka renomiranog francuskog koreografa Thierryja Malandaina Mozart à 2 & Don Juan, premijerno izvedena na 67. Splitskom ljetu na glazbu Mozarta i Glucka, bavi se vječnim umjetničkim problemom – prolaznoj ljubavi.

Mozart à 2 & Don Juan
Esmeralda
Balet
Cesare Pugni

Esmeralda

Najpoznatiji Pugnijev balet Esmeralda u koreografiji Vasilija Medvedeva i Stanislava Feče i ove sezone na velikoj sceni HNK Split. 

Esmeralda
Orašar
Balet
Petar Iljič Čajkovski

Orašar

SEZONA 2021/2022 Baletni spektakl Orašar, najizvođeniji bijeli balet na svijetu, naslov koji i u Hrvatskoj godinama ruši sve rekorde u posjećenosti i popularnosti, i ove je sezone na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split. Koreografiju Waczlawa Orlykowskog prenosi koreografkinja Božica Lisak, a cijeli ansambl Baleta, zajedno s mladim plesačima iz Baletnoga studija, uključen je u ovu raskošnu produkciju s više od 130 plesača na sceni.

Orašar
Rigoletto
Opera
Giuseppe Verdi

Rigoletto

Veličanstvena i tragična Verdijeva glazbena drama o mržnji koja ubija ljubav i nesebičnoj žrtvi, premijerno izvedena na Peristilu u sklopu 65. Splitskog ljeta, svoj će scenski život nastaviti na kazališnoj pozornici i ove sezone pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića. 

Rigoletto
Correr o Fado
Balet
Daniel Cardoso

Correr o Fado

Fado, jedan od simbola portugalske kulture svoju plesnu inačicu doživio je kroz virtuoza Daniela Cardosa koji je uspješno demistificirao melankolične i nostalgične konotacije koje se vežu uz ovaj glazbeni žanr u predstavi koja je oduševila publiku i kritiku na 66. Splitskom ljetu.

Correr o Fado
Labuđe jezero
Balet
Petar Iljič Čajkovski

Labuđe jezero

Najpoznatiji bijeli balet u suvremenoj viziji koreografa Daniela Cardosa.

 

Labuđe jezero
Francuzica
Drama
Ilija Zovko

Francuzica

Na 66. Splitskom ljetu glumci i redatelji predstave nagrađeni su Juditom za najveće umjetničko ostvarenje u dramskom programu festivala. Francuzica, drugi dramski tekst Ilije Zovka, prerano preminulog glumca Hrvatskog narodnog kazališta Split, nasmijat će publiku i ove kazališne sezone. 

Francuzica
Kukci... zaustavljena priča.
Drama
Karel i Josef Čapek

Kukci... zaustavljena priča.

Prvo splitsko uprizorenje i danas aktualne satire braće Čapek Iz života kukaca, točno 100 godina nakon prvog objavljivanja u Češkoj, događa se u tužnim okolnostima. Redatelj predstave Saša Anočić zauvijek nas je napustio tri tjedna prije premijere. Ansambl predstavu, sada nazvanu Kukci... zaustavljena priča izvodi kao dug preminulom Saši i posvetu zajedničkom radu s njim.

Kukci... zaustavljena priča.
Cavalleria rusticana
Opera
Pietro Mascagni

Cavalleria rusticana

Cavalleria rusticana, remek-djelo opernog verizma, opera je koja je na praizvedbi 1890. izazvala jednu od najvećih senzacija u povijesti opere. Ovaj scensko-glazbeni dragulj natopljen strašću i s osvetom kao glavnim pokretačkim motivom, do danas je jedan od najomiljenijih i najizvođenijih opernih naslova. 

Cavalleria rusticana
U malu je uša đava
Drama
Tisja Kljaković Braić

U malu je uša đava

Debitantska knjiga Tisje Kljaković Braić U malu je uša đava već dugo ne silazi s ljestvica najčitanijih i najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj, a budući da njezin sadržaj kroz niz duhovitih priča donosi Split osamdesetih koji još uvijek neodoljivo podsjeća na Smojin Split iz Veloga mista i na Fellinijev Mediteran, put do kazališne adaptacije nametnuo se kao prirodan i očekivan.

U malu je uša đava
Krabuljni ples
Opera
Giuseppe Verdi

Krabuljni ples

Verdijevo remek-djelo u intrigantnoj inscenaciji Gorana Golovka i vrhunskoj glazbenoj izvedbi Opere HNK Split odmah po premijeri od kritike je proglašen "svjetskom predstavom" koja je okupila "vrhunske izvođače, od dirigenta, zbora i orkestra do solista, svih redom tako sigurnih i moćnih da je ostao dojam kako se dobra energija nakupljala u ansamblu dugo vremena". Predstava je posvećena uspomeni na nedavno preminulog maestra Nikšu Barezu.

Krabuljni ples
Onjegin
Balet
Balet Vasilija Medvedeva na glazbu Petra Iljiča Čajkovskog

Onjegin

Balet u dva čina inspiriran Puškinovim romanom u stihovima u koreografiji Vasilija Medvedeva i na odabrana djela Petra Iljiča Čajkovskoga premijerno u HNK Split u svibnju 2022. 

Onjegin
Karneval životinja
Balet
Camille Saint-Saëns

Karneval životinja

Predstava za cijelu obitelj, Karneval životinja u koreografiji Remusa Dimachea uz pratnju Orkestra HNK Split pod ravnanjem maestra Jure Bučevića.

Karneval životinja
55 kvadrata
Drama
Ivana Vuković

55 kvadrata

 Drama 55 kvadrata Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata premijerno u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u subotu, 26. ožujka.

55 kvadrata
Lepurica (prema Pigmalionu)
Drama
George Bernard Shaw / Ana Prolić

Lepurica (prema Pigmalionu)

 

Trpka kritika engleskog društva s početka dvadesetog stoljeća: bespoštedno, humorom prožeto pokazivanje i prokazivanje njegovih odnosa, licemjerja, grčeva, ali i topline, ljudskosti i sentimenta kroz romantičnu priču natopljenu pitanjima fonetike. Ili: Pigmalion G. B. Shawa, preselio se u današnji Split!

Lepurica (prema Pigmalionu)
Povratak
Drama
Harold Pinter

Povratak

Povratak, koji se u Splitu igra u prijevodu Luke Miličevića, i nakon više od pedeset godina od nastanka je zagonetan, duboko uznemirujući dramski tekst britanskog nobelovca Harolda Pintera, prožet crnim humorom.

Povratak
Venatus / Migrations
Balet
Aaron Kok

Venatus / Migrations

Spoj dva neoklasična baleta na glazbu Szymona Brzoska i Kirilla Richtera oduševio je publiku na 67. Splitskom ljetu. U koreografiji Aarona Koka Venatus/Migrations imat će svoju kazališnu premijeru 7. listopada na velikoj sceni HNK Split!

Venatus / Migrations
Laponija
Drama
Cristina Clemente i Marc Angelet

Laponija

Laponija je duhovita, šarmantna i oštroumna komedija katalonskih pisaca koja je svoju svjetsku premijeru imala u siječnju 2019. g. u Barceloni.

 

Laponija
Priče iz Vukovara
Drama
Siniša Glavašević

Priče iz Vukovara

Monodrama Priče iz Vukovara oblikuje kazališni prostor u ratno sklonište u kojem glumac ostvaruje potpun i nesebičan odnos s publikom. Glumac tako, na sat vremena postaje ratni izvjestitelj, a publika njegovi sugrađani koje on pokušava rasteretiti briga govoreći o ljubavi, životu, neprijateljima,ratu djetinjstvu...

Priče iz Vukovara
Obitelj
Drama
Dennis Kelly

Obitelj

Dennis Kelly nedvojbeno je jedan od najtalentiranijih britanskih dramskih pisaca posljednjih desetljeća. Riječ je o autoru koji se podjednako dobro snalazi pišući za TV serije (Utopia, 2013), velike West End mjuzikle (Matilda, 2011), kao i komorne kazališne komade kakav je i Obitelj (Orphans, 2009). 

Obitelj