Filharmonija budućnosti

Filharmonija budućnosti projekt je prepoznat od struke i publike koji polako postaje tradicionalni završetak koncertne sezone splitskog HNK. U mnogostruke blagodati ubraja se praktično iskustvo učenika koji imaju priliku učiti i muzicirati s profesionalnim kolegama te upoznavanje publike s talentiranim mladim glazbenicima kojima nastup na velikoj pozornici HNK Split predstavlja važan korak u razvoj karijere. Članovi profesionalnog orkestara ovom prigodom postaju mentori, a publika ima priliku poslušati generacije splitskih glazbenika okupljenih u jedinstven ansambl. Poseban doživljaj su i gostovanja priznatih svjetskih te hrvatskih dirigenata, koji se svake godine mijenjaju, što obogaćuje svakog izvođača i slušatelja. 

 

Program koncerta:

Giuseppe Verdi Uvertira operi Moć sudbine
Simfonijski orkestar HNK Split
dirigent: Jakov Jurić

TomasoAlbinoni Koncertu d-molu,op. 9 br. 2
Allegro e no presto / Adagio / Allegro
Simfonijski orkestar HNK Split
solist: Ivan Lukas, tuba
klasa: Nikolaj Drongovskij, prof.
dirigent: Christian Schulz

Ludwig August Lebrun Prvi koncert za obou i orkestar u d-molu
Allegro (kadenca: Tina Hrga)
Simfonijski orkestar HNK Split
Solistica: Tina Hrga, oboa
Klasa: Sanja Milić, prof.
dirigent: Christian Schulz

Henri Vieuxtemps Peti koncert za violinu i orkestar u a-molu,op.37
Allegro nontroppo – Moderato
Simfonijski orkestar HNK
Solistica: Josipa Kordić, violina
Klasa: Tanja Čudina Bratković, prof.
dirigent: Christian Schulz

***

Wolfgang Amadeus Mozart Divertimento za gudački orkestar u F-duru, KV 138
Allegro / Andante / Presto
Simfonijski orkestar HNK Split i Glazbene škole Josipa Hatzea

Maurice Ravel Boléro, M. 81
Simfonijski orkestar HNK Split i Glazbene škole Josipa Hatzea
dirigent: Christian Schulz

Christian Schulz glazbenu karijeru započeo je kao violončelist djelujući kao solistički i komorni glazbenik, a danas je član Bečkog simfonijskog orkestra. S kolegama navedenog orkestra osnovao je Bečki orkestar Ambassade te djeluje kao njihov dirigent. Ravnao je, između ostalog, Montréalskim simfonijskim orkestrom, LeipziškimGewandhaus orkestrom, Filharmonijom GeorgeaEnescua iz Bukurešta, Čikaškom filharmonijom te raznim komornim orkestrima. Istaknuo se i kao operni dirigent, a od 2001. svake godine dirigira koncertima i opernim produkcijama u sklopu festivala u Bregenzu. Od 2016. predaje na Konzervatoriju Richard Wagner u Beču. Predsjednik je diskografskekuće Vienna Simphony te glavni tajnik Austrijske glazbene mladeži. Djeluje i kao umjetnički ravnatelj orkestra Mozart Collegium iz Beča te ciklusa koncerata Schwingungen koji se održava u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina. 

Jakov Jurić magistrirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Ljubljani u klasi prof. Antona Grčara, a diplomu dirigenta stekao je na bečkom konzervatoriju Richard Wagner u klasi prof. Christiana Schulza. Završio je i vojnu školu za hrvatskog časnika te je zaposlen kao trubač u Orkestru HRM-a. Kao glazbeni pedagog i profesor trube ostvario je značajne uspjehe s učenicima, a trenutačno radi kao vanjski suradnik, dirigent Simfonijskog, Gudačkog i Puhačkog orkestra u Glazbenoj školi Josipa Hatzea. Pod njegovim vodstvom školski puhački orkestar 2019. osvojio je prvu nagradu na državnom natjecanju HDGPP-a. Djeluje kao aranžer i skladatelj te je dirigent u gradskom orkestru Glazba Split. Od njegovih dirigentskih nastupa ističe se onaj sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Glazba Split u sklopu 65. Splitskog ljeta te nastup s Praškom filharmonijom u Pragu 2021. pod vodstvom mentora i dirigenta Alima Shakha.

Ivan Lukas (2003.) glazbeno obrazovanje započinje sa sedam godina u klasi prof. Milene Mrčele, a s devet godina upisuje Osnovnu glazbenu školu Josipa Hatzea u Splitu, gdje klavir uči u klasi prof. Nataše Karajanov Pačko. Srednjoškolsko glazbeno obrazovanje nastavlja u istoj školi na teorijskom odjelu te započinje svirati tubu kao izborni instrument u klasi prof. Jakova Jurića, a zatim kod prof. Nikolaja Drongovskog. Sudjelovao je na natjecanjima HDGPP-a, gdje 2022. osvaja prvu nagradu na državnom natjecanju u četvrtoj kategoriji tube, a iste godine osvaja i prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus u četvrtoj kategoriji solfeggia. Usavršavao se na seminaru priznatog profesora tube Krunoslava Babića.

Tina Hrga(2003.)maturantica je u Glazbenoj školi Josipa Hatzea, gdje je i započela svirati obou s devet godina u klasi prof. Sanje Milić. Tijekom svog školovanja sudjelovala je na brojnim natjecanjima, kao što su Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Daleki akordi, HDGPP i Međunarodno natjecanje puhača Varaždin Woodwind&Brass. Od osvojenih nagrada ističu se prve nagrade na državnim natjecanjima HDGPP-a 2016., 2018. i 2022. godine, kada osvaja i Oskara znanja ostvarivši najveći broj bodova u svojoj kategoriji. Glazbeno umijeće usavršavala je na seminarima prof. Gregora Wittate prof. Daria Golčića.

Josipa Kordić(2005.) učenica je drugog razreda Srednje glazbene škole Josipa Hatzea, gdje svira violinu u klasi prof. Tanje Čudine Bratković. Osnovno glazbeno obrazovanje završila je u Glazbenoj školi Jakova Gotovca u Sinju, gdje je sa sedam godina počela učiti svirati violinu u klasi prof. Iskre Voltolini. Tijekom dosadašnjeg školovanja sudjelovala je na raznim natjecanjima, poput HDGPP-a gdje je 2016. te 2022. osvojila prve nagrade na državnom natjecanju, zatim na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Daleki akordi te na Međunarodnom natjecanjuFranjo Krežma.Redovito se usavršava na seminarima kod priznatih profesora, kao što su Anđelko Krpan, EvgeniaEpshtein, Martin Draušnik, Marco Grazziani, Davor Philipps i drugi.

Dirigenti Christian Schulz i Jakov Jurić
Solisti Glazbene škole Josipa Hatzea Ivan Lukas (tuba), Tina Hrga (oboa), Josipa Kordić (violina)
  Orkestar HNK Split i Orkestar Glazbene škole Josipa Hatzea