Autorska večer Ante Grgina

Autorska večer Ante Grgina

Program:

L'unica sinfonia (Jedina simfonija), Antonija Teskera – sopran

Little story (Mala priča) za flautu i gudače – A. Jelavić, flauta

Varijacije na temu čardaša za klarinet i orkestar – A. Jelinčić, klarinet

Laura – Fantazija za trubu i orkestar, L. Markusović, truba

Concertino za sopran saksofon i orkestar – G. Tudor, sopran saksofon

Stvaralaštvo skladatelja i klarinetista Ante Grgina (1945.) obuhvaća skladbe različitih žanrova i vrsta, od solističke i komorne do koncertantne glazbe, obuhvaćajući širok spektar raspoloženja, od nostalgije i liričnosti pa do zaigranog, vedrog izričaja. Njegova glazba, često gotovo filmski evokativna, počiva na briljantnom tretmanu solističkog instrumenta, te upečatljivim temama, koje dugo ostaju u uhu. Iako je skladao za različite instrumente, najvažnija su ostvarenja koja je dao za svoj instrument, klarinet.

Rođen u Kaštel Novom, osnovnu i srednju glazbenu školu pohađa u Splitu, učeći klavir, a potom klarinet, te odlazi na studij u Beograd, gdje studira u klasi renomiranog klarinetista Bruna Bruna. Glazbenu akademiju u Beogradu završava 1969., a poslijediplomski studij 1972. godine,s najvišim ocjenama. Još kao student sudjelovao je na prestižnim međunarodnim natjecanjima u Ženevi, Münchenu i Pragu, kao i na natjecanju Jeunesse Musicale u Beogradu 1970., osvojivši drugu nagradu.

Od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća počinje graditi iznimnu izvođačku karijeru. Brzo je prepoznat i na međunarodnoj sceni kao vrhunski virtuoz svog instrumenta. Nastupa u prvom redu kao solist, ali i kao komorni i orkestralni glazbenik, svirajući prvi klarinet Beogradske filharmonije. Osim nastupa s različitim srpskim i inozemnim orkestrima, član je i ansambala za novu glazbu. Od 1995. predaje klarinet na Fakultetu glazbene umjetnosti u Beogradu, te na Fakultetu umjetnosti u Nišu. Njegovi studenti dobitnici su brojnih nagrada na uglednim natjecanjima.

Skladanjem se bavi od mladosti, kada nastaju njegova prva djela. U fokusu njegovih interesa su puhački instrumenti. Sklonost slobodnoj formi, tonalna harmonija, utjecaj jazza, ali i balkanskih ritmova, te virtuozna melodijska kvaliteta, koja do maksimuma ističe karakter zadanog instrumenta, glavne su osobitosti njegova skladateljskog rukopisa. Kombinacija jazza i popularne glazbe s klasičnim glazbenim nasljeđem u glazbi Ante Grgina pokazuje srodnost s glazbom nekih od najvećih skladatelja američkog kontinenta, poput Gershwina ili Bernsteina, ali važni su i utjecaji ranijih majstora, poput Mozarta ili Rossinija.

Dirigent

Ivo Lipanović

Solisti

Antonija Teskera (sopran)
Andrea Jelavić (flauta), Ante Jelinčić (klarinet), Lenko Markusović (truba), Gordan Tudor (sopran saksofon)

Orkestar HNK Split