Gdje je nestao Kir

Gdje je nestao Kir

Roman Elvisa Bošnjaka Gdje je nestao Kir sastoji se od dvije pripovjedne linije koje naizmjence prate žrtvu i ubojicu. Pripovijedanje o žrtvi, Josipu Kiru, ide prema trenutku ubojstva, opisuje njegove zadnje dane i sate, dok ubojicu Marka Šutala pratimo od čina ubojstva, kroz faze bijega. Čitamo roman usisani u dva tunela koja se u jednom trenu kobno sastaju, e da bi se… opet sastali?

Portretirajući i kontrastirajući dva potpuno drugačija lika, njihove misije i logike, i skicirajući likove iz njihova neposredna okoliša, autor pripovijeda o vremenu početka rata u Slavoniji, i potiče da se svatko zapita što se zapravo dogodilo, jer značenja izmiču, sve do danas, premda je nesumnjivo da je ubojstvo iz zasjede, pogotovo policijskog načelnika na zadatku, dobro organizirani zločin.

Fikcionalizirajući, Elvis Bošnjak vodi nas kroz tunele na čijim se krajevima nazire svjetlo, istina, ona plemenitog kova, na koju se ne hvata hrđa. A istinu je teško ubiti, kao i Kira.

Elvis Bošnjak je glumac, dramski pisac i scenarist rođen 1971. u Splitu. Odigrao je stotinjak kazališnih, televizijskih i filmskih uloga. Bio je član ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i član ansambla Drame HNK Split. Od 2004. do 2006. vrši dužnost ravnatelja Drame HNK Split i dramskog programa Splitskog ljeta. Od 2008. do 20017. bio je umjetnički voditelj kazališta PlayDrama iz Splita. 2018. vraća se u ansambl Drame HNK Split. Napisao je dvanaest drama, Spoj plus (još neizvedena), Otac (HNK Split, 2000, režija Nenni Delmestre), Nosi nas rijeka (HNK Split, 20002., režija Nenni Delmestre), Idealan muž (Splitsko ljeto, 2002., režija Nenni Delmestre), Hajdemo skakati po tim oblacima (HNK Split 2004, režija Nenni Delmestre), Žice i žileti (Hrvatski radio 2008, režija Mislav Brečić), Voljeni i mrtvi (po tekstu je 2010. snimljen film Noćni brodovi u režiji Igora Mirkovića), Srce veće od ruku (kazalište PlayDrama 2012., režija Trpimir Jurkić), Rebro (kazalište PlayDrama 2014., režija Ksenija Zec i Saša Božić), Kašeta brokava (HNK Split 2015., režija Nenni Delmestre), Ubojstvo u klubu Quasimodo (Kazalište PlayDrama i HNK Zadar, režija Nenni Delmestre) i Usidrene (2020., koprodukcija splitskog i zadarskog HNK te dramskog kazališta Gavella). Roman Gdje je nestao Kir prvi mu je objavljeni prozni tekst.