La Sylphide

La Sylphide

Balet La Sylphide, na glazbu norveškoga skladatelja Hermana Severina Løvenskiolda, u originalu je postavio Filippo Taglioni 1832. godine, a drugu, jedinu sačuvanu verziju koreografirao je 1836.  August Bournonville, te se otada izvodi nepromijenjena, postavši jednom od najslavnijih njegovih koreografija. Bajkovitu priču smještenu u škotske visoravni, u kojoj se glavni lik James netom prije vjenčanja zaljubljuje u eterično šumsko biće i razvrgava zaruke predajući se svijetu nimfi i vještica, na splitsku pozornicu donosi danska umjetnica Karina Elver.

Libretto Adolphea Nourrita, koji se razvija oko nemira i unutarnjeg konflikta glavnog junaka, jedan je od glavnih razloga zbog kojih je La Sylphide odmah prepoznata kao klasičan romantičarski komad. Glavni junak, James, tipičan je primjer romantičkog junaka: osjeća da ne pripada ukočenom buržoaskom svijetu u koji će ući ženidbom za slatku Effy. Iako je voli, njegove su težnje i snovi puno dalji od ovozemaljskih obaveza i krutih pravila. Sylphide, simbol drugoga svijeta, očarat će ga i odvesti u svijet snova, žudnje, strasti.

Prikaz sukoba između realnih, svakodnevnih zadatosti i sanjarenja o drugačijem, iskrenijem i slobodnijem svijetu, u La Sylphide je briljantan, a tragični finale u kojemu James posiže za Sylphidom, želeći je dovesti u stvarni svijet, trenutak je u kojem je ubija, pokazujući time osnovnu premisu romantizma – čovjek nikada u sebi ne može pomiriti dvojnost između onoga tko mora biti i onoga tko podsvjesno želi biti; čovjek nikada, osim u snovima, ne može ostvariti svoje najdublje čežnje.

August Bournonville (1805 - 1879), najpoznatiji je danski baletni majstor i koreograf devetnaestog stoljeća. Nakon studija u Parizu postaje solo plesač u Kraljevskom baletu u Kopenhagenu. Gotovo pet desetljeća (1830 - 1877.) bio je koreograf Kraljevskog danskog baleta na čiju je scenu postavio više od 50 koreografija, cijenjenih zbog bujnog stila, lakoće i ljepote. Iako pod utjecajem pariškog baleta, izgradio je prepoznatljiv koreografski rukopis. Radnje njegovih brojnih baleta zbivaju se u različitim zemljama i podnebljima, od Danske, Italije, Rusije do Južne Amerike. Premda se tek manji broj njegovih djela danas izvodi u cijelosti, mnoge scene i činovi ostale su živjeti u novim kombinacijama te osuvremenjene pristupima svojstvenim duhu dvadesetog i dvadeset i prvog stoljeća.
Bournonvilleov rad postao je poznat izvan Danske tek nakon Drugog svjetskog rata. Kraljevski je danski Balet, naime, počevši od 1950. ostvario nekoliko velikih inozemnih turneja koje su uključivale i Sjedinjene Države, što je značajno pridonijelo ponovnom oživljavanju njegovih djela.
Najpoznatiji Bournonvilleovi baleti su La Sylphide (Sylfiden, 1836), Napoli ili Ribar i njegova nevjesta (Napoli eller Fiskeren og Hans Brud, 1842), Konzervatorij ili ženidba preko oglasa (Konservatoriet eller et Avisfrieri, 1849), Slavlje u Brugesu ili Tri poklona (Kermessen i Brügge, 1851) i Narodna bajka (Et folkesagn, 1854).

Premijera: 10. ožujka 2017.

Libreto Adolphe Nourrit
Koreografija Karina Elver prema A. Bournonvilleu
Dirigent Hari Zlodre
Kostimografija i scenografija Mikael Melbye
Oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić
Asistentice koreografkinje Albina Rahmatullina, Elena Nikolaeva
Baletni majstor Vladimir Šuvalov
Polaznice Baletnog studija uvježbale Albina Rahmatullina i Korana Bilan
Oblikovatelj tona Petar Ivanišević
Asistentica produkcije Gorenka Žižić Jagar
Baletna korepetitorica i inspicijentica Irina Nikolenko
La Sylphide Eva Karpilovska (23. 1), Hazuki Tanase (25. 1), Irina Čaban Bilandžić (27. 1) (Ekaterina Kuznjecova)
James, mladi škotski seljak Aaron Kok (23. 1), Ivan Boiko (25. 1), Artjom Žusov  
Gurn, Jamesov prijatelj  Salvatore Cerulli Eugen Dobrescu)
Effy, Jamesova zaručnica Federica Vincifori (23. 1), Tina Hatlak (25. 1), Matea Milas (27. 1) (Eva Karpilovska)
Madge, stara vještica Igor Gluškov (23. 1), Nikša De Marchi (25. i 27. 1) (Snježana Radica, Lev Šapošnikov)
Anna, Jamesova majka Snježana Radica (Kristina Burić, Nonna Čičinina)
Nancy, Effina prijateljica Monica Dinoni (23. 1), Matea Milas (25. 1), Federica Vincifori (27. 1) (Simona Caputo) 
Effine prijateljice Ajla Kadrić, Matea Milas, Monica Dinoni
Gurnovi prijatelji Remus Dimache, Pavel Aleksandrov, Eugen Dobrescu
Škotski narod   
Žene Monica Dinoni, Ajla Kadrić, Bojana Lipovšćak, Tina Hatlak, Anastasija Boiko, Maja Lončar, Korana Bilan, Matea Milas, Minori Nakayama, Ingeborg Hendrikx, Jolanda Ercegović
Muškarci Uroš Škaper, Silviu Tanase, Daniel Jagar, Remus Dimache, Romulus Dimache, Askhatbek Yusupzhanov, Lev Šapošnikov, Dmitrij Rodikov, Pavel Aleksandrov, Eugen Dobrescu, Mario Buličić,
Ivan Boiko
Djevojčice Gabriela Mamić
Laura Maleš, Tonina Arapov,  Astrid Sučić
Posluga Lara Zagmajster, Veronika Dukić
Sylphida Jaclyn  Ann Higgins (Ekaterina Kuznjecova, Bojana Lipovšćak, Hazuki Tanase)
Pratilje Sylphide Hazuki Tanase,  Ajla Kadrić, Tina Hatlak, Matea Milas, Minori Nakayama
Ostale Sylphide Monica Dinoni, Sanja Bikić, Nikol Marčić, Nonna Čičinina, Maja Lončar, Anastasiia Boiko, Bojana Lipiovšćak,  Sanja Dimache, Anastasia Šapošnikov, Ingeborg Hendrikx
Stare vještice Silviu Tanase, Daniel Jagar, Uroš Škaper, Ashatbek Yusupzhanov