Novosti Objavljeno: 17.5.2017.

Filharmonija budućnosti - na sceni HNK Split više od 200 glazbenika

Filharmonija budućnosti - na sceni HNK Split više od 200 glazbenika

Koncertom pod nazivom Filharmonija budućnosti, u kojem svoje snage udružuju mladi glazbenici - polaznici Glazbene škole Josipa Hatzea, te renomirani umjetnici, gosti i članovi Orkestra i Zbora Hrvatskog narodnog kazališta Split, 20. svibnja završava koncertna sezona HNK Split, izuzetno bogata događanjima, ali i posjetiteljima: održano je čak deset koncerata na sceni splitskog teatra te dva u crkvi Gospe od Zdravlja.

Filharmonija budućnosti projekt je koji traje već četvrtu godinu te je u medijima ocijenjen kao "jedan od rijetkih primjera istinske brige za mlade glazbenike našeg grada". Suradnja HNK Split i Glazbene škole Josipa Hatzea je već godinama na vrlo visokoj razini, uz mnogo zajedničkih projekata i međusobne podrške, naglasio je ravnatelj Opere HNK Ivo Lipanović na tiskovnoj konferenciji povodom koncerta, istaknuvši pritom ulogu ravnateljice škole Vesne Alebić. „Ovaj koncept u kojem se mladi glazbenici upoznaju s funkcioniranjem velikih orkestara i velikih scena prakticiraju filharmonije širom svijeta“, rekla je ravnateljica Alebić, „ali drago mi je da je uspio zaživjeti i u Splitu jer je iznimno važno da se talentirani mladi umjetnici što ranije upoznaju s radom profesionalaca – solista, dirigenata, zborova i orkestara i počnu afirmirati među budućim kolegama“.    

 Ove će godine na programu ovog jedinstvenog koncerta, uz Verdijevu uvertiru iz „I vespri Siciliani“, Haydnov Koncert za klavir i orkestar u D-duru, te Popperovu Mađarsku rapsodiju za violončelo i orkestar, biti i popularne arije i zborovi iz operne i operetne literature, pri čemu će posebna atrakcija biti brojnost izvođača: pored Zbora i Orkestra HNK Split, na scenu će se popeti i Orkestar te Zbor Glazbene škole Josipa Hatzea te dječji zbor Corona, pa će pred splitskom publikom biti više od dvjesto izvođača.    

Za dirigentskim pultom stajat će renomirani australski dirigent Benjamin Bayl i mladi hrvatski dirigent Frane Kuss kao gost dirigent,a kao solisti predstavit će se Petar Krokar, jedan od ponajboljih mladih pijanista svoje generacije, te iznimno talentirana mlada čelistica Lucija Mušac.