Novosti Objavljeno: 28.4.2017.

HNK Split obilježava Svjetski dan plesa baletom Igora Kirova Na putu

HNK Split obilježava Svjetski dan plesa baletom Igora Kirova Na putu

Svjetski dan plesa, 29. travnja, Hrvatsko narodno kazalište Split obilježit će izvedbom hvaljenoga baleta Na putu koreografa Igora Kirova uz pratnju Bachovih Goldberg varijacija koje će uživo izvesti pijanistica Irina Smirnova i Splitski gudački kvartet. Baletnoj publici splitski HNK povodom Svjetskog dana plesa uz kupljene ulaznice za Na putu poklanja ulaznice za balet 5 do 12, energičnu i hvaljenu plesnu predstavu istoga autora koja je na rasporedu 2. svibnja.

Svjetski dan plesa od 1982. obilježava se svake godine 29. travnja, a od 1999. u tim proslavama sudjeluje i Hrvatska. Međunarodnom i nacionalnom porukom istaknutih baletnih umjetnika u toj se prigodi intonira okvir za dijalog i suradnju velike svjetske plesne zajednice.

Splitski dijalog odvija se u znaku predstave Na putu Igora Kirova. Taj zanimljivi spoj klasičnog i suvremenog plesnog izraza pratimo ovaj put uz živo izvođenje pijanistice Irine Smirnove i Splitskog gudačkog kvarteta, pa se u Splitu i na taj način iskazuje počast Trishi Brown, velikoj i nedavno preminuloj američkoj koreografkinji, uz čiju poruku se i obilježava ovogodišnji Svjetski dan plesa.

Postala sam plesačica jer sam željela letjeti. Nadilaženje sile teže oduvijek je bilo nešto što me pokretalo. Ne postoji tajno značenje u mojem plesu. On je duhovna vježba u fizičkom obliku. Plesom komuniciramo i širimo univerzalni jezik komunikacije, rađamo radost, ljepotu i napredak ljudskog znanja. U plesu je bitna kreativnost… opet i opet… razmišljanje, stvaranje i izvođenje. Naša su tijela oruđe za izražavanje, a ne medij za reprezentiranje. Ta ideja oslobađa našu kreativnost, što je ključna pouka i dar umjetničkog djelovanja.

Život umjetnika ne završava s godinama, kao što neki kritičari vjeruju. Ples sačinjavaju ljudi, ljudi i ideje. Kao publika, možete taj kreativni impuls odnijeti kući sa sobom i primijeniti ga na svoj svakodnevni život.

Trisha Brown, koreografkinja (s engleskog preveo Vinko Zgaga)