Novosti Objavljeno: 27.4.2017.

Duša od krumpira Rade Jarka zatvara 27. Marulićeve dane

Duša od krumpira Rade Jarka zatvara 27. Marulićeve dane

Kao posljednju predstavu Festivala hrvatske drame 27. Marulićevi dani, van konkurencije za nagrade, ansambl dubrovačkog Kazališta Marina Držića u petak 28. travnja na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split, nakon svečanog zatvaranja koje počinje u 20 sati, izvest će dramu Rade Jarka Duša od krumpira.

Do sada najkompleksnije djelo istaknutog prozaika i pjesnika Rade Jarka praizvedeno je u dubrovačkom kazalištu u prosincu prošle godine u režiji Ozrena Prohića. Isprepliću se tu politika, povijesna i vojna pitanja, pjesništvo, nogomet i američki stripovski superjunaci, a krumpir je metafora svega dobroga, namirnica koja je nahranila milijune, no ako se pokvari, nepodnošljiva je mirisa. Metafora je to prave duše pojedinca, grada i sistema. U Dubrovniku, u ranu jesen 1949. ljudi nestaju, odlaze u noći, bez obzira bili istaknuti partijici ili tzv. mali ljudi. Nekadašnjoj buržujskoj obitelji koja je ostala živjeti u vlastitoj vili zahvaljujući udaji lijepe nećakinje Petrunjele za partizanskog admirala Bolanču, sprema se promjena. U Grad se na motorkotaču, nitko ne zna zašto, vratio Mile Močibob, nekada domobran, a sada udbaš. Tijekom jednoga sudbonosnog dana iz perspektive devetnaestogodišnjeg, inteligentnog i senzibilnog Mirka saznat ćemo povijest i stradanje njegove obitelji, složene odnose među generacijama, bivšim buržujima i proleterima od kojih je svatko nekad bio gori, a nekad doli.

Predstava je nominirana u nekoliko kategorija za nagradu hrvatskog glumišta 2016. godine. Romano Nikolić je dobio nagradu ‘Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina’, a autor teksta Rade Jarak bio je nominiran ‘Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst’.

Uloge tumače: Romano Nikolić, Frane Perišin, Glorija Šoletić, Nika Burđelez, Hrvoje Sebastijan, Branimir Vidić, Edi Jertec, Mirej Stanić, Izmira Brautović, Nina Hladilo i Zdeslav Čotić. Autorski tim, osim redatelja Ozrena Prohića, čine još i: scenografkinja Dubravka Lošić, kostimografkinja Petra Dančević, autorica glazbe Paola Dražić Zekić, scenski pokret kreirala je Zrinka Lukčec, dizajn svjetla Zoran Mihanović, a autor videoprojekcija je Ivan Faktor. Predstava traje oko 90 minuta.